3 perc olvasási idő (698 szó)

Mi következik holnap és miért: Axios

Érezted már úgy, hogy annyira felgyorsult körülötted a világ, hogy lehetetlen tartani a tempót? Hiányolsz egy világra és világról szóló központi információforrást, ami képes ezt a dinamikát követve tartalmasan, figyelmet lebilincselő módon átadni a naprakészséghez szükséges, szinte felfoghatatlan mennyiségűnek tűnő tudást? Többek között ezek a gondolatok szökkentek szárba 2017-ben, amikor megalakult az Axios, online hírportál és sorozat képében egyaránt. 

A médiavállalat célja olvasói, nézői tudatosítása olyan témákban, melyek életünk, társadalmunk és hétköznapjaink meghatározó tényezői ma, valamint várhatóan azok lesznek elkövetkező 5-10 év során. Lényegében, ahol megérthetjük mi következik holnap és miért.

Gondoltad volna, hogy a javában kőolaj-alapú műanyagot használó LEGO 2030-ra már kizárólag fenntartható anyagokból képzeli el a működését, vagy hogy ma már 2 milliárd ember rendelkezik digitális pénztárcával? Eltöprengtél már azon, hogy némely nagyvállalat olykor saját értékrendjével szembe menve tud csak piacon maradni? Betekintenél egy e-sport csapat felkészülésébe, miközben napi 12-14 órákat gyakorolnak, edzenek a közelgő Overwatch League-re, ahol már több millió dollár forog kockán, legyen szó díjazásról, szponzorációról vagy magáról a szervezési munkálatokról? Te magad is érdeklődnél a közeli- illetve távoli jövőről olyan meghatározó, nem csak Szilícium-völgyi tech óriások elsőszámú vezetőitől, mint a Google, Apple, Tesla, Microsoft vagy a PayPal? Esetleg politikusokat kéreznél meg ellentmondásos nyilatkozataikról, programjaikról, cselekedeteikről úgy, hogy a válasz garantáltan sallangmentes és egyenes legyen vagy legalább megértenéd a mellébeszélés miértjét? Rengeteg kérdés és annál is több válasz várja az érdeklődőket.

Ami igazán egyedivé teszi a sorozatot, annak dinamikája, diverzitása és közérthetősége, évadok és epizódok szintjén egyaránt. Az átlagosan 30-40 perces részek úgy repítik figyelmünket térben és időben, mintha fantáziánk sebessége elevenedne meg, mialatt mindig a megjelenésekor aktuális témát feszeget. Egyik pillanatban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ad interjút kitérve a Szilícium-völgy nemi arányaira, majd a kiterjesztett valóságra (Augmented Reality) egy szemléletes bemutatóval egybekötve. Pár perc múlva már a völgyben lévő vállalatok, hazai és nemzetközi kormányoktól várt, gazdasági korlátozása kapcsán készült közvéleménykutatást elemzik annak készítői, ezt követően nem kisebb sportszövetség, mint az NBA képviselőjét hallhatjuk az Amerikában mindössze alig 3 éve, 2018-ban engedélyezett sportfogadások kapcsán alkotott álláspontjáról. Végül David Sinclair, a Harvard orvosi egyetemének kutatója vázolja fel kutatásait és annak lehetőségét, hogy miként élhetünk akár 150 éves korunkig. Mindez egy epizódon belül. Sokat elárul az is, hogy már az első részben felteszik a mércét egy Donald Trumppal készített rendkívül egyenes, őszinte és lendületes interjúval, amit képes a sorozat részről részre, egyre magasabban megugrani.

Ez a fajta sokszínűség jellemzi az Axios csapatának összetételét is. Legyen szó szexualitásról, nemi egyenlőtlenségekről, etnikai vagy vallási kisebbségekről, politikai hovatartozásról, a sorozattal töltött idő során mindenki képviselve érezheti magát. Habár több ízben Amerika áll a középpontban, a világban zajló tevékenységek, folyamatok megértéséhez erősen hozzájárul a helyi társadalmat formáló tényezők megértése, melyek magyarázata és vetülete messze túlmutat az Egyesült Államok területén, többször más országban, helyi prominens vezetőkkel készített interjúkkal is. Egy ponton hazánk politikája is új árnyalattal gazdagodik (amikor Steve Bannon, korábbi amerikai elnöki tanácsadó több vezető európai politikus mellett hazánk miniszterelnökét is név szerint emeli ki).

Számomra katartikus élmény volt egy titkon mindig áhított, de korábban nehezen definiálható perspektívából látni az elmúlt 3 év történését napjainkig. A sorozat minden egyes pillanatában képes újat mutatni nézőinek. Visszanézve az évadokat, izgalmas volt látni, hogy rengeteg esetben, mintha egy időkapszula fedné fel magát, vagy épp elhelyeznének egyet, melyekből egyre több kezd kinyílni, igazán értelmét nyerni napról napra a való életben. Az Axios azon kevés sorozatok egyike, ahol a korábbi évadok úgy tesznek hozzá az élményhez, hogy közben az sem érzi magát lemaradva, aki épp a legújabb megjelenésnél kapcsolódik be. Segít a világot visszamenőleg megérteni akaróknak, míg azoknak is, akik csak az aktualitásokat szeretnék egy meglepően objektív, izgalmas és őszinte szemszögből vizsgálni. A tabu, mint fogalom, újságírói szemszögből teljesen feledésbe merül. Kivétel nélkül minden kényesnek tűnő kérdést, helyzetet maximális higgadtsággal, profizmussal kezelnek, ahol az interjúalanyok, korábban sosem látott emberibb oldalát is sikerül felszínre hozniuk. Légy bármely értékrend képviselője, valahol biztosan megtalálod a helyed, miközben percről percre egyre több felismerést élhetsz át. Egyaránt vált számomra szakmai és emberiességi útmutatóvá, sokszor elgondolkodtatva olyan témákról is, amikről korábban sziklaszilárd meggyőződésem volt.

A következő rész egy héttel az amerikai premiert követően, február 7-én válik elérhetővé Magyarországon az HBO GO kínálatában. Addig is érdemes böngészni weboldalukat naprakész nemzetközi hírekért.


Nagyon jó lenne már visszamenni, és ott helyben te...
Az ENSZ nemzetközi megítélése és kihívásai

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. február 02. csütörtök