3 perc olvasási idő (563 szó)

"Érzünk magunkban egyfajta "edukációs szerepet" - interjú a Scholapolitica szerzőivel

A Civil Körkép rovatunk legújabb vendége egy nemrégiben alakult blog szerzőpárosa volt, akik nem kisebb feladatot vállaltak magukra, mint hogy közös gondolkodásra sarkalják az embereket. A scholapolitica két alapítója, Laki Mirjam és Harmati Ferenc mutatta be nekünk a hiánypótló kezdeményezést.

Milyen céllal jött létre a scholapolitica?

Többes célt tűztünk ki magunk elé. Egyrészt szerettük volna a tudásunkat és a bennünk rejlő írói vénát megmutatni a világnak/megnézni mennyire van rá igény.

Másrészről tapasztaljuk, mennyire inaktív politikai értelemben a generációnk nagy része. Aki pedig aktív, szinte kizárólag a napi politikai aktualitások iránt fogékony, a politikát pedig a társadalomtudományoktól külön kezeli. Ezen szeretnénk változtatni.

Milyen témákkal foglalkozik a blog?

Egyelőre a jelenünket közvetlenül meghatározó történelmi, filozófiai, pszichológiai kérdések fókuszáltunk, így jött a szocialista időszak. Elég friss ahhoz, hogy érezzük a hatásait, de nem annyira friss, hogy napi politizálásba csúsznánk át vele.

A továbbiakban is igyekszünk a politikát a filozófia, a pszichológia és a különböző történettudományok felől vizsgálni, ez a hármas felosztás tudja ugyanis a legösszetettebb rendszerszintű tudást adni. Nem kizárt, hogy a történelemben hátrább vagy akár előrébb haladunk, ezt mindig az adott téma jelentősége határozza meg. További célunk a későbbiekben egyéb politikai események, vagy politikára ható társadalomtudományi kérdések viszonylagos objektív vizsgálata. 

Kiket tekintetek első számú célközösségnek?

Elsősorban azokat a fiatalokat, akik érdeklődést mutatnak a politika nem napi szintű, inkább a mélyebb, évtizedes/évszázados összefüggéseket tárgyaló értelmezése iránt. Politológusok vagyunk, nem politikai újságírók, aki propagandát vagy egy meghatározott oldal dicséretét várja tőlünk, csalódni fog. Aki viszont szeretne rálátni, hogyan befolyásolja a politika a pszichét, a gazdaságot, a gondolkodást, az életvitelt azt a blog tárt karokkal fogadja. Reméljük sok politika és társadalmi ügyek iránt nyitott olvasó szemét nyitjuk fel mélyebb összefüggésekre.

Szerintetek mennyire tájékozottak a magyar emberek a politikával kapcsolatban?

Készültek erről különböző felmérések is, de szerintünk a magyar átlagpolgár politikai tájékozottsága nem kielégítő. A konkrét napi politikai és állampolgári ismeretek terén sem, de a mélyebb ismeretek terén még, ennél is rosszabb a helyzet.

A célközönség másik szegmense éppen, ezért az úgymond "átlagpolgár". Azért is igyekszünk bonyolult és komoly témákról közérthetően, fogyaszthatóan mégis pontosan és részletesen írni, mert érzünk magunkban egy "edukációs szerepet". Élet feladatunknak tartjuk, hogy az embereket gondolkodásra – közös gondolkodásra akár – sarkalljuk. Az információk túltengerén sokszor az állampolgár azt se tudja hova kapjon, vagy mit higgyen el.

Hogy látjátok, most a fiatalok nyitottabbak, vagy inkább zárkózottabbak a politikai témák iránt?

Az elmúlt években mintha növekedett volna a fiatalok aktivitása, de ez sem általános jelenség, inkább csak bizonyos ügyek mentén nyilvánul meg, nincs egy tudatos, politikai cselekvő attitűd.

A politikailag aktív fiatalok egy része radikalizálódik, vagy már fiatalon csak egy adott nézetrendszer befogadására képes. A blog elsősorban a kivételnek szól. Egyrészt, hogy ez a kivétel is megszólítva érezze magát, másrészt, hogy növekedjen a létszáma.

Mi a scholapolitica hosszútávú célja?

A hosszútávú cél a blog bővítése további témákkal, formátumokkal, esetleg vendégszerzőkkel, és riportokkal az adott szakterület legkiválóbb embereivel.

Távlati célok között mindenképp szerepel blog bővítése podcast és video-podcast formátumokkal.

Emellett szeretnénk, ha nem csak a virtuális térben lennénk jelen. Viták, beszélgetések, előadások szervezése is napirenden van, már csak azért is mert nem tekintünk magunkra népművelőként, inkább beszélgetőpartnerként. Nem kioktatni, hanem közös gondolkodásra és vitára invitálni szeretnénk a követőket.

Kövessétek ti is a scholapolitika-t, hogy minél többet tudjatok meg a politikáról, történelemről vagy éppen filozófiáról. Ha érdekelnek a témék, akkor pedig mindenféleképpen látogassatok el a honlapjukra és az instagramjukra


Indul a Project How's
Szereplőket keres a Te döntesz!

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 20. szombat