3 perc olvasási idő (551 szó)

Űrtér és Kibertér - 1.rész: A világűr geopolitikája

A hagyományos értelemben vett geopolitikai elemzés szárazföldi, vízi és légi teret magába foglaló háromdimenziós térszerkezetben vizsgálta a nemzetközi politikai folyamatokat. Mára, ill. a 20. század utolsó harmadától ez további két dimenzióval bővült.

A tradicionális hármas megközelítés az űrtér (világűr, aerospace) és az információs szférával (infosphere) bővült. Az egyre csak gyorsuló technológiai és technikai fejlődés következtében az űrtér a globális nemzetközi politikai viszonyok magától értetődő részévé vált. Az aerospace astropolitika ezért a geopolitikai elemzések és kutatások immáron önálló részét képezi. Az astropolitika minden stratégia közül a legnagyobb, mivel azt a külső tér, a világűr ellenőrzéséért folytatják az egymással rivalizáló államok. Everett Dolman, a téma neves szakértője a következőképpen ír az űrtérről, mint politikai objektumról: „Aki ellenőrzi az alacsony magasságú orbitális röppályát, ellenőrzi a Föld-közeli űrteret. Aki ellenőrzi a Föld-közeli űrteret, uralja a Földet. Aki uralja a Földet, meghatározza az emberiség sorsát."

Ha jobban belegondolunk, a fent említettek nem is állnak olyan messze az emberiség jelenlegi technikai és technológiai fejlettségétől. A Föld körüli teret már meghódítottuk. A Föld-körüli pályán keringő több ezer műhold ennek az ékes bizonyítéka. A Marson egy amerikai magánvállalat a SpaceX marsjárója és helikoptere, valamint egy kínai marsjáró szeli át az égitest sivár tájait. A vágy, hogy embert küldjünk más bolygókra lassan realitássá növi ki magát.

A világűrben, ugyan úgy folyik a hatalmi harc, jelenleg még államok között, mint a Földön. Az aerosphere négy geopolitikai régióra osztható. Az egyik az emberiség életteréül szolgáló Föld. A geostacionárius zóna a 36 000 km-es távolságig húzódó földi teret foglalja magában. Itt történik az űr militarizálása, ez a nagyhatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakéták színtere. Mindezektől, ill. a Földtől távolabb húzódva a holdi űrtérhez érkezünk. Végezetül pedig a Nap tere, avagy a Naprendszer tere következik.

A hagyományos térfelfogás változóban van. Az űrprogramok megszületése és a világűr birtokba vétele négy nagy technikai felfedezéshez, háborúban kifejlesztett újításhoz köthető. Ezek a brit radar, a német ballisztikus rakéta, az amerikai elektronikus számítógép és az atombomba. A felsoroltak mind megváltoztatták a térről és annak dimenziójáról, valamint a nemzetközi viszonyok geopolitikai elemzéséről 1939-ig alkotott fogalmat. Ezek segítségével gombnyomásra törölhetünk el országokat a Föld színéről, valamint ezeket a világ másik végéből kilőtt rakétákat képesek vagyunk még becsapódásuk előtt megsemmisíteni és ezek nyilván a világűrben is használatosak. A világ változik és a világűr szerepe egyre inkább felértékelődik. Ahogy az ember folyamatosan, és egyre gyorsuló ütemben éli fel a Föld nyersanyagforrásait, úgy lesz egyre fontosabb a naprendszer bolygóinak érdekövezetekre osztása és azok természeti kincseinek kiaknázása. Ha azonban az újonnan megszerzett nyersanyagok nem kerülnek egyenlő elosztásra, az emberi faj könnyen egy a neokolonizáció utáni I. világháborúhoz hasonló helyzetben találhatja magát. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a Föld populációja rohamosan növekszik. 1980-ban 4,4 milliárd ember lakta a Földet, ma, 41 évvel később ez a szám már majdnem 8 milliárd. A túlnépesedés megállításának két reális opciója van: a népességszabályozás (lásd: Kína), vagy az emberiség történetének második exodusa egy másik bolygóra.

Bár az űrháborút a hidegháború egy alfejezeteként tartják számon, nem ért véget, csupán több szereplő vesz benne részt. A résztvevő hatalmak még csak technológiai fölényüket és erejüket igyekeznek bizonyítani, de a nem túl távoli jövőben reális esély van a naprendszer kőzetbolygóinak terraformálására, gyarmatok és telepek létesítésére, a bolygók nyersanyagának kiaknázására és kibányászására és az ebből fakadó nézeteltérésekre majd pedig űrháborúkra.


A mentőcsónak erkölcstana
Diákönkormányzati gyorstalpaló II. - A projektszer...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 20. szombat