4 perc olvasási idő (774 szó)

Felelős fiatalok a jövőért - interjú a Fridays For Future aktivistájával

Manapság egyre nagyobb teret kapott a környezetvédelem és annak fontossága. A Fridays For Future (FFF) egy olyan fiatalokból álló nemzetközi szervezet akik megelégelték a hogy egyre borzasztóbb jövőképpel kell szembenézniük. Az ökológiai és klímakrízis régóta ismert probléma, azonban valódi változások még nem történtek a helyzet megoldásának, mégcsak erőteljes mérséklésének érdekében sem. A szervezet víziója az, hogy egy olyan világot teremtsenek amely fenntartható a jövő generációja számára. Elsősorban társadalmi és gazdasági berendezkedésünket újra kell gondolni, és fenntarthatóvá változtatni, a mostani rendszer láthatóan a kipusztulás felé sodor mindannyiunkat. Céljuk, hogy a mindenkori politikai és gazdasági döntéshozók mindent megtegyenek a katasztrófa elkerülésének érdekében, miközben az egyén fontosságára is felhívják a figyelmet. A Fridays for future mozgalom szervezete Magyarországon is aktívan működik, ennek rejtelmeiről Székely Lívia Annát a szervezet aktivistáját kérdeztem.

Mikor, és miért csatlakoztál az FFF-hez?

A harmadik klímavédelmi tüntetésen, tavaly március 8-án. A környezet- és éghajlatvédelem gyerekkorom óta foglalkoztat, magamtól is tettem változásokat az élhető jövő érdekében, de ezt nem találtam elégnek. A problémát globális szinten kell kezelni, így amikor hallottam az FFF itthoni indulásáról, a következő pénteken megjelentem pár barátommal a tüntetésen, és boldogan csatlakoztam a csapathoz.

Hogyan működik az FFF?

Egy alulról szerveződő társadalmi csoport vagyunk. Munkacsoportokat hoztunk létre, így mindenki azt csinálja, amit a legszívesebben és legjobban tud. Csoportjaink rendszeresen összegyűlnek, a jobb csapat kialakítása és a sikeresebb munka érdekében. A budapesti csapattal minden hét elején átbeszéljük a tennivalókat, miközben országos szinten is tartjuk a kapcsolatot. A városok legtöbbször egymástól függetlenül szervezik programjaikat, de vannak közösen megvalósítottak is, mint például április 24-i online sztrájkunk.

Milyen programokat szervez az FFF?

Elsősorban pénteki tüntetéseket, amelyeken a mindenkori kormánytól követeljük a megfelelő lépések megtételét az ökológia és klímaválság megfékezéséért. Emellett iskolai előadásokat tartunk, örömmel jelenünk meg workshopokon vagy szervezett beszélgetéseken. A figyelemfelhívás és oktatás érdekében több die-int és egy filmvetítést is szerveztünk.

Mit gondolsz mennyire elterjedt Magyarországon az FFF?

A Fridays For Future Magyarország egyik legnagyobb környezet- és klímavédelmi mozgalma, legutóbbi globális klímasztrájkunk is tizenhárom városban volt megtartva. Mi szerveztük az ország történelmének legnagyobb klímavédelmi tüntetését tavaly májusban, majd szeptember még többen csatlakoztak III. Globális klímasztrájkunkhoz. Mindehhez rengeteg segítséget kaptunk más szervezetektől, a Greenpeace Magyarország munkáját külön meg szeretném köszönni, azonban látnunk kell, az FFF az egyik legismertebb itthoni hirdetője az ökológiai és klímaválság elleni védekezésnek. Emellett természetesen mindig örülünk a csatlakozóknak, támogatjuk a helyi kezdeményezéseket.

Szerinted Magyarország környezettudatos?

Elindultak folyamatok Magyarország környezettudatossá alakításának érdekében, de még hosszú út áll előttünk. Azt biztosíthatom, mi továbbra is fel fogjuk hívni a figyelmet a problémára, miközben a megoldások mielőbbi megtételét sürgetjük.

Milyen lépéseket kellene megtenni a mindenkori kormánynak ahhoz, hogy fenntarthatóbb jövőt teremstünk?

Minden kormányzati kérdésnél figyelembe kell vennie annak a környezetre és éghajlatra gyakorolt hatását, és aszerint meghozni a döntést. Támogatnia kell az önkormányzatokat a helyi zöld kezdeményezésekben, a városok klímabaráttá és élhetőbbé tételét, természeti kincseink védelmét, valamint újra kell gondolnia vízgazdálkodásunkat, hogy csak párat említsek. Fel kell ismerni, hogy az ökológiai és éghajlati válság korunk legsürgősebb problémája, melynek megoldását nem halogathatjuk tovább.

Mit gondolsz arról, hogy nincs környezetvédelmi minisztérium az országban? Szerinted szükség lenne rá?

A felelős környezetvédelmi minisztérium nagy lépést jelentene az ország klímabaráttá formálásban, melyre más országokhoz hasonlóan nekünk is hatalmas, és mind égetőbb szükségünk van.

Mit lehetne tenni, annak érdekében, hogy a fiatalok tudatosabbak legyenek?

Az oktatás szerepe kulcsfontosságú a környezettudatossá nevelésben. Egyik célunk a fiatalság felkészítése a rá váró, ma még nem tapasztalt környezeti és éghajlati válságból származó problémákra. Sürgetjük a kormányt a felelős tananyag kialakítására, miközben mi is szervezünk előadásokat és más programokat a környezettudatos életszemlélet kialakításáért. Mindenkit buzdítunk az információszerzésre, melyben szívesen nyújtunk segítséget, amennyiben az szükséges.

Hogyan lehet az FFF-hez csatlakozni?

Pénteki tüntetéseinken, eseményeinken a legkönnyebb felvenni velünk a kapcsolatot, mindemellett szívesen fogadjuk a Facebook vagy Instagramon oldalra küldött üzenetek is. Aki önkénteseink csapatához szeretne csatlakozni, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen ér el legkönnyebben minket.

Ha te is egy tenni akaró fiatal vagy, és fontos számodra környezetünk védelme, csatlakozz bátran a Fridays For Future Magyarországi programjához. 


kiemelt kép forrása: unsplash.com

Egy XIX. századi fogalom napjainkban
Erasmus+ projekt beharangozó: FORWARD

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. január 23. szombat