5 perc olvasási idő (949 szó)

"A finnek társadalmi szinten is példaértékűek" - interjú a Finn Minta-val

Ha azt mondom Finnország, egész biztos, hogy sokaknak a végtelen hó és a Mikulás mellett eszébe jut a mintaértékű oktatás is. De mitől is olyan különleges a finn oktatás? Hogyan tudnak a magyar diákok részt venni benne? Mik lennének azok a módszerek, amiket át kellene ültetni a magyar rendszerbe? Ezekre mind-mind választ kapunk a Finn Mintától. A kezdeményezés megálmodójával, Tuba Orsival beszélgettünk.

Mikor és milyen céllal jött létre a kezdeményezés?
A finn minta 2020 áprilisában született, karanténban. Vagyis akkor lett publikus, de már majdnem egy éve titokban nevelgetem, mint álomprojektemet. Célja a finn minta alapján az innovatív oktatási módszerek fejlesztése és bemutatása. Továbbá célja még a számos meglévő és ingyenes finn tanulmányi lehetőségek ismertetése, valamint orientációs csereprogramok szervezése.

Számos hazai és nemzetközi felmérés is példaként tekint a finn oktatási rendszerre. Te, mint aki kint tanul, mit érzel ebből a különlegességből?
Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy megtapasztalhattam, milyen egy teljesen más felfogású és működésű rendszerben tanulni. Talán a legkülönlegesebb és legszuperebb dolog a finn egyetemeken a diákközpontú és rugalmas oktatás. A Lappföldi Egyetemen minden hallgató maga alakíthatja ki mentor tanára segítségével az egyedi tantervét (Individual Study Plan - ISP).  Ennek az a lényege, hogy egyéni célokhoz, szinthez és kapacitáshoz mérten a leghatékonyabb órarendet követve végezhető el a képzés. Ez azért kifejezetten fontos, mert ennek köszönhetően akár rövidebb idő alatt is elvégezhető az egyetem.

A hallgatók és oktatók közötti kapcsolat szinte baráti és nagyon közvetlen. A finn egyetemi képzésben a tantervet úgy állítják össze, hogy a hallgatók a tanulás mellett dolgozni, szórakozni és élni is tudnak. Probléma alapú tanulás révén a fejlődés szinte észrevétlenül történik. Ez egyrészt gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a hallgatók helyi cégekkel és vállalkozókkal dolgoznak együtt különböző projektek keretein belül. Kicsit bánom is meg nem is hogy két év alatt szereztem meg a diplomámat, mivel nagyon hiányoznak a finn egyetemi éveim. Ezért is jelentkeztem egy finn Oktatási vezető mesterképzésre.

Az oktatáson kívül mi az, ami megfogott Finnországban? Tekinthetjük az országot más területen is „mintának"?
Nekem minden nap honvágyam van Finnországba. Igen, a finnek társadalmi szinten is példaértékűek. A közös felelősségvállalás, a tudatos, fenntartható gondolkodásmód, az innovatív funkcionalizmus (egyszerű, de nagyszerű) a természet szeretete, az egyenlőség, mint működő irányelv, mind nagyban hozzájárul a példaértékű finn társadalomhoz. A cégek, szervezetek és a döntéshozó pozícióban lévő magánszemélyek egyaránt aktívan dolgoznak egy-egy társadalmi probléma enyhítésén és megoldásán. A fenntarthatóság és a környezetvédelem segítése érdekében a finnek kialakítottak egy olyan újrahasznosító rendszert, aminek köszönhetően nem sokáig marad meg a PET palack és egyéb újrahasznosítható hulladék az utcákon, mivel azok pénzért visszaválthatók. Például egy 1,5L-es palackot 80 centért míg egy sörösdobozt 40 centért váltanak vissza. A biohulladékot is külön gyűjtik, valamint a boltokban újrahasznosított műanyag zacskók vannak. A funkcionalitás mindenhol ott van, a finnek a 'design thinking' aktív használói.

Milyen segítséget tudtok nyújtani a Finnországba vágyó magyar fiataloknak?
A finn minta egy önálló és egyedülálló kezdeményezés, amin keresztül szeretném hogy a finn tanulmányi lehetőségek minél több fiatalhoz eljussanak. A finn minta egy 15 perces ingyenes tájékoztatót kínál, amit bárki lefoglalhat és ezáltal gyorsan irányított és megbízható információhoz juthat.

Azoknak az érdeklődő fiataloknak, akik már komolyan fontolják vagy tudják, hogy jelentkeznek egy finn képzésre, különböző prémium konzultációs csomagokat kínálunk egyéni igényekre szabva. Hamarosan finn nyelvi képzést is szeretnénk beindítani. Tanároknak és iskoláknak pedig szeretném a finn oktatás innovatív módszereit és eszközeit bemutatni, később pedig egy 'Oktatási vezetők alkotóműhelye' keretein belül csoportos tevékenységeket szervezni.

Iskoláknak is szervezünk személyes orientációs előadásokat és online bemutatókat finn továbbtanulási lehetőségekről. A Minerva Tanulási Alternatívával pedig orientációs csereprogramokat nyújtunk középiskolás diákoknak. Hamarosan finn nyelvi képzést is szeretnénk beindítani. 

Egy testvérvárosi kapcsolaton alapuló csereprogramot is terveztek létrehozni. Errőlmesélnél bővebben?
Igen, nekem szívügyem, hogy a csereprogram sikeresen elinduljon és évente megszervezésre kerüljön. Én egy hasonló utazás keretén belül jutottam ki először 2014-ben Finnországba (Rovaniemibe), és töltöttem el egy hetet a finn családomnál, ami sorsfordító élménynek bizonyult.

Az első csereprogramot egy orientációs tanulmányi kirándulásnak tervezzük a veszprémi Minerva Tanulási Alternatívával és a Lappföldi Egyetemmel (Lapland UAS) együttműködve. Célja a testvérvárosi kapcsolatok erősítése és a magyar-finn kapcsolatok kialakítása a kölcsönös oktatásfejlesztés érdekében.

A középiskolás diákokat szeretnénk segíteni az előttük álló pályaválasztási és továbbtanulási döntéshozatalban, oly módon, hogy egy hétig hallgatóként csatlakozhatnak be a finn egyetemi életbe és bepillantást nyerhetnek különböző képzésekbe. Bemutatja még a finn oktatás magyar hallgatók számára is elérhető lehetőségeit és a jelentkezési folyamatait. Mindemellett számos izgalmas szabadidős programokat is szervezünk, hogy tényleg egy kamatozó és felejthetetlen élményben legyen részük a cserediákoknak.

A program két részből fog állni: finnországi kirándulás Rovaniemiben, majd a finn cserediákok fogadása Veszprémben. Hamarosan további részletekkel jelentkezünk.

Egy Finnországba kiutazni tervező diáknak mi lenne az első és legfontosabb tanácsod (természetesen, ha nem lenne vírusjárvány)?
Saját tapasztalat alapján: ne zárd ki magad a szobádból amint megérkezel!! Igen, a finn ajtókon, pláne diáklakásokban előszeretettel használnak automata zárokat. Viccet félretéve, talán az lenne az első tanácsom, hogy legyenek nyitottak az újra, a másra, és higgyenek benne, hogy Finnországban jó helyen vannak. Elköltözi otthonról nagy lépés, akár külföldről vagy belföldről van szó, éppen ezért a második tanácsom, hogy szerezzenek legalább egy finn barátot! Ez talán annyira nem is egyszerű feladat, mint aminek tűnik, mivel a finnek egy elég zárkózott, de felettébb őszinte és kedves nép. Egy finn barát segítségével más szemmel fognak tekinteni új otthonukra, hihetetlen vendéglátásban és programokban lesz részük. Ami a legfontosabb, hogy egy finnel kötött barátság egy életre szól!

​Bízunk benne, hogy minél több magyar fiatalnak tud segíteni a kezdeményezés. Terveink szerint a későbbiekben több tartalommal is jelentkezni fogunk a Finn Mintával együtt, amelyben bemutatjuk, hogy hogyan is zajlik az élet Finnországban. Ha szeretnétek még többet megtudni róla, kövessétek  facebookon, vagy látogassátok meg a kezdeményezés honlapját.


A közjóért való cselekvés - nyílt levél az Európai...
Legyen a digitális oktatás mindenkié! - adománygyű...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. szeptember 29. péntek