2 perc olvasási idő (355 szó)

Erasmus+ projekt beharangozó: FORWARD

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a következő időszakban bemutatjuk azokat az Erasmus+ programokat, amelyekben megvalósítóóként fogunk részt venni. Elsőnek a FORWARD című ifjúsági csereprogramunkat járjuk körül. Ismerjétek meg Szabó Veronika és Szalóki Viktor első projektjét.

A FORWARD egy 9 napos nemzetközi ifjúsági csereprogram lesz Magyarországon, amelyen 6 ország – Örményország, Libanon, Marokkó, Törökország, Spanyolország és Magyarország – 30 fiatalja fog részt venni. A projekt középpontjában olyan izgalmas témák állnak, mint az aktív állampolgárság, a politikai döntéshozatali folyamatok, a vitakultúra vagy éppen az érvelés és az együttműködés. Mindezen témákat pedig a non-formális oktatási eszközöket bevonva, egyfajta szimuláció fogja megjeleníteni. A résztvevő fiatalok a projekt kezdetén három csoportot fognak alakítani, akik pedig három kitalált államot fognak megalapítani és lépésről lépésre felépítik azt, kezdve az alkotmánnyal, a zászlóval, a himnuszukkal egészen a gazdaságukig. Fontos azonban, hogy ez a három állam egy uniót fog alkotni, amely végett az államoknak különböző ügyekben össze kell majd hangolniuk az érdekeiket és a véleményüket. A projekt során különböző kihívásokkal kell szembenézniük a résztvevőknek, amelyek vagy egy-egy államot, vagy az egész unió érinteni fogják. De hogy ez a valóságban mit is fog jelenteni? Például azt, hogy az államoknak meg kell alkotniuk a saját alkotmányukat, majd ezt követően az uniós szinten kell megvitatniuk, hogy mik legyenek azok a közös pontok, amik az unió alapjait fogják megalkotni. Vagy például az államok által kitalált gazdasági rendszereket kell uniós szinten összehangolni, hiszen bármikor történhet olyan krízis, hogy az egyik állam bajba kerül. És ezeken kívül még rengeteg izgalmas szituáció várja az „államok lakóit". A cél, hogy a résztvevő fiatalok megtanuljanak együttműködni, és elsajátítsanak olyan vitakészségeket és érvelési formákat, amelyek a döntéshozatali folyamatokban elengedhetetlenek.

A projekt most ősz elején valósult volna meg, azonban a vírushelyzetből fakadó szervezési nehézségek végett a következő évre tolódik a FORWARD. Ha te is kedvet kaptál ahhoz, hogy részt vegyél egy nagyon izgalmas nemzetközi ifjúsági csereprogramon, vagy ha szeretnél életre szóló barátságokat kötni különböző kultúrájú fiatalokkal, vagy csak éppen szeretnél fejlődni és tanulni non-formális oktatási eszközökkel, akkor a FORWARD-on a helyed! A jelentkezés részleteivel kapcsolatban a későbbiekben fogunk jelentkezni a Tudatos Ifjúságért Alapítvány és a Tőled Hallottam oldalain!


Felelős fiatalok a jövőért - interjú a Fridays For...
Dupla képzés az Amnesty csapatával

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. június 16. vasárnap