3 perc olvasási idő (634 szó)

Te ÉRZEL-E (M)?

Daniel H. Pink szavait idézve: „Igaz, hogy az érzelmeink a bensőnkben zajlanak, de kívülről is látszanak. Akárhogyan próbáljuk is palástolni, előbb-utóbb felszínre bukkannak, és ez befolyásolja, hogy mások hogyan reagálnak szavainkra és tetteinkre."  

​A digitális világ eddig is árnyként vetült az életünkre, de nem bátortalan kijelentés, hogy a most zajló események hatására életünk olyan szegmenseibe is meghatározóbb 'bevándorló' lett, mint a családi/baráti szféra, az iskola vagy a munkahelyünk, hiszen sokunk számára ezek a négy fal közé szorultak, az otthonunkba, a privát szféránkba. A technológia IQ-ja a magasságokban szárnyal, de vajon mi történik az EQ-val? Annak ellenére, hogy sok időt töltünk az eszközök előtt, az érzelmi intelligencia vajon elveszik az online térben?

A válaszom nem feltétlen. Vekerdy Tamás pszichológus, arra a kérdésre, hogy mi az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia, akképp válaszolt, hogy „Képes vagyok szemügyre venni magam és az engem körülvevő világot, és mások szemével is képes vagyok látni, nem csak a sajátommal." Ebben az időszakban, amikor a társadalom nagy részét elválasztja egymástól a tér, engem boldogsággal tölt el, hogy a társadalom fejlett érzelmi intelligenciája megmutatkozik: a digitális szféra platformjain keresztül az emberi érzelem képes összekötni minket.

Bizonyára mindannyian szembesültünk az érzelmek e típusú, összekötő funkcióval bíró megnyilvánulásaival, de itt egy kis csokor, mely megmutatja, hogy hogyan válnak a digitális platformok e szempontból az emberi érzelmek hordozóivá, közvetítőivé.

kép forrása: http://www.sixthessence.com

1.Neked írom a dalt: - avagy a hazai zeneipar összefogása
Az LGT zenekar slágerével mondtak köszönetet a haza zenei szféra szereplői azoknak a dolgozóknak, akik hősként állnak helyt ezekben a zord napokban. Érintkezés nélkül, a digitális eszközök lehetővé tették, hogy mégis egy közösséget képviselve jelenjenek meg, de az, ami azt élővé tette, ami könnyet csalt az ember szemébe az nem más, mint az a számtalan hálával, érzelemmel teli szempár és biztató mosoly, melyet a videó közvetít. Le a kalappal előttük!


2.Tégy egy szívet az ablakba!- mert a hála ingyen van

Kiválóan működik az online tér ' plakát 'funkciója a baranyai kis faluból induló kezdeményezés esetén is. Lényege, hogy az ablakba kihelyezett szív szimbolizálja azt a hálát, köszönetet, mely azok felé irányul, akik kitartóan végzik hívatásukat, hiszen nem adott számukra a lehetőség, hogy otthon maradjanak. A kezdeményezés olyan sikeres, hogy számos képviselője van szerte az országban, facebook csoport is alakult, melyhez rövid idő alatt sokan csatlakoztak. Az érzelem kifejezése létszükséglet, ráadásul a hála ingyen van. Köszönjük, hogy aranyból van a szívetek, és rajzolva fejezitek ki az olykor kifejezhetetlent!3.Hiányoztok!
Az iskolák bezárásával a tér elválasztotta a legfontosabb szereplőket: a tanárokat és diákokat. A digitális oktatás nehézséget gördít egyrészt a tananyag elsajátításában is, de az olyan alapvető, a tanárok részéről kinyilvánított motivációs, buzdító attitűdök átadásában is, melyek face to face megnyilvánulása a közvetlenség révén hatásosabb általánosságban. Természetesen a tanárok is megérezték a 'gyerekeik' hiányát: ez is adta a löketet ahhoz, hogy az ablakokra 'Hiányoztok!' kijelentést írvajelezzék a tanulók felé, hogy nélkülözhetetlen szereplői az iskolának. Ez a mély érzelmekkel teli, figyelmességgel, empátiával és aggódással megtöltött kifejezés löketet adott több oktatási intézménynek is, hogy hasonlóan járjon el. Apró tett, de leírhatatlan aggódást és figyelmességet feltételez, mely példaértékű.


kép forrása: Szőnyi Bozsik József Általános Iskola facebook oldala

Van abban a tényben valami igazság, hogy az érzelmek mindennapunk urai. Láthatjuk, hogy ha valaki elég bátor ahhoz, hogy hangot adjon, kreatív formába öntse azokat a lélekelemeket, melyek uralják a lelkét, mintaadó lehet a társadalom számára. Egy fecske nem csinál nyarat? Dehogynem! Egy egyéni minta képes többszörös társadalmi megmozdulást eredményezni, nem csak a fent említett, de számos más esetben is. A digitális világ ezeket felkarolja, és városokon átívelve teremt egy egyéni magatartásból megmozdulást. Látod? Merj érezni, merd kimondani, merj hálás lenni, mert sosem tudhatod, mit teremthetsz meg vele.


kiemelt kép forrása: mindsetpszichológia.hu 

Civilek Figyelem! Új kormányrendelet a veszélyhely...
Ki "veszítette" a legtöbbet?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. április 21. szerda