2 perc olvasási idő (384 szó)

Hallgatni arany….Na de mindig?- Az elhallgatás spirálja

A XXI. században könnyen dobálózunk olyan szavakkal, hogy maradj egyedi, hallasd a hangod, állj ki magadért, őrizd meg a személyiséged, egyszóval ne válj a tömeg részévé. Sokszor nem gondolunk bele abba, hogy vajon milyen pszichológiai folyamatok, lelki vívódások zajlanak a kisebbségben, akik legyen szó bármilyen témáról, hangjuk elfojtására kényszerülnek. Hallgatni mindig arany? Vajon mit jelent az elhallgatás spirálja? Te hova tartozol: leszel inkább vakmerő a kisebbségben, mintsem jelentéktelen a tömegben?

A fentiek kapcsán egy amerikai politológus, Elizabeth Noelle-Neumann, A hallgatás spirálja című munkája jutott eszembe. A választások során olyan következtetést vont le, hogy annak függvényében csökken és tűnik el folyamatosan a kisebbségi vélemény hangja, amilyen mértékben növekszik a homogén, bátrabb, többségi vélemény, melynek mélyen gyökerező társadalmi bázisa van.[1]

 Vajon miért?

A dolgok nyitját a közvélemény befolyásolói erejében találjuk. A többség, melynek egyöntetű, határozott álláspontja van, képes olyan hatalmasnak tűnni, melynek mérete bár túlzás, megteremti a hallgatás spirálját: a kisebb tábor véleményét elnyomja. Noelle-Neumann munkájából megérthetjük, hogy ennek oka ma is természetes jelenség a társadalomban. Az emberek mindig szeretnek a győztes oldalon feltűnni, még akkor is, ha ez megkívánja saját véleményük elfojtását vagy éppen megváltoztatását. Ugyanakkor ha ez nem így történne, a tömeg nem fogadná be őket az ellentétes álláspont miatt, melynek eredménye lenne az izoláció, a társadalomból való kirekesztettség.


kép forrása: CanStockPhoto

Az elmélet 1980-as években született.. Ugyanakkor térjünk vissza napjainkhoz. Vajon a közösségi média világában ki az, aki mer vakmerő lenni a kisebbségben, hátrahagyva minden többségi nyomást? Vajon hallgatni mindig arany?

Úgy vélem, hogy legyen szó társadalmi kérdésekről, hétköznapi véleményformálásról, (függetlenül ezeknek megnyilvánulási platformjáról), az embereket mind élőszóban, mind pedig virtuálisan uralja az, hogy mit gondol a többség. Vajon azonban hallgatni mindig arany? Nem! Ha a dolgokat a kisebbség szemszögéből közelítjük, pszichológiailag is fontos tények tárulnak elénk. Abban az esetben, ha regnál egy masszív, stabil kisebbségi vélemény hosszú ideig, beindulhat olyan folyamat, melynek eredményeként a többség egysége megbomlik. Ezek bár látens hatások, szabad szemmel nem érzékeljük rögtön őket, de hosszabb távon beindítják, hogy a kisebbségi vélemény váljon uralkodóvá. Az új újabbat szül, egy gondolat még többet teremt, ez az, amire az ember tulajdonképpen teremte van: alkosson, teremtsen és sose maradjon csendben.

kiemelt kép forrása: pixabay.com

[1]: https://nepszava.hu/1000269_a-lathato-sokasag


Ez szolidaritás!
Alapjövedelmet? Hogyan?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 04. hétfő