4 perc olvasási idő (842 szó)

„Tanár úr, nincs netünk” - a "home learning" kérdései

Koronavírus ide, vagy oda, hétköznapi kötelezettségeink velünk együtt töltik az időt az előre nem látható hetek-hónapok során. Miként valósul ez meg az oktatás terén? Valóban reális lett volna, hogy jövőre nagyobb léptekben jelenjen meg a digitális munkarend az életünkben? 

A modern technológiák felé való nyitás kérdése az idő előrehaladtával egyre jobban sarokba szorítja a hazai oktatás szervezésével foglalkozókat. Kis túlzással technológiai ugrálás történik minden nap, amikor a tanuló kiszabadulva a padból, remélhetőleg letudva minden aznapi feladatát, egy teljesen más felület mögé ül be, ami fényévekkel előrébb van attól, amiben órákat eltöltve próbálják a tananyagot leadni számukra. A filmes sztereotípia, amiben a szülő felszólítja gyermekét a videojáték befejezésére és házifeladatának megírására, ma már csak kinézetében hasonlít a valóságra: amióta a multiplayer(valós idejű, többjátékos) mód piacvezető lett a különféle online szoftverek világában, azóta nem, mint zárt rendszerről, hanem, mint közösségi térről beszélünk, ha szóba jön az online világban töltött idő. Ezt, a kijárási korlátozás szakaszába lépés idején, hatványozottan érdemes újragondolni. Ehhez azonban feltételezzük, hogy mindenki rendelkezik interneteléréssel, de ez már kimondva is felvet pár kérdést. Vajon Kehidakustány utolsó zsákutcájában is van internetelérés, ami szükséges a zökkenőmentes oktatás/munka lefolytatásához? A főváros egésze lefedett, vagy ott is kilóg a lóláb? Mi van azokkal, akik önhibájukon kívül távoktatásba, vagy "homeoffice-ba" szorulva nem számítottak arra, hogy amit a hétköznapokban bent el tudtak intézni, az most lehet, hogy megoldhatatlan? Mit tehetünk ilyenkor?

Először is különbséget kell tennünk internet és internet között. A nagyobb hazai szolgáltatók közel 100%-os mobilinternet lefedettséggel rendelkeznek. Gondolhatnánk, hogy akkor miért írnak most erről cikket? A mobilinternet elérés valóban kényelmes és 1 gombnyomás kérdése mobilról, vagy stick formájában gépről, azonban a korlátlan mobilinternetnek megvan a maga ára. Önmagában korlátlan mobilinterneteléréshez való hozzáférés költséges dolog. Egyfelől a szolgáltatók ritkán adnak úgy mobilinternet előfizetést, hogy ahhoz ne kellene kötelezően valamilyen híváskeretet is fizetni, másrészt, ha még így is belemegyünk, hogy 10 ezer forint körül, vagy afelett csomagot vegyünk, az sem biztos, hogy megosztható, ami annyit tesz, hogy egy mobilról használható, de más készülékkel ugyanaz a keret nem fogyasztható, így a háztartás többi tagja is kénytelen lesz valamilyen konstrukciót kiváltani. Arról nem beszélve, hogy erre csak remélhetőleg pár hónapig lenne szükségünk, de a hűségidőt aláírva, ez a nyakunkon marad még két évig. Lényegében: drága, javában hűségidős, de közel bárhol elérhető technológia.

A vezetékes internet ennek számos komponensében az ellenkezője: olcsó, de nem mindenhol elérhető. Arányaiban nézve több, mint 10 millió internet-előfizetés van az országban, ebből alig több, mint 3 millió vezetékes és valamivel több, mint 7 millió felhasználó rendelkezik mobilinternettel. A kettő közt természetesen nagy mértékű átfedés lehet. Számos könnyítő intézkedést bevezetve a hazai szolgáltatók eltérő mennyiségben ajánlottak fel díjmentes mobilinternet adatforgalmat felhasználóiknak, illetve számos fizetős tartalmat tettek elérhetővé és közoktatási tanulmányi oldalak adatforgalmát engedik el. Mi van akkor, ha egyetemistaként, vagy már ,,kenyérkeresőként" több órát kéne stream(élő videóközvetítés) szolgáltatást igénybe vennem, vagy több órányi videóanyagot kell olyan minőségben megnéznem, hogy ne pixelenként kelljen kitalálnom, hogy mit írtak a táblára?

Hasonló cipőben járva, hamar kellett cselekednem, így hallgatóként gyorsan szembesülnöm kellett, hogy az alábbi lehetőségeim vannak: vagy drágább kategóriába lépve 2 évig többet fizetek, vagy nincs más. Az egyetemtől nem várható el, hogy az otthonomig eldobjon egy optikai kábelt, a helyi infrastruktúra nem elég kiépített, meglepő, de Budapesten sem mindenhol, hogy a vezetékes internetet elérhetővé váljon.

Ekkor lép színre a „SZIP mobil". A Szupergyors Internet Program keretében, ha lakóhelyeden nincs kiépítve a vezetékes internetelérés, ellenőrizve a jogosultságod, lehetőséged van korlátlan mobilinternet igénylésére, a megszokotthoz képest jóval kedvezőbb áron a 3 fő itthoni szolgáltatónál. A biztosított szolgáltatás díja és annak körülményei szolgáltatónként eltérő, de nem reklámozva egyik céget sem, ajánlom az oldalukon való tájékozódást, mivel már havi 5600 Forintból megoldható mindez. A jogosultság ellenőrzése, valamint a szolgáltatói konstrukciók megtekintése ezen az oldalon lehetséges.

Így, hogy otthonról folynak tanulmányaink, akaratlanul is eszünkbe jut, hogy egy zárthelyi, témazáró, vagy bármilyen számonkérés során esetleg igénybe vegyünk alternatív forrásokat tesztírás ideje alatt. Ne legyenek illúzióink, nagyobb mértékben fog bekövetkezni ez, mintha a zsebünkből próbálnánk előrángatni egy papírfecnit a teremfelügyelő tudta nélkül. Mielőtt azonban csalót kiáltunk, érdemes átgondolni, hogy mi is ennek az oka? Ha csak a Maslow piramist vesszük alapul, már a második szinten megjelenik a biztonság, mint olyan komponens, ami, ha nincs meg, akkor a felette lévő szintek nem valósulnak meg. Még egy nagyon biztos tudás mögött meglapuló enyhe önbizalmihiányt is könnyen eloszlat, ha van egy, a tanárok számára nem látható széljegyzetünk. Mondhatnánk, hogy ez csak egy jegy, ami gimnáziumban 11. osztályig céltól függően lehet kevésbé fontos, de ezt követően már a továbbtanulásba is beszámít. Ennek az egyetemen lévő fontosságát az alábbi cikkben érdemes megnézni.

Habár vannak vérző sebek a jelenlegi megoldásban, azt kell mondanom, hogy sok esetben a lehető legjobb módon oldották meg. Kifejezetten támogatandó, hogy a közmédia csatornája, valamint más online médiumok videósorozata is segíti a középiskolások tanulását. Ezen kívül egyre nagyobb összefogás, segítő szándék mutatkozik az emberek részéről, hogy mindenki a lehető legkevesebb hátrányt szenvedje el a jelenlegi helyzet ellenére is. Maradjunk mind otthon, mi pedig a magazinnál garantáljuk, hogy nem maradtok tartalom nélkül!


SOS Gyermekfalvak és ami mögötte van (vagy éppen n...
,,Sokszor az is feladatunk, hogy megmutassuk nekik...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. május 18. szombat