3 perc olvasási idő (561 szó)

Élsportolók, mint a társadalom alakítói: de mi van a függöny mögött?

A sport szereplői, valamint a média jelentőségének megnövekedése következtében érdekes jelenségnek lehetünk tanúi a XXI. században. Ezen hatások tulajdonképpen olyan 'egyéni márkákat' teremtenek meg, legyen szó a gyakorlatban egy inspiráló csapatról vagy konkrét személyről, akinek életútja, története példaképpé válhat a társadalom számára, és motiváltságra sarkall. A látszat azonban sokszor csal, a média által közvetített sportolói életmód, eredmények mögött komoly munka áll, mely elfedve van egy-egy eset kapcsán.De mi van valójában a függöny mögött? Onnantól, hogy valaki példaképpé lesz, azzal egyszerre válhat véleményvezérré is?

Kit is nevezhetünk élsportolónak?

A téma kapcsán beszélgettem Tóth Anettel, aki 20 évesen kivételes hozzáállásával komoly eredményeket tudhat maga mögött. Szavai arra engedtek következtetni, hogy komoly felfogás, munkamorál és elszántság szükséges ahhoz, hogy valaki eljusson a csúcsra, és az élsportolók közé kerülhessen.

„2010 óta versenyszerűen része a családunk életének a Brazil Jiu-Jitsu, mely a küzdősportok egy különleges típusa. 2017-ben Görögországban világbajnok lettem, 2018-ban Európa bajnok, 2019-ben pedig Abu-Dhabiban világbajnoki 2. helyezett. Az élsportolói lét igen összetett, hiszen meghatározott étrendet kell követnünk, edzési terveket. Nem szabad szó nélkül hagyni a mentális oldalát sem, meglátásom szerint sokszor két véglet van: mélypontra kerülsz és feladod, vagy pedig több erőt ad, motiváltabb leszel, és alig várod, hogy bizonyíthass. Én az utóbbihoz tartozom."

Hogyan juthat el az egyéni eredmény, a sportoló karaktere a társadalomig?

Miközben Anett az eredményeiről mesélt, így fogalmazott: „Meghatározó volt számomra, amikor a dobogón állva hallhattuk a magyar Himnuszt, attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy mindig ezt az érzést szeretném érezni."

Mint ahogyan a Himnusz is, mint a társadalmat összetartó erő, ugyanúgy integrációs funkciót képes ellátni egy-egy sportoló sikere is, ha az nemcsak egyéni szinten valósul meg. A közös büszkeség érzés (legyen szó például Hosszú Katinka sikereiről) következtében a siker társadalmi szintre kerül, meghatározva annak számos szegmensét.

Az élsportolók vajon véleményvezérek?

„A tudás hatalom, a hatalom fegyver. Úgy gondolom, hogy lehet egy sportoló véleménye meghatározó, tekintettel az útra, amit bejár, kitartó munkájuk révén pedig mintaképpé válhatnak. Természetesen felelősséget kell vállalnunk, hogy milyen életmódot mutatunk, bennem most kezdett tudatosulni, hogy amit csinálok, az minta lehet."- vallja Anett.

Teljes mértékben igaz a társadalom tagjaira, hogy egy-egy sportolói életút, munkásság irányelvet adhat az emberek életének, hiszen olyan tulajdonságokon alapul, mint a tisztelet, kitartás, alázat és becsület.

Azonban mint hatalmi ág, a média, képes ezt megkönnyíteni, de negatív hatással is bírhat.

Előbbire markáns példa, hogy a média lehetőséget teremt a különböző mozgásformák népszerűsítésére, de a sportolók, mint véleményvezérek pozitív magatartást mutatva szélesebb körben képesek szolidaritást vállalni, toleranciát mutatni vagy épp motivációra sarkallni a társadalom tagjai között. David Beckham például a közösségi oldalán tetoválásokkal hívta fel a figyelmet gyerekbántalmazásra. Fontos azonban, hogy az általuk képviselt értékeket ne csak rövidtávon képviseljék, ami egy újabb kihívást jelenthet, hiszen a médiumok pont ebben a szituációban hatnak ellentétesen, mely mentálisan hatalmas terhet ró sportolóinkra.

Véleményvezéri énük jelentőségét tovább növeli az is, hogy számos nagy sportmárka érdeke, hogy olyan, valódi értékekkel rendelkező egyén képviselje a márkát, aki révén értékes tartalom és történet tudjon megjelenni.

Mind Anett szavai, mind pedig általános példákat alapul véve látható, hogy nem könnyű sportolóink társadalomban betöltött szerepét, inspirációjának erősségét folyamatos intenzitással fenntartani. A XXI. század vívmányai, ahogyan válhatnak valaki javára, könnyen előfordul ennek ellentétes esete is. Egy azonban biztos, mint keményen dolgozó emberek, értékes véleményvezérek stb, elért eredményeik révén belopják magukat a szívekbe, sikerüket magunkénak érezve válhatunk büszke magyarrá.kép forrása: pexels.comKell egy tanuló haver? - a Támaszpont MOPKA kezdem...
Tekerjetek az EPER97-re

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. február 02. csütörtök