6 perc olvasási idő (1204 szó)

„Megpróbáljuk úgy megfogni a politikai a témákat, hogy szórakoztatók és érdekesek legyenek” - interjú az 5Lovas Közéleti Podcast szerzőivel

Márciusban elindult az 5Lovas Közéleti Podcast, amelyben öt politológus hallgató hétről hétre különböző hazai és nemzetközi politikai és közéleti témát vesz nagyító alá. A nemrégiben debütált projektnek már négy adása is elérhető. A Civil Körkép rovatunkban Ács Bencével és Szolcsányi Péterrel, az 5Lovas két tagjával beszélgettünk a podcast csatorna elindításáról, a témák befogadhatóságáról, a távlati tervekről és még sok más izgalmas témáról.

Mindenekelőtt kezdjük a névvel. Miért lett „5Lovas" a podcast sorozatotok neve?

Sz.P.: Ez a név, hogy 5Lovas, ez két lépésből állt össze. Négyen voltunk – Norbi, Bence, Marci és én –, akik már ismertük egymást korábbról is és együtt kezdtük el az egyetemi mesterképzést. Egy baráti társaság voltunk és mindig azt mondtuk magunkra, hogy mi vagyunk az „Apokalipszis négy lovasa". Az egyetem alatt aztán volt egy óránk, ahol egy pártot kellett vizsgálnunk és modelleznünk és úgy jöttek ki a számok, hogy öt fős csoportokban kellett dolgozni és Valentinnal kiegészült a csapatunk. Az olasz Öt Csillag Mozgalmat kellett feldolgoznunk, ez pedig adta magát, hogy onnantól 5 csillagnak hívjuk magunkat. Majd, amikor eljutottunk odáig, hogy akkor csinálunk egy podcastet és kell hozzá egy név, akkor ezt a kettőt ötvöztük és így született meg az 5Lovas.

Rákanyarodva magára a podcastre, mi volt az oka annak, hogy öt barát elkezdjen podcastelni?

Sz.P.: Ismét csak visszakanyarodnék az egyetemhez, ugyanis amíg volt rendes oktatás, addig az órák közötti szünetekben sokszor beszélgettünk egy-egy diákszervezet irodáján, ahol többször is azt a visszajelzést kaptuk, hogy milyen jó hallgatni minket és mennyire jó lenne, ha ezt nagyobb közönség is hallhatná. A vírus berobbanása és a hónapok óta tartó online oktatás pedig értelemszerűen nem tette lehetővé azt, hogy élőben találkozzunk és úgy beszélgessünk, mint azelőtt. Ekkor pedig úgy döntöttünk, hogy kilépve a karanténszorongásból, csináljunk valamit, kezdjünk el podcastelni. Inkább azt mondanám, hogy a koronavírus felgyorsította ennek a létrejöttét, ez nálunk már régóta tervben volt, de most el is tudtuk kezdeni.

Á.B.: Azt sem szabad kifelejteni, hogy ha nem is teljesen tudjuk pótolni azokat a baráti beszélgetéseket, amik a vírus előtt voltak, azért mindannyiunknak szüksége van erre. És amióta elkezdtük, azóta sokkal többet is kommunikálunk egymással. Sokkal jobban össze is értünk, mint baráti társaság.

A nulladik, bemutatkozó adásban ti magatok is úgy definiáltátok a podcastet, mint ami közélettel és politikával foglalkozik. Ezen belül milyen témákkal foglalkoztok?

Á.B.: Valójában mindennel, ami érinti a politikát és a közéletet, legyen az hazai vagy nemzetközi folyamat, történés. Amellett, hogy értelemszerűen van egy edukatív célja ennek, megpróbáljuk úgy megfogni a politikai a témákat, hogy szórakoztatók és érdekesek legyenek. Az eddigi adásokban beszéltünk már BLM mozgalom hazai kapcsolódásáról, az ellenzéki kampányról, Biden és Putyin csörtéjéről, sőt még Petőfi Sándorról is. Természetesen az elkerülhetetlen, hogy ha valaki közéleti és politikai témákról beszél, akkor valamilyen üzenetet fogalmazzon meg, mi törekszünk azonban arra, hogy megpróbáljuk a témákat ideológiáktól mentesen megközelíteni és inkább csak magukról az ügyekről beszélni.

Van célcsoportja a kezdeményezéseteknek?

Á.B.: A célközönséget úgy gondolom, hogy maga a műfaj megszabja. Nem gondolom, hogy valakinek az életkora vagy bármi más egyéni szempont miatt ne hallgathatná a podcastet. De nyilván ezt a műfajt inkább a fiatalok szokták hallgatni, így valószínűleg az ő körükben nagyobb is lesz az elérésünk.

Sz.P.: Másik oldalról is van ennek egy határa. A közéleti témák a nagyon fiatal korosztályt kevésbé érdeklik. Illetve még azt a szempontot is beemelném, hogy ahogyan nekünk segít ez a podcast a karantén kapcsán, úgy másokra is jó hatással lehet. Hiszen igyekszünk szórakoztatóak is lenni, amennyire a karaktereink engedik ezt és így másoknak tudunk segíteni abba, hogy kikapcsolódva meghallgathassák, hogy mik az elmúlt hét legfontosabb történései.

Hogy épül fel nálatok egy adás elkészítése? Vannak előre leosztott szerepek?

Sz.P.: Minden héten, hogy ha valaki talál valami érdekes, vagy aktuális cikket, témát, akkor azt megosztja a többiekkel egy-két megjegyzéssel. Vasárnap, az adás előtt mindig összegezzük ezeket a témákat, és átbeszéljük, hogy mik azok, amikről szeretnénk beszélni. Itt persze mindig mérlegeljük azt is, hogy mennyire ismerjük az adott témát és tudunk-e róla érdemben beszélni. Azok a témák is kiesnek, amikkel kapcsolatban úgy érezzük, hogy nem tudjuk humorosan vagy viccesen megfogni és unalmasak lennének. Az adáson belül van egy olyan dinamikánk, hogy a kezdésnél Marci vezeti fel a témát és a végén Norbi zárja le. Ez most már egy berögződött folyamat, de ezen kívül más szerep nincsen.

Á.B.: Adás közben valóban nincsenek előre definiált szerepköreink, ezek inkább mindenkinek a saját magtól jönnek, hogy hogyan fogunk meg egy-egy témát. De az adáson kívül az egész folyamat menedzselésére természetesen ki vannak osztva a feladatok, például, hogy ki az, aki a közösségi média felületeket kezeli, ki az, aki vágja az anyagokat, ki csinálja az operatív feladatokat stb. A „pre-pilot" adásnál megpróbáltuk, hogy különböző szerepeket, karaktereket magunkra aggassunk, de ezek nem igazán sikerültek jól, úgy, hogy el is vetettük.

Menyire tervezitek a jövőben bevonni a hallgatóságot?

Sz.P.: Tervezünk olyan adásokat, ahol a hallgatók kérdezhetnek az adás témáival kapcsolatban is, illetve azt is, hogy akár több téma közül eldöntsék, hogy miről beszéljünk, vagy javasoljanak ők. Ehhez azonban még növekednie kell a követők számának. Az eddigi hallgatói visszajelzések eddig szerencsére pozitívak.

Á.B.: Gondolkodtunk abban is már, hogy ezen felül, egy-egy szakértőt bevonjunk az adásokba, akik az aktuális témánál segíteni tudnak a komplexebb megértésben. Az biztos, hogy csak azért, hogy legyen valaki +1 fő, azért nem fogunk senkit meghívni, csak akkor, hogy ha a téma relevanciája megkívánja azt.

Vannak hosszútávú célok, amiket megfogalmaztatok magatoknak?

Á.B.: Nem igazán terveztünk előre, de őszinte leszek, ismerve magunkat, annyira nagyon előre nem is lehetne. Inkább ilyen „go with the flow" jelleggel csináljuk. Ha véget ér a karantén és van lehetőségünk és kedvünk is tovább csinálni, akkor mindenféleképpen folytatni fogjuk. Ahhoz azonban, hogy előrébb tudjunk érdemben lépni, ahhoz először ki kell törnünk abból a buborékból, amiben most vagyunk és szélesítenünk kell a hallgatóink számát az elérésekben.

Sz.P.: Azzal azért kiegészíteném Bencét, hogy van egy nagy tervünk a karantén utánra. Ha újra lesz rendes oktatás, akkor ezeket a beszélgetéseket szeretnénk áttenni az ELTE Egyetem téri épületének a dísztermébe, az Aula Magnába, onnan vennénk fel az adásokat és élőben is lehetne kérdezni. Ez egy fontos terv, 5Lovast az Aula Magnába! De komolyra fordítva a szót, csatlakozom Bencéhez, hogy kevésbé terveztünk előre. Ez a projekt akkor fogja túlélni a Covid-ot, ha addigra már lesznek olyan visszajelzések, amelyek megerősítenek minket abban, hogy van értelme ezt csinálni.

Ti, hogy látjátok egyébként a mai fiatal korosztály mennyire nyitott azokra a témákra, amikkel foglalkoztok?

Á.B.: Kicsit nehéz helyzetben vagyunk emiatt, hiszen a mi baráti köreink többsége mind aktívan állást foglal közéleti, politikai témákban. Viszont, ha általánosságban vizsgáljuk ezt, akkor szerintem a fiatalok többsége inkább távolodik a politikai kérdésköröktől és kevésbé érdeklődők. Talán, amivel mi még is vonzóvá tudjuk számukra tenni ezt, az a stílusunk. Ha a konvencionálistól eltérő kommunikációt használunk, az tetszik a fiatal korosztálynak.

Zárásként eláruljátok nekünk, hogy milyen témák lesznek a következő adásotokban?

Sz.P.: A következő podcastben a készülő Gyurcsány filmről, a Lázár Jánossal készült interjúról, valamint a népi-urbánus vitáról fogunk beszélgetni.

Ha szeretnétek még többet megtudni a 5Lovas Közéleti Podcastről, akkor látogassatok el a facebook oldalukra és kövessétek őket instagramon is. A podcast adásait pedig az 5Lovas spotify csatornáján tudjátok meghallgatni.


Minden, amit a közfoglalkoztatásról tudni akartál:...
Elindult az egyhetes „Infosztrájk - Az egyetemi au...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. május 18. szombat