8 perc olvasási idő (1503 szó)

„Mindenki a maga tehetségévél és tudásával viszi előrébb az Egyeseket…” – interjú az Egyesek Ifjúsági Egyesülettel

A Civil Körkép rovatunkban most egy több, mint 20 éves múlttal rendelkező civil szervezet tevékenységét mutatjuk be. Az Egyesek Ifjúsági Egyesület munkája példaként állhat minden fiatallal foglalkozó szervezet előtt. Abonyi Dáviddal, az egyesület munkatársával beszélgettünk az Egyesek missziójáról, a nógrádi fiatalok helyzetéről és a magyar civil szervezetekről. 

Mikor és milyen céllal jött létre az Egyesület?

Abból a szempontból izgalmas ez a kérdés, hogy a szervezetünk idén fogja ünnepelni a 20. születésnapját, azonban a bejegyzés előtt már jó pár évvel az alapítók azért dolgoztak, amely a mai napig is a célunk. Ez pedig nem volt más, mint hogy a diákoknak valamilyen iskolán túli programot nyújtsanak. Ez akkoriban főleg külföldi csereprogramok szervezésében nyilvánultak meg. Iskolai keretek között indult, azonban mára már ez túl nőtte magát. Kezdetben Budapest volt a központ, ma már inkább Nógrád megyére fókuszálunk.

20 év civil távlatban az mindenféleképpen elismerésre méltó. Van, ami változott azóta?

Az a mai napig megmaradt, hogy az iskolai kereteken túl valami extrát adjunk az ifjúség számára. A cél tehát, hogy fejlesszük, lehetőségeket adjunk és segítsük „kinyitni a világot" azoknak a fiataloknak, akikkel együtt dolgozunk. Talán a legnagyobb változás a szervezetben az az önkéntes munka, mint eszköz. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hazai és nemzetközi önkéntes programokon vegyenek részt a fiatalok, ezzel is fejlesztve őket. A másik hangsúlyos változás az előbb említett Nógrád megyei tevékenységünk kialakítása volt.Szécsényi kistérségben a helyi ifjúsági munkába elkezdtünk becsatlakozni és az ottani fiatalokkal közösen dolgozni. A harmadik pont az a szervezetünk képzési és eszköz repertoárjának a változása.Míg korábban a személyiségfejlesztő képzéseken volt a fókusz, mint eszköz, addig ma már ez kiegészült több különböző programmal (például mozgásos, test-tudattal foglalkozó képzéssel, média képzéssel, dramaturgia módszerekkel).

Kik alkotják az egyesület csapatát? És mit jelent „Egyesnek" lenni?

Jelenleg egy 12 fős stáb dolgozik az egyesületben, ide beletartoznak az alkalmazottak,projektvezetők, a legaktívabb tagok és természetesen a szervezet operatív feladatait végző munkatársak is. Nagyon fontosnak tartjuk a szervezeti struktúrát és a stabilitást így a fiataloknak szervezett programjaink mellett mindig szánunk időt a szervezet fejlesztésére és a folyamatos tanulásra is. A csapat egy része budapesti, azonban vannak most már nógrádi munkatársak is, hiszen a helyi ifjúsági munkánál, a valódi terepmunkánál elengedhetetlen, hogy legyen helyi ember. Számunkra nagyon fontos az utánpótlás nevelés. Egy-egy bővülés során mindig nagyon figyelünk arra, hogy a fiatalabb korosztályt is be tudjuk vonni.

És hogy mit jelent „Egyesnek" lenni? Onnan indulnék, hogy mindenki, aki a szervezet tagja, amellett, hogy a közös alapokat elfogadja, behozza a saját módszereit és ötleteit. Valahol a mottónk is ezt jelenti, hogy „Veled vagyunk teljesek!" vagyis, hogy az egyesületünk organikusan is fejlődik, hiszen mindenki a maga tehetségévél és tudásával előrébb viszi az Egyeseket. Számomra „Egyesnek" lenni egyenlő a közösségi élménnyel, amit a szervezet mindannyiunknak nyújt. Amit én az Egyesekben megélek, az egy nagyon erős közösség, abban az értelemben is, hogy figyelünk egymásra, és abban is, hogy folyamatos szakmai fejlődés folyik nap mint nap. Talán a lógónk tudja legjobban példázni az Egyesek jelentését. Sok-sok kisember alkot egy „e" betűt, és ha csak egy kis emberkét is kiemelünk onnan, akkor az a közösség már nem ugyanaz, mint előtte.

Ti, hogy látjátok, mi a legnagyobb kihívás ma egy fiatalnak Nógrád megyében?

A legnagyobb kihívás ott helyben az a fiatalok előtt álló lehetőségek – mobilitás, munka, programok – hiánya. Van a térségnek egyfajta korlátja, ami demográfiailag is, gazdaságilag is, intézményi infrastruktúrák tekintetében (pl. oktatási intézmények) is és más egyéb szempontok alapján is megjelenik. Erre egy nagyon jó példát tudok mondani, ami pár éve történt, hogy egy nógrádi kis faluban tartottunk egy programot helyi fiataloknak, és mondtuk nekik, hogy elhozzuk majd a külföldi önkénteseinket a következő eseményre. Megkérdeztük, hogy hányan tudnak közülük angolul és hát kiderült, hogy szinte senki nem beszél angolul, ugyanis a falu sajátossága miatt a szlovák nyelv tanulása volt az alap, emellett pedig a legtöbben németül tanultak. Ez természetesen nem von le semmit a tudás értékéből, azonban nagyban megnehezíti és korlátozza a lehetőségeket számukra, hiszen az angol nyelv ma már a legtöbb mobilitási program alapja.

Sokan vannak, akik életükben nem hagyták el még a megyét. Meg kell értenünk, hogy számukra az, hogy elutazzanak külföldre, az nem egy egyértelmű dolog az, hogy elmenjenek egyetemre, az nem egy egyértelmű dolog, sőt még az sem egyértelmű, hogy azt dolgozzanak, vagy azzal foglalkozzanak, ami érdekli őket. A másik nagy kihívás még, amin mi itt tudunk dolgozni a fiatalokkal az az, hogy vegyék kézbe az életüket. Sajnos gyakorta előfordul, és ez itt nem csak a fiatalokra igaz, hogy várják, hogy majd jön valaki, aki segít nekik. Mi azt a szemléletet szeretnénk velük megismertetni, aminek a lényege, hogy ők maguk tegyenek azért, amit el szeretnének érni.

Civil körökben gyakran elhangzik, hogy nehezen megszólíthatók a fiatalok, nehezen vesznek részt önkéntes programokon. Ti milyen eszközökkel tudjátok elérni őket?

A korábban már említett önkéntes programunk nagyon jó eszköz erre. Körülbelül 2014 óta van, hogy a külföldi önkénteseink már nem Budapesten, hanem a nógrádi tanodákban segítenek a helyi fiataloknak. Azt vettük észre, hogy nagyon hasznos és segítő az ő jelenlétük. Az integráció szempontjából is óriási lépés ez, hiszen képzeljük el azt, amikor a spanyol középosztály béli önkéntes találkozik a helyi a hátrányos helyzetű roma fiatallal. Ez mindenkinek egy nagyon jó tanulási folyamat. Az, hogy folyamatosan ott vannak a helyi közösségi életben, részt vesznek a fiatalok mindennapi életében, az egy nagyon nagy mértékű bizalmat épít ki közöttük, ami után sokkal nyitottabbak lesznek a különböző programokra és sokkal szívesebben fogadják azokat a képzéseket, amiket viszünk nekik. Ők helyben sokkal hitelesebbek, mint ha mi mondjuk Budapestről odamennénk és mondanánk, hogy akkor hoztuk ezt meg azt a programot. Ez a leghatékonyabb módszer, hogy információkat átadjunk számukra.

Emellett persze folyamatos az online kommunikációnk, járunk iskolákba „roadshowzni", de tényleg sokkal nagyobb ereje van az önkénteseink helybeni munkájának. Most amíg a vírus le nem cseng, az önkéntesink folyamatosan különböző jobbnál jobb módszereket fejlesztenek ki, és tesztelik együtt, amelyeket majd elvihetnek a fiatalokhoz.

Számos országos és nemzetközi együttműködés van fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek között. Ti tagjai vagytok valamilyen ernyőszervezetnek vagy fórumnak?

Természetesen mi is fontosnak tartjuk az együttműködéseket és hálózatokat. Nemrég részt vettünk egy találkozón, amelynek a témája a magyarországi önkéntesség és az iskolai közösségi szolgálat jövője és jó gyakorlatainak megosztás volt. Emellett számos hazai (és helyi, térségbeli) szervezettel vagyunk jó szakmai kapcsolatban, akikkel gyakorta egyeztetünk számos kérdésben.

Nemzetközileg két hálózat tajai is vagyunk. Az egyik a CCIVS (Coordinating Committee for International Voluntary Service), amely információt, szakmai támogatást és teret biztosít nemzetközi önkéntes programokat megvalósító szervezetek számára. A másik pedig az Alliance (Alliance of European Voluntary Organisations) nevű szövetség, ahol egyedüli tagok vagyunk jelen Magyaroroszágról. Az Alliance olyan szervezetek összefogása, amelyek magas színvonalú önkéntes tevékenységeiken keresztül helyi közösségeket támogatnak Európán belül és kívül.

Ti, hogy látjátok a mai magyar civil társadalom helyzetét? Miben kellene a szektornak a legtöbbet fejlődnie?

Szerintem érdemes ketté választani azt, hogy milyen a civil társadalom helyzete és hogy miben kellene fejlődnie, ugyanis két különböző területről van szó. A civil szféra legnagyobb problémája, hogy nincsen kidolgozva a szektor finanszírozása. Hiszen míg a programokra és az eszközökre tud forrást találni egy szervezet, addig például a humán erőforrás költségeit hatékonyan, jogszerűen és tisztán fedezni nagyon nehéz. De ez nem a ma problémája, hanem több évtizede görgeti maga előtt ezt a problémát a civil szektor.

A fejlődés tekintetében szerintem az egyik legfontosabb, az maga a szektor önfejlesztése, vagyis az, hogy képezzük magunkat, fejlesszük az eszközeinket, ne maradjunk le a korral és a technológiától. Nekünk civileknek meg kell tanulni a jelenre reagálni! Ez a legfontosabb, amiben fejlődnie kell a civil szervezeteknek. Hosszútávon azok a szervezetek fognak eredményesek és sikeresek lenni, akik új eszközöket emelnek be a munkájukba és folyamatos tervezés és törekvés van abban, hogy fejlődjenek.

A jelenlegi járványhelyzetben milyen feladatokat tudtok végezni online?

Az online tevékenységre való átállásnak a sarokköve a Facebook csoport, amit most hétfőn indítottunk el. A csoporton belül a Szécsény és Szécsény környéki lakosok kéréseket fogalmazhatnak meg az önkéntesek részére, vagy pedig felajánlásokat tehetnek közzé. Az oldalon az önkéntesek egy bemutatkozó videóban elmondják, hogy kik és honnan jöttek, miben tudnak a legjobban a helyi lakosok segítségére lenni. A tevékenységek nagy részét az online angol oktatás, nyelvvizsgára való felkészítés jelenti. Offline feladatokat ugyanúgy vállalunk: szécsényi varrodában bevontak a munkálatokba, a helyi Szécsényi Krúdy Gyula Városi könyvtárnak pedig segítünk a "Könyvet házhoz" akciójában ( heti egyszer megrendelésre könyveket szállítanak ki az önkéntesek. Az oldal még csak most indult be, népszerűnek mutatkozik és nagyon várjuk a további felkéréseket, ebben a helyzetben is szeretnénk ugyanolyan színvonalon támogatni a helyi lakosokat, mint ahogy eddig.

Bízunk benne, hogy minél hamarabb vége lesz a járványhelyzetnek és az Egyesek önkéntesei újra a megszokott, régi munkájukba állhatnak vissza, az érdekesebbnél érdekesebb módszerekkel és fejlesztő képzésekkel! Addig is sok-sok kitartást kívánunk az egész csapatnak! Ha szeretnétek még több érdekességet megtudni róluk, akkor kövessétek őket a facebookon, vagy látogassatok el a weboldalukra.


A virtuális tér és a Z generáció találkozása 3. ré...
Április 11. napjára - Fiatalok a költészetben

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 20. szombat