3 perc olvasási idő (699 szó)

Egy osztályközösség, mint együttműködő közösség? Lehetséges!- interjú a Közterem csapatával

Legújabb interjúm vendége Lencse-Csík Orsolya, a Közterem alapítója és szakmai vezetője volt. A Közterem gondolata 2014-ben fogant, amikor Orsolya egy gimnáziumban dolgozott pedagógiai asszisztensként. Észrevette, hogy egy jól felépített, készségfejlesztő tréning alapokat is magában hordozó foglalkozásra mekkora szükségük van a diákoknak. A visszajelzések a diákok és a pedagógusok részéről is pozitívak voltak, így elindult az ötletelés egy valódi projekt megvalósítására, 2015-ben pedig megalakult a Közterem program. Később a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány is támogatta a munkájukat szakmai tanácsokkal, majdfőleg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának néhány pedagógia szakos hallgatójával közösen alakították ki a végleges koncepciót és gondozták, építgették folyamatosan a tartalmat.

A szervezetben ma is inkább a pedagógiai és tanárszakos hallgatók, illetve a már végzett pedagógusok, tanárok dominálnak, noha a Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal ismét szorosabbra fűzték az együttműködés szálait.

Milyen értékek és alapelvek mentén működik a szervezet? Milyen célkitűzések határozzák meg a tevékenységet?

Hiszünk abban, hogy egy osztályközösség egy megtartó, támogató csapatként is képes funkcionálni, sőt kell is, hogy így funkcionáljon. Ehhez azonban az kell, hogy az osztályt alkotó diákok képesek legyenek az együttműködésre, hatékony kommunikációra, konfliktusaik kezelésére, megismerkedjenek a win-win szemlélettel, kritikusan, de minősítés-mentesen gondolkozzanak. A foglalkozások során ezen készségeiket fejlesztjük különféle tréninggyakorlatok és sok-sok reflexió segítségével.

Mit tartalmaz a Közterem program? Kiknek szól?

A Közterem program alapvetően egy minimum 6x45 perces foglalkozássorozat 3-12. évfolyamos diákoknak, ahol a tréninggyakorlatok által, biztonságos, kvázi minta helyzetekben próbálhatják ki a diákok az együttműködési, kommunikációs, konfliktuskezelési stratégiáikat. Ezeket az élményeket folyamatosan monitorozzuk és tudatosan feldolgozzuk, feldolgoztatjuk a diákokkal így biztosítva a tanulási folyamatot. A foglalkozások során a teljes osztállyal dolgozunk, a foglalkozásokon pedig az osztályfőnök is részt vesz megfigyelőként, így egy teljesen új perspektívából ismerheti meg az osztályát. 

Mit gondolnak arról, hogy mennyire fontos célkitűzés a magyar oktatási rendszer számára egy kritikai attitűdökkel rendelkező, tudatos állampolgár nevelése?

A Közterem programban a win-win helyzetek megtapasztalása és a kritikus gondolkodás kéz a kézben jár, a diákok saját maguk tapasztalják meg ezeknek a helyzeteknek a hozzáadott értékét. Rendkívül gyorsan ráéreznek ennek működésére és hasznosságára is, legyen szó egy látszólag humoros játékról, vagy egy élesebb vitáról.

Milyen megvalósított nagyobb programokat, együttműködéseket tudhatnak maguk mögött?

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal a kezdetek óta szoros a kapcsolat, de az általuk is koordinált Tér Tánc Koncertet követő feldolgozó alkalmak megvalósításában, ahol a résztvevő gyerekekkel játékos formában beszéljük meg, mit éltek át a koncert előtt, alatt és után.

A MINDSPACE csapatával 2018-ban kezdtük meg az együttműködést: a Rákóczi Vakáczió során az általuk szervezett napközis tábor csapatépítős blokkjaiért feleltünk, aT-Systems által gondozott Ötletcampuson pedig, ahol a blockchain technológia volt fókuszban, szintén a csapatépítés, valamint a közös, együttműködésen alapuló hatékony csoportmunka facilitása volt a fő feladatunk.

Részt veszünk a T-SYSTEMS Legyél Te is Informatikus pályaorientációs programjában, ahol iskolai csoportoknak szerveznek rendhagyó informatika órákat. Az óra végén a résztvevőknek lehetősége nyílik arra, hogy egy játékos tréningen ismerjék meg és tudatosítsák azokat a készségeket, amik elengedhetetlenek egy digitális vállalatban való sikeres működéshez. Ezt a programelemet a Közterem biztosítja.

Az IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY TOLDI TANODA csapatával 2017 óta szervezünk a tanodás gyerekeknek csapatépítő tevékenységeket, az iskolai szünetek táboraiban, 2018-tól pedig projekt jelleggel a tanodai órarendhez igazítva is.

2019 óta szereplünk az Edisonplatform által gondozott Edison100-on, mely annak a 100 kezdeményezésnek a listája, akik innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekek tudását és készségeit. 

Milyen célokat fogalmaztak meg a jövőre nézve? Milyen eredményeket értek el eddig az együttműködések során?

Eddig 30 iskolában, 49 osztályban, 2021 diákkal, 347 foglalkozást valósítottunk meg és ez a szám folyamatosan növekszik. A 2020/2021. tanév indulására meghirdettük az "Újra együtt az osztály" programunkat, hogy az online tavaszi félév és a nyári szünet után minél gördülékenyebb legyen az évkezdés az osztályoknak, hogy ismét csapatként tudjanak együttműködni. Már most 12 osztállyal egyeztetünk, holott számunkra a szeptember vége-október eleje szokott lenni az az intenzív szakasz, amikor az őszi félév foglalkozásait szervezzük az osztályainkkal. Bízunk benne, hogy minél több offline foglalkozást tudunk majd tartani!


Hálásan köszönöm Orsolyának, hogy bemutatta a Közterem szellemiségét és tevékenységét! Ha szeretnél betekinteni tevékenységük részleteibe, az online platformokon könnyen megteheted! Ha segítenéd a munkájukat, ha szeretnéd, hogy egy osztályból csapatot kovácsoljanak, keresd Őket bizalommal, a siker garantált! 


képek forrássa: Közterem


A mesterséges intelligencia 3 fő társadalmi veszél...
Munkajogról és szakszervezeti követelésekről tart ...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. június 16. vasárnap