5 perc olvasási idő (939 szó)

Akik célul tűzték ki, hogy tesznek a Földért - interjú a 10 millió Fa mozgalommal

Miközben írok, azon merengek, hogy milyen értékes a felettem tornyosuló szomorúfűz. Tisztítja a levegőt, egy forró nyári napon hűsítő árnya óv, nem beszélve azokról az élőlényekről, melyeknek menedéket nyújt. Ilyen képzelgések közepette mindig eszembe jutnak Jókai Mór szavai: 

„ Ingyen hallhatod dalát.
Ültess fát!" 

A tavalyi év során találkoztam egy briliáns kezdeményezéssel, mely a 10 Millió Fa mozgalom nevet viseli. Bojár Iván Andrással beszélgettem, aki célul tűzte ki, hogy elültessen tízmillió fát Magyarországon. 

Hogyan érlelődött Önben a gondolat, hogy elültessen tízmillió fát?

Művészettörténészként, újságíróként hosszú ideje tekintettem periférikusan a témára. Pályafutásom számos ponton érintkezett zöld témával, legyen szó a környezettudatos építkezésről vagy városfejlesztésről. Mindig is magától értetődő volt számomra, valamint publikáltam is a témában, hogy egy zöldebb, élhetőbb, kellemesebb városkép nemcsak energetikai szempontból fontos, de a lakók stresszmentesítését is szolgálja. Az idő múlásával, ahogyan egyre inkább növekvő tendenciát mutatott a Földet fenyegető veszélyek sorozata, Greta Thunberg kommunikációjának hatása által vezérelve úgy döntöttem, cselekszem. Korábbi elképzelésem az volt, hogy legyen Budapesten egymillió fa, így arra gondoltam legyen Magyarországon tízmillió: nem nagy ügy, tízmillióan vagyunk, így, ha mindenki elültet egyet, már előrébb vagyunk. Egy meleg, nyári napon Barcelonából írt Facebook bejegyzésem által ültettem el a mozgalom magjait.

Hogyan fogadták az emberek a megmozdulást?

Korábban már érzékeltem, hogy amikor egy fát kivágnak, az emberek felháborodnak. Az emberek tökéletesen értik, hogy egy fa kivágása túlmutat önmagán. Aki ezt teszi, nem érti mi az élet, és a Rossz oldalán áll. Saját, üzleti érdekeit szem előtt tartva életeket pusztít, a fák életének pusztításával pedig az emberi lét lehetőségeit szűkíti. Láttam tehát, hogy az egyének szeme felnyílt. Ezt bizonyítja a mozgalom fogadtatása is, hiszen pár óra alatt több ezres nagyságrendű közönséghez jutott el a bejegyzésem. Megértettem, hogy ez a hívószó mindent visz, és aki ezt elkezdi, elkezd benne hinni, és csodálja.

kép forrása: facebook.com/10-millio-fa

A szervezet szakmai megalapozottsága is kimagasló: találhatunk erdőökológust, növényorvost, kertészmérnököt, agrármérnököt, de rajtuk kívül önkéntesek segítik különböző szakmai tudással is a gördülékeny működést. Mindenki a saját erejét, erőforrásait befektetve, önkéntes alapon segíti a közös cél megvalósulását. 

Mesélne a szervezet struktúrájáról?

Számomra egyértelmű volt, hogy energiát fektessek azoknak az embereknek a felkutatásába, akik kimagasló szakmai tudással rendelkeznek. Olyan egyénekkel vagyok körülvéve, akik hiteles megalapozottsággal rendelkeznek, és értenek az erdő nyelvén. Kezdetben nem rendelkeztem sok releváns tudással a faültetéssel kapcsolatban, de mellettük rengeteget okosodtam.

Mindig mondják, hogy aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Olyan csodálatos emberekkel lettem körülvéve, mind az országos szűk csapat, de a regionális viszonylatokban is, akik a magánéletükben, a gondolkodásukban, az erkölcsi ítéletükben komplexen jó emberek.

A virtualitásból teremtettek valóságot, a Föld megmentéséért munkálkodó közösséget. Hogyan alakulnak a számok? Hogyan formálták az elmúlt időszak hatásai a szervezet működését?

A mozgalom keretében eddig 34960 fa és 3469 cserje került elütetésre. Ez a körülbelül 40 ezer növény, bár az ország területén szétszórva, de egy Margitsziget nagyságú területet fed le. Ezek a fák elindultak az élet felé.
Az elmúlt időszakban tulajdonképpen a lehetetlenből ugrottunk hatalmasat. Nemcsak a saját közösségünket lelkesítettük, de a 10 Millió Fa közösségét is igyekeztünk, igyekszünk megmozgatni a karantén idején is, látva, hogy most másként motiválódnak.
,,Fű!Fa! Virág!" kihívásunk célja, hogy minél több ember teremtsen életet a közvetlen környezetébe, örömünkre szolgál, hogy így is cselekednek.
A mozgalom nemcsak arról szól, hogy megvalósul fizikailag az ültetés. Világképet, gondolatokat, filozófiát is ültetünk, ennek keretet adva született meg a 10 Millió TV. Gondolkodókkal közösen próbáltuk megfejteni, hogy mi lesz ezután, és hogyan kell okosan kijönni ebből."

kép forrása: facebook.com/10-millio-fa

Milyen hatással lehet a klímakatasztrófára a faültetés?

Maga a faültetés, zöldítés gondolata valódi változásokat képes eredményezni. Ehhez azonban az szükséges, hogy az emberek szívéig hatoljon maga a gondolat is. Ezáltal képessé válnak arra, hogy a politikai akaratot alulról kényszerítsék változásra. A politikus azt a nótát fújja, amit szeret hallani a nagyközönség, én őszintén bízom abban, hogy a társadalom bölcs magatartást tanúsít majd.

Miért különleges a 10 Millió Fa közössége?

Amikor az ember már élt pár évet, rájön arra, hogy a világ, amit bonyolultnak, összetettnek vélt, valójában nem az. Fiatalként azt gondoljuk, hogy a világ egy áttekinthetetlen dzsungel, és a feladatunk ennek a szövevényes rejtvénynek a megfejtése. A 10 Millió Fa ráébreszt a dolgok egyszerűségére: Vagy az élet oldalán állunk, vagy pusztítunk... Vagy szeretném, hogy az emberiségnek legyen jövője a planétán, vagy nem… Ez egy neutrális környezet, akihez bárki csatlakozhat, és bárkivel képesek vagyunk együttműködni, aki a cél megvalósításáért fáradozik.

Bátorítok mindenkit, hogy csatlakozzon a közösségünkhöz, hiszen együtt, többen nagyobb hatást tudunk kifejteni. Mi megadunk minden segítséget, legyen szó szakmai tanácsokról, vagy közösségépítésről. Mert itt minden egyszerű.

kép: Újvári Fanni

Büszkeséggel tölt el, hogy lakóhelyem már megvalósított egy közösségi faültetést. Tökéletes csapatépítő tevékenység volt a település lakói számára, most pedig büszkén gondolunk arra, hogy unokáink is részesülhetnek majd azokból az előnyökből, amit ezek a fák nyújtanak majd évek múlva. 

Ezúton köszönöm Bojár Iván Andrásnak, hogy bemutatta ezt a csodálatos mozgalmat!

Itt, épp a fűzfa árnyékában ülve arra gondolok, hogy mekkora öröm, hogy egyre többen felismerik, és tesznek azért, hogy ez a gyógyír, a faültetés egyre elterjedtebbé váljon nemcsak hazánkban, de a világ más tájain is. Hálásak lehetünk a társadalom azon tagjaiért, mint a 10 Millió Fa mozgalom képviselői, akik azon dolgoznak, hogy egy zöldebb, egészségesebb jövő megvalósulhasson. Ha téged is inspirál a tevékenységük, ha tennél a Föld megmentése érdekében, csatlakozz hozzájuk, vagy fogj egy ásót, és ültess fát! 

További információkért keressétek fel a weboldalukat, vagy lépjetek kapcsolatba velük a közösségi média platformjain is (facebook, instagram)(Kiemelt kép forrása: facebook.com/10-millio-fa)


A TIA a twitchen? - IGEN!
Közösségi munka távolságtartás idején - az ELTE KC...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. október 21. szerda