2 perc olvasási idő (489 szó)

Új idők jönnek, régi ideológiákkal - avagy a gyorsan omló demokratikus oktatás végórái

Néhány hete jelentek meg az új NAT által kidolgozott tankönyvek. A tankönyvek tartalmai hatalmas port kavartak a pedagógusok körében. Különös tekintettel igaz ez a helyzet az új általános iskolás történelemkönyvekre. A Történelem Tanárok Egylete weboldalán jelent meg egy kritika a Cambridge-i egyetem szakprofesszora, Berend Nóra által. Recenziójában számos elemre mutat rá, amely veszélyezteti a jövő nemzedékének demokratikus gondolkodását és előtérbe helyezi a nacionalizmust és az egyeduralmi törekvéséket. 

Nem új keletű az oktatási rendszer kritizálása. Nemzetközi szintű problémáról beszélünk, hiszen generációkról-generációkra ugyanazt tanulják a gyerekek, melynek ellenére egy technológiai változási folyamaton megyünk keresztül, melyben az oktatásnak is ugyanúgy részt kellene vennie. Azonban, a változás sok akadályba ütközik. Az egyik akadály a politika hatása az oktatásra. Ha példaként statuáljuk a történelemkönyveket, láthatjuk, hogy az események nem változnak, de az értelmezés igen. A jelen politikai vezetők saját képükre akarják formálni a jövőbeli választók nézeteit. Így, olyan gondolatokat közvetítenek a jövő generációja felé, amelyek az alapvető gondolkodásukat fogják megváltoztatni a jövőben.

Berend Nóra kritikájában Róma bukását hozza fel példaként. Ebben szemlélteti, hogy az ötödik osztályos történelemkönyvben az egyeduralom a köztársaság fölé kerekedik, ugyanis a széteső Rómát csak egy erős vezető képes kézben tartani. Dicsőítő példaként hozza fel Julius Ceasert és Nagy Sándort, mint kiváló önkényuralmi vezetőket. A tankönyv folyamatosan felemeli a magyar őseinket és sokszor eltúlzott, akár kitalált érdemekkel is felruházza őket, amelyek szintén a gyermekekben egy nacionalista torzítást eredményeznek.

A nacionalista oktatás veszélyeire már kétezer évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Jean Jacques Rosseau. Rosseau szerint elkerülhetetlen, hogy a kormányok ne formálják saját képükre a jövő nemzedékét. Tanulmányában úgy fogalmazza, hogy a felnövekvő generáció pontosan olyanná válik, mint amilyenné az oktatási rendszer teremtette. A túlzott nacionalizmus veszélyt jelenthet a gyermekek véleményformálását tekintve. Azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindannyian egy nemzet szülöttei vagyunk, amelynek kultúrájában szocializálódtunk. Ezért elkerülhetetlen valamiféle kötődés hazánk iránt. A nacionalista gondolkodókra igen is szükség azonban fontos, hogy semmilyen eltorzítás ne legyen jelen az oktatási rendszerben. Hiszen, ezek mind-mind gátolják a kritikus gondolkodás fejlődését.

A jövő egyértelműen a demokratikus oktatásban ismerhető fel. Ahhoz, hogy a civil társadalom megfelelő szintű oktatásban részesüljön több nézőponttal és több ideológiával is meg kell ismerkedniük a jövő diákjainak. A liberális oktatási szemlélet egy kulcsfontosságú tényező a kritikus gondolkodás kialakulásában. A gyermekek számára a legfontosabb olyan környezetben szerezzék meg tudásukat, amely nem berögzült politikai érdekrendszerek által tanítja a diákokat, hanem egy független nézőpont által, amelyben ők maguk korukhoz hűen tudnak döntéseket hozni és véleményt formálni. A demokratikus nevelés nem csak tanulmányaik és gondolkodásukban fontos tényező a szocializációs folyamatink szempontjából is. Meghatározza, miként viszonyulunk önmagunkhoz és másokhoz. 

A liberális és nacionalista oktatás tehát fontos részét képezi a fejlődésünknek. Azonban az erős politikai nyomás hatására negatív irányba tolódhatnak el tanulási folyamataink, amelyek teljesen kiszolgáltatódnak a politikai hatalomnak. Ezért fontos a többféle történelmi és politikai nézet ismerete. Tegyünk a demokratikus oktatásért, hogy a saját generációnk és a jövő számára felelős civilként és állampolgárként tevékenykedhessünk.  

​kép forrása: pexels.com

forrás:  https://tte.hu/kis-magyar-mitologia/

Csapatépítő hétvégére mentek az Optimaták
Értelmezzük a társadalmi tőkét

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap