7 perc olvasási idő (1372 szó)

„Mi vagyunk Vader ökle” – interjú az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségével

Sokaknak meghatározó élményt nyújt a mai napig a Star Wars, mindenki megtalálhatja magának benne azt, amitől érdekessé, fontossá válik. Van Magyarországon is egy olyan szervezet, amelynek tagjai filmhű jelmezeket készítenek a Star Wars univerzumából, majd pedig a szabadidejükben beteg gyerekek arcára csalnak mosolyt azzal, hogy éppen Darth Vadernek, vagy Boba Fettnek öltöztek.A Civil Körkép rovatunkban Csuka Gáborral, az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének alapítójával és jelenlegi vezetőjével beszélgettünk a magyarországi szervezet létrejöttéről, a karitatív, jótékonysági tevékenységeikről, valamint a Légió közösségéről.

Hova nyúlik vissza az 501-es Légió története?

Az egész 501-es sztori 1997-ben kezdődött. Volt Amerikában egy srác - Albin Johnson - akinek az az ötlete támadt, hogy ha már úgyis van a környezetében rengeteg ismerőse, akiknek van Star Wars-os jelmeze, akkor jó lenne őket valamilyen formában összefogni. Innen indult a mozgalom, aminél sokáig kérdés is volt, hogy mi is legyen a neve, végül aztán az 501-es Légió, lett a hivatalos elnevezés. Ma már kevésbé használják, de szoktak úgy is utalni ránk a történet alapján, mint, „Vader ökle". Mára odáig nőtte ki magát ez a nemzetközi mozgalom, hogy több, mint 54 országban, 6 kontinensen 100 Helyőrséggel, 29 Előörssel, 125 Osztaggal rendelkezünk, ezzel együtt pedig 14.000-nél is több aktív tag van, akiknek több, mint 30.000 elfogadott jelmezük van.

Eleinte semmi kapcsolat nem volt a mozgalom és a Lucasfilm között, azonban ahogy növekedett a szervezet, úgy figyelt fel egyre jobban rá a stúdió, aminek az lett a következménye, hogy a 2005-ben megjelent Sithek bosszújában George Lucas, elismerve a Légió addigra már 10 éves munkáját, beemelte őket a filmbe azzal, hogy ők lettek Anakin Skywalker (később pedig Darth Vader) elit alakulata, ezzel pedig úgymond „kanonizálta" az 501-es Légiót, amely azóta a Klónok háborújában és a Star Wars Lázadók animációs sorozatokban is megjelent.

Hogyan jött létre a Magyarországi Helyőrség?

A Magyarországi Helyőrség története akkor kezdődött, amikor is 2006 környékén szerveztek egy eseményt, ahová meghívtak két szereplőt a Star Wars-ból, Garrick Hagon-t, aki Biggs Darklighter-t, Luke barátját játszotta, valamint Gerald Home-ot, aki pantomimesként Tessek-t játszotta Jabba palotájából és egy Mon Calamari tisztet játszott a filmekben. Az utóbb színésszel volt lehetőségem kettesben hosszasan beszélgetni, megdicsérte a jelmezeket és megkérdezte, hogy mi miért nem vagyunk tagjai az 501-es Légiónak. Én akkor még semmit nem tudtam erről az egészről, de ott elmesélte, hogy mi az a Légió, mit csinálnak és elültette akkor a bogarat a fülembe. Ezután felvettem a kapcsolatot a Légió akkori vezetésével, hogy milyen feltételek között lehet csatlakozni és így lettem 2006. augusztusában az első magyar tagja az 501-nek. Annak az évnek a végére, már három új taggal bővült a csapat, aminek köszönhetően már úgy nevezett Előőrsöt (Outpost) tudtunk alapítani. Ez mára kinőtte magát oda, hogy 60 tagunk van és nagyjából 80-90 jelmezünk. A cél itthon is az volt, hogy összehozzuk azokat az embereket, akik szeretik a Star Wars-t, van filmhű jelmezük és ezt szívesen fel is veszik különféle eseményekre.

kép: 501-es Légió Magyarországi Helyőrség facebook oldal

Van Magyarországon hasonló szerveződés?

Nagy a magyar cosplay közösség. Star Wars rajongók csoportjából is van rajtunk kívül más csapat is. A Marvel szuperhőseinek is van egy hasonló jelmezes csapata, de sokan vannak, akik Gyűrűk Ura-s, Star Trek-es, Csillagkapus, vagy éppen Trónok Harca-s jelmezekbe bújnak.

Nagy hangsúlyt fektettek a karitatív tevékenységekre is. Ez milyen szerepet tölt be a csapat életében?

Mi már a Helyőrség megalakulása előtt is jártunk jótékony eseményekre, és ez volt, amit tovább vittünk a Légió életébe. Az elején nagyon nehéz volt, szépen fogalmazva, hülyének néztek minket, hogy miért szeretnénk mi beöltözve, ingyen elmenni bárhová bármit is csinálni. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy megismerjenek minket és elfogadják és bátran alkalmazzák azt, amit csinálunk. A tevékenységünknek az a célja, hogy kizökkentsük a beteg gyerekeket abból az állapotból, sokszor bezártságból, amibe a betegség vagy kezelés miatt kényszerültek. Játszunk velük, megtanítjuk őket fénykarddal vívni, megpróbálunk minél több örömöt csempészni a nehéz időszakukba. Nagyon sok alapítvánnyal, főleg beteg gyerekekkel foglalkozó szervezetekkel és kórházakkal vagyunk kapcsolatba, például együtt dolgozunk a Demeter Házzal, a Heim Pál Gyermekkórházzal, a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvánnyal, illetve a Napsugár Alapítvánnyal is.

Szerencsére azonban ez is kinőtte magát, ugyanis rajtunk kívül is vannak olyanok, akik hasonlóan gondolkodnak, csak nem Star Wars-os jelmezük van, hanem például a Hófehérkétől a Gyűrűk Urából ismert Nazgûlokon át minden féle más jelmezes. Velük együtt jött létre, a ma már egyesületként működő CosHelp Egyesület, akik olyan jelmezeseket tömörít magába, akik szívesen mennek és segítenek beteg gyermekeknek. 

kép: CosHelp facebook oldal

Milyen a fogadtatás a gyerekek részéről?

Még azok a gyerekek is, akik annyira nincsenek oda a Star Wars-ért, vagy azért, mert nem igazán ismerik annyira, vagy mert nem tetszett nekik, még ők is jól érzik magukat abban a helyzetben, amikor mondjuk betoppan a kórterembe Darth Vader, két rohamosztagos kíséretében. Azok a gyerekek viszont, akik szeretik a Star Wars-t, nekik ez egy óriási élmény, nagyon szokták élvezni. Sokszor van azonban az is, hogy például a gyerek nem ismer minket, a jelmezeinket és végül kiderül, hogy a szülő szeretett volna inkább odajönni és készíteni egy fotót velünk.

És ti hogyan élitek meg ezeket az alkalmakat?

Természetesen a mi részünkről is van ennek egy másik oldala. Többen vannak, akiket megvisel tőlünk is egy-egy ilyen látogatás, foglalkozás. Van egy szűkebb, szelektáltabb csapat, akik ezeken részt vesz. Ha maszkod van, akkor azért nem látni azt, hogy hogyan reagálsz egy-egy helyzetre, ez néha segít, mert nem láthatják azt rajtunk, hogy mennyire megvisel egy ilyen találkozás. Voltak olyanok, akik egyszer eljöttek és azt mondták, hogy ők ezt nem tudják csinálni, és többet nem is vettek részt hasonlóban.

De vegyes érzelmekkel gondolok erre, hiszen egyrészről nagyon jó érzés, hogy segíteni tudunk, másrészt vannak olyanok, amiket nagyon nehezen élünk meg. Volt egy anyuka, aki azzal keresett meg minket, hogy tudnánk-e segíteni kivitelezni, hogy a beteg gyerekének a steril szobájába Star Wars-os festmények kerüljenek a falra. Ez odáig fajult, hogy megcsináltattuk a falfestményt profi szakemberekkel, akik szintén segítségként, önkéntesen készítették ezt el, valamint még meg is leptük a fiút, akinek akkor volt a születésnapja. Megkérdeztem a többieket, hogy kinek lenne kedve beöltözve meglepni a fiút és úgy hozta a sors, hogy több, mint 20 lettünk, akik mentünk volna. Ez azonban újabb akadályokat állított elénk, ugyanis valahogy meg kellett szervezni, hogy ennyien lejussunk egy Miskolc melletti településre, és az egyik hivatalos partnerünkkel beszéltem, aki biztosított részünkre egy buszt, amivel a meglepetést véghez tudtuk vinni. Nagyon jól sikerült és mindannyian összebarátkoztunk a fiúval. Egy évvel később, amikor is a fiúnak újra felerősödött a betegsége, akkor a miskolci kórházban találkoztunk újra, de akkor is nagyon örült, hogy láthat minket, annak ellenére, hogy gyakran beszéltünk vele. És nem sokkal később ott voltunk a temetésén is, együtt. Ez sajnos ilyen. Nem könnyű, de tudjuk, hogy fontos, amit csinálunk.

Hogyan írnád le az 501-es Légió hazai közösségét?

Amikor négy emberrel elkezdtük, akkor ez még csak egy baráti társaság volt, de 6 év alatt sikerült odáig eljutnunk, hogy megsokszorozódott a tagságunk és ezáltal pedig a működésünk is egy más irányt vett. Az elején nagyjából mindent én csináltam egyszemélyben, de ahogy teltek az évek és bővültünk egyre többekben jöttek elő olyan rejtett képességek, amelyekkel irányítani tudják a szervezetet. Van, aki a PR feladatokkal foglalkozik, van, aki külön csak a jótékonykodási ügyeket viszi és például van, aki a Légiós merchandising termékekkel kapcsolatos feladatokat látja el.

Amikor szerepelni kell és be kell öltözni, az mindig nagy élmény mindenkinek. A filmvetítések mindig összehoznak bennünket, a legutóbbi Star Wars filmen szinte majdnem mindannyian ott voltunk jelmezben a moziban. És 55 jelmezes elég hatásos belépőt tudott bemutatni az ott megjelenteknek. Sokan vannak, akik nem csak akkor találkoznak, hogy ha beöltözés van, hanem magánemberként is összejárnak, barátként.

kép: 501-es Légió Magyarországi Helyőrség facebook oldal

 Hogy érintett titeket a COVID-időszak?

A karantén nem igazán tett jót nekünk. Idáig éves szinten 100-150 eseményen vettünk részt, vagy szerveztünk mi magunk, ez a tavalyi évben nagyjából 20-23-ra szűkült, aminek többsége nyáron volt. Ez természetesen a közösség elé is nehézségeket állít. Most próbálkozunk azzal is, hogy különféle vicces és komoly videós tartalmakat is készítsünk és ezzel is színesítsük az online megjelenésünket. 


Ha szeretnétek még több infót megtudni az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségéről, akkor kövessétek őket facebookon és instagramon, valamint látogassatok el a honlapjukra is.

Boldog születésnapot f21.hu!
Segítsünk a DIA-nak és az UCCU-nak új irodát talál...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 20. szombat