2 perc olvasási idő (488 szó)

A virtuális tér és a Z generáció találkozása 3. rész - FÜGGŐSÉG

Az internet megjelenése és az online tér további vívmányai teljesen megváltoztatták az emberiség addigi nyugodt életvitelét. Teret nyertek ugyanis olyan játékok, közösségi oldalak amelyeket az emberek napi szinten már majdnem életvitelszerűen használtak ezáltal mindennapjaik részévé váltak. Innentől kezdve sajnálatos módon már nem csak alkohol dohányzás drog stb függőségről beszélünk, hanem már megjelent egy új azonban könnyebben kezelhető függőség forma: az internetfüggőség.  

Önmagában az a tény, hogy valaki sokat van a számítógép előtt akár munkája, akár tanulásból kifolyólag az még nem azt jelenti, hogy függővé vált, de érdemes tudatosan határokat szabni és átgondolni, hogy mennyi az az idő amelyet szükséges az online térben eltölteni. Ezt az időkorlátozást a felnőttek már rutinszerűen beépítik mindennapjaikba, viszont a fiatalabb korosztály még nem képes ezeknek a dolgoknak határokat szabni, így a szülőkön van nagy felelősség, hogy ezt a korlátozást megtegyék. Azonban ebben a rohanó világban nagyon sok szülő a mindennapi teendőik mellett sajnos nem tudnak elegendő időt szakítani ezen feladatok korlátozására, így egyre több kiskorú szembesül azzal a ténnyel, hogy nagyon rövid idő alatt magával ragadta az online tér, és függővé váltak.

Függőség: ,,Azok az emberek akik 'függőségben szenvednek' a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja mert azt szereti vagy jó neki, hanem azért mert úgy érzi, hogy ezt tenni kell."- ezért az online játékok különösen veszélyt jelentenek , mert nagyon könnyen rájuk lehet szokni. Ha a játék nélkül töltött idő alatt megváltozik a hangulatod, idegesebb vagy feszültség tölt el ebben az időszakban akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ezek a függőség jelei lehetnek-e. Azonban a hangulatingadozás nem az egyetlen jele annak, hogy valaki függővé vált. Jellemző a játékba való belemerülés és az időérzék elvesztése. Az internetfüggőség kialakulásában nagy szerepet játszik az is, hogy a virtuális tér egy sokkal színesebb, érdekesebb világot kínál, és egy egy stresszesebb vagy nehezebb nap után képesek vagyunk az internet csábító világába menekülni. Ezáltal a negatív dolgok visszaszorulnak és előtérbe kerül helyeződnek a nem valós dolgok kialakítása, így képesek vagyunk órákat eltöleni a gép előtt.

Miért veszélyes annyira? - Fiatalkorban a túlzott internethasználat nagy befolyással lehet a személyiség kialakításában, és ha a játékkal töltött órák nincsenek egyensúlyban a valódi életben eltöltött órákkal komoly személyiség zavarok alakulhatnak ki egy egy fiatal esetén.

Mindenre van megoldás! - Ha sokszor menekülsz a gép elé ha rossz kedved van akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ennek milyen okai lehetnek, ebben természetesen szakemberek is tudnak segíteni. Igaz, hogy nagyon sok időbe telik kitapasztalni, hogy mi a megoldás, ha valaki internetfüggő lesz. Érdemes megnézni, hogy melyek azok a tevékenységek amelyek segítenek egy egy stresszes helyzet feloldásában. Nem minden esetben erre az élethelyzetre az online tér a megoldás, hanem helyette számos opció van ennek megoldására. Például futás a szabadban, vagy zene hallgatás, kedvenc könyv olvasása vagy beszélgetés a családdal. Bármelyik opció jobb, mint az online játék vagy böngészés, chatelés. És ami a legfontosabb nem szabad félni és segítséget kérni, mert egy szakember elsőkézből tud majd segítséget nyújtani.


kép forrása: pixabay.com


„Csili-vili” élet? Vagy mégsem?- mindent a közössé...
„Mindenki a maga tehetségévél és tudásával viszi e...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 04. hétfő