4 perc olvasási idő (799 szó)

Hálót adni a hal helyett - interjú a BAGázzsal

Szinte végtelennek tűnik a problémák halmaza, amelyet egy társadalom megtapasztalhat. Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, tehát a problémák kezelése is igen sokszínű, ám úgy vélem, hogy van egy örökérvényű mondás, mely a segítségnyújtás tekintetében megfontolandó: Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Adj neki hálót, tanítsd meg halászni, és akkor egész életében meglesz a betevője."

Régóta figyelemmel kísérem a BAGázs Közhasznú Egyesület tevékenységét, mely tökéletesen a fentebb említett mottó szellemiségét tükrözi: immáron 2011 óta zászlajukra tűzték a telepeken élő romák fejlesztését abból a célból, hogy képesek legyenek álmaik, vágyaik és céljaik felismerésére, valamint egy olyan toleráns, együttműködő társadalmi nézet kialakítására törekednek, mely még inkább előmozdítja, hogy ezek az álmok megvalósulhassanak. Minden 2010-ben egy nyári táborral kezdődött: Both Emőke alapító, valamint az önkéntesek tevékenysége mára oda vezetett, hogy 2011 óta már 2 telepen, felnőtt-és gyermekprogramokkal támogatják az ott élőket.

Kiindulópontként fontos látnunk azt, hogy milyen a romatelepek világa.

„Magyarországon kb. 1300 szegregátum van, mi ezek közül Bag és Dány telepein dolgozunk. Már ez a két telep is nagyon eltér egymástól – ami közös, az a többségi társadalomtól fizikailag és kulturálisan is szegregáltan élő roma közösség, az átlagosan nagyon alacsony iskolai végzettség, magas munkanélküliség, és az ezekből következő eladósodottság. Általánosnak és egyre nagyobb mértékűnek mutatkozik a közösségek digitális leszakadása.

Dányban egy nagyon hagyománytisztelő, roma kultúrát követő, cigány nyelven beszélő közösség él, míg Bagon ez nem annyira jellemző. Bagon általánosan nagyobb a mélyszegénység, és sajnos hatalmas problémát jelent a dizájnerdrogok használata is.

A segítő munkánk alapja a bizalom, hiszen mivel mi nem adunk tárgyi adományt, az emberek valóban „csak" azért jönnek programjainkra, mert motiváltak és hisznek abban, hogy változtatni tudnak életükön és eredményeket tudnak elérni. Bagon már több mint tíz éve jelen vagyunk, lépésről lépésre alakult ki ez a kölcsönös bizalom az ott élőkkel. Dányban három éve indítottuk a programokat, ott pedig már korábban hallottak rólunk, ezért is választottuk ezt a telepet másodikként. Ma már várják, és örömmel fogadják az önkénteseket a legtöbb háznál."- vallja Tujner Fanni.

Magyarországon a romákhoz való viszonyulás kérdése igen összetett.

Tujner Fanni így vélekedett: „Nagyon nehéz általánosságban fogalmazni. Mi azt tapasztaljuk, hogy a többségi társadalom részéről sok az előítélet, a romatelepeken élők pedig sok területen vannak lemaradásban: az oktatást, munkavállalást, pénzügyi tudatosságot illetően. Mindkét félnek dolgozni és változtatni kell ahhoz, hogy egyenlőbb legyen a társadalom.

Ma, ha valaki egy romatelepre születik, akkor szinte egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy a társadalomba beilleszkedjen és felnőttként egy teljes, sikeres életet élhessen. A mi felelősségünk, hogy tegyünk azért, hogy ez ne így legyen."

A BAGázs-módszer: hálót adni a hal helyett

„A módszertanunk talán legfontosabb, alapvető gondolata, hogy nem adományozunk – sem ételt, sem ruhát vagy pénzt. Az adományozás szerintünk kiszolgáltatottá teszi azt, aki kapja az adományt, és függő viszony alakul ki a két fél között. Helyette a hosszabb távú programokban hiszünk, amik képessé teszik az embert arra, hogy gondoskodni tudjon önmagáról.

Programjainkkal a telepeken élők tanulását, munkához jutását, adósságkezelését, jogi akadályaik legyőzését segítjük óvodáskortól egészen felnőttkorig. Emellett fontosnak tartjuk a helyi intézményekkel való együttműködést (mint például az iskola, óvoda, családsegítő, helyi önkormányzat), hiszen hosszú távon az a célunk, hogy ne legyen ránk szükség egy-egy településen, hanem minden szereplő el tudja látni a megfelelő feladatokat, és kialakuljon egy együttműködő közösség a településeken élők között."

Mi történik a gyakorlatban, hogyan segítheted a munkájukat?

„Telepi munkánk nem valósulhatna meg önkéntesek nélkül: éves szinten közel százötvenen segítenek programjainkon. Szabadidős gyerekprogramokat tartanak, korrepetálnak, fejlesztő foglalkozást tartanak, fiatal felnőtteket és szülőket mentorálnak, fordítanak, joghallgatóként segítenek a jogi ügyek és adósságok megoldásában… A szervezet minden tevékenységében részt vesznek. Ez az egyik legnagyobb segítség, amit tehettek – a honlapunkon mindig fent vannak az aktuális lehetőségek.

A másik lehetőség az anyagi támogatás, hiszen állami forrásoktól függetlenül működünk, kizárólag magánemberek és cégek adományaiból tartjuk fent magunkat. De jelentkezhettek BAGázs-követnek is, ahol azt vállaljátok, hogy egy bizonyos célösszeget összegyűjtötök a BAGázsnak."

Mivel gazdagodsz?

„Szeretnénk minél több embert elérni munkánkkal: mind telepen élőt, mind pedig önkéntest, akik így közelről megtapasztalhatják a telepek nehézségeit. Ez a legfontosabb tapasztalat, amit a BAGázs adhat az önkénteseknek: egy olyan új nézőpontot, betekintést egy számukra addig ismeretlen világba, ami segít az előítéletek leküzdésében. Csak így bonthatjuk le azt a kettős falat, ami ma a társadalmat kettéválasztja egymástól."


Hálásan köszönöm a lehetőséget Tujner Fanninak, hogy ismertette az egyesület tevékenységét! Ha érdeklődsz a BAGázs iránt, ha szeretnéd segíteni a berögződött sztereotípiák csökkenését, ha segítenéd egy álom teljesülését, ha munkálkodnál annak a kettős falnak a lebontásán, ami a társadalmat elválasztja egymástól, ne habozz, keresd Őket bizalommal!


TIA Game Cave a Varázslók Napján
Retróláz - nosztalgia a jelenről?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. szeptember 29. péntek