5 perc olvasási idő (968 szó)

„Fontos, hogy a fiatalabb korosztály ne csak tananyagként találkozzon a politikával” – interjú a Polémia Intézettel

Korábban már beszámoltunk a Polémia Intézet Alap című projektjéről, ahol is megígértük, hogy hamarosan egy interjú keretében meg is ismerhetitek őket. Ennek pedig most jött el az ideje. A Civil Körkép rovatunkban az intézet elnöke, Lovász Dorottya mesélt nekünk a szervezet létrejöttéről, a céljaikról és a jövőbeni terveikről is.

...

Legyen mindenkinek alap a politika alapfogalmai - Ebben segít a Polémia Intézet legújabb videósorozata - Tőled Hallottam Blog

 ​A 2018 őszén alakult szervezet olyan egyetemi hallgatók összefogásával jött létre, akik frissen megszerzett tudásukat szerették volna minél tágabb közegben hasznosítani. Olyan programokat szerveznek, melyek a társadalom működésének megértésébe


Mikor és milyen céllal jött létre az Intézet?

Az Intézet első gondolata még 2018-ban fogant meg bennünk, egy baráti beszélgetés közben. A végső formáját 2019 végén kezdte elnyerni.

Az Intézet célja, hogy népszerűsítsük a politika világát, amelyet a tudományos életben való részvételünkkel, saját kutatásainkkal, és oktatóanyagainkkal színesítünk. A társaság minden tagja társadalomtudományok művelője. Mindezek mellett azon dolgozunk, hogy a magyar közélet minőségét javítsuk: Közéleti kérdésekkel foglalkozunk érthető nyelvezettel podcastünkben és videóinkban vagy éppen konferenciáinkon, interaktív workshopjainkon

A covid járvány az Intézet életében is hatalmas törést okozott, de az online térben is igyekszünk tovább építkezni videó és podcast gyártásával.

Kik alkotják a Polémia Intézet csapatát?

Tagjaink fiatal társadalomtudódsok, akik a maguk tudományterületének szerelmesei és szeretnék, ha közérthető módon terjednének a tudományos ismeretek, fejlődne a hazai vitakultúra. Mindannyiunk pályakezdőnek számít. Vannak köztünk politológusok, jogászok, újságírók, média-szakemberek, szociológus, nemzetközi tanulmányokkal foglalkozók és történész is. 

kép: Polémia Intézet facebook oldal

Politikai és társadalmi kérdések népszerűsítésével foglalkozó szervezetként definiáljátok magatokat. Ez mit jelent a gyakorlatban, milyen programokon keresztül tudjátok ezt elérni?

Tagjaink a társadalomtudományok széles spektrumát képviselik, de közös metszéspontunk, hogy elégedetlenek vagyunk a társadalmi kérdésekről folyó diskurzusokkal és a hazai vitakultúrával. Az érdemi vitákhoz azonban szükséges egyfajta alap tájékozottság a társadalmi kérdésekben, hogy a felek legalább megértsék, amit egymásnak mondanak, ezáltal világossá váljon, hogy miben nem értenek egyet. Ahhoz, hogy ezt érdemi módon tudjuk támogatni az különféle közösségi tereken és fesztiválokon tartottunk eddig programokat, újabban pedig az online térben működünk, főként a vírushelyzet miatt.

Az kétségkívül elmondható, hogy a politikai és a társadalmi kérdések népszerűsítésre szorulnak itthon. Ti, hogy látjátok, mennyire nyitottak a fiatalok ezeknek a témáknak a befogadására?

Alapvetően pozitív tapasztalataink vannak, a programjainkon mindig érdeklődő és nyitott közönséggel találkozunk, akik szeretnék megismerni az őket körülvevő társadalmat. Igyekszünk a száraz tananyagon túl lépni, izgalmas és aktuális témákat bevonni, lehetőségeink szerint interaktív módon. Persze alapvetően könnyű a dolgunk; aki eljön a rendezvényeinkre, annak már van valamilyen kapcsolata a politikával, legalább annyi, hogy érti, hogy lehet érdemes azon elgondolkodnia, hogy kire szavaz majd a következő választáson. Az lenne az igazán nagyszerű, ha olyan hátrányos helyzetű fiatalokkal is kapcsolatba tudnánk kerülni, akiket sokkal kevésbé hat meg a politika első blikkre, viszont nyilván ugyanúgy szavazni fognak, mint a jelenleg minket könnyebben elérő társaik.

Elindult az „Alap" névre keresztelt videós sorozatotok első évada. Milyen témákkal találkozhatnak majd az érdeklődők?

Formabontó módon az első évadunk egy epizódból áll, nevezhetnénk inkább pilot adásnak is, amiben teszteljük, hogy mennyire rezonálnak a nézők a stílussal és a fogalmazásmóddal. Ebben az érdeklődők a politikatudomány egyik aktuális és sokat vitatott kérdéséről, az illiberalizmusról szerezhetnek átfogó ismereteket. Fontosnak tartjuk, hogy az Alap egy vitaindító, rövid, de informatív műsor legyen, melyhez az Alap+ egy nagyobb terjedelmű, a témában mélyebben elmerülő podcast műsorként társuljon. Jelenleg is dolgozunk a második évadon, amely terveink szerint, hasonlóan izgalmas témát érint majd, így például a szólásszabadság, vagy a gyülekezési jog kérdését, de az ideológiák vagy a parlamenti képviselők munkája is az asztalon van..

Ha már „Alap", szerintetek a magyar társadalom mennyire van tisztában a politikai és társadalmi alapfogalmakkal? Nem lenne mégis érdemes ezeket a közoktatásban tanítani?

Fontos lenne a hatékony állampolgári nevelés, hosszú távon ebben is szeretnénk segítséget nyújtani akár az oktatási intézményeknek. Szóval, ha mondjuk nem feltétlen a politikát, mint tőle idősebb, öltönyös emberek beszélgetését mutatnánk be nekik, hanem mondjuk a Star Wars univerzumán keresztül, egy játékon át ismerné meg, hogy a politika nem csupán a parlamenti munkát jelenti, az egy jól működő modell lehetne. A közoktatásnak nem kizárólag politikai ismereteket kellene tanítania, rengeteg dolog van, ami teljesen életszerű és mégis kikerül az iskolai oktatás fókuszából, pld. mik az állampolgári jogaim, kötelezettségeim, mi az, hogy hitel stb. Az, hogy mi a politikát választottuk, az egy részmegoldás a részünkről, de valójában a társadalomnak ennél szélesebb körű emberközeli anyagra épülő oktatást kellene nyújtania.

Ezen felül fontosnak tartjuk, hogy a mi munkánk pont a tantermen kívül található: fontos, hogy a fiatalabb korosztály ne csak tananyagként találkozzon a politikával, hanem maga fedezze fel annak alapfogalmait és életére gyakorolt hatását. A politikai ismeretek csak kis része adható át frontálisan, a korosztállyal való beszélgetések, a közös élmények, a megélt sikerek és kudarcok legalább ennyire fontosak egy fiatal számára, aki „belecsöppen" a közéletbe. Eltökélt célunk, hogy újra a mindennapok részévé tegyük a politikát és ne irtózzanak tőle az emberek amikor meghallják ezt a kifejezést.

Hogy képzelitek el az Intézet jövőjét? Vannak hosszútávú terveitek?

Számos ötlet kering a levegőben, annyi bizonyos, hogy továbbra is fogunk politikával kapcsolatos rendezvényeket tartani fesztiválokon és szórakozóhelyeken egyaránt. Viszont az is biztos, hogy folytatjuk az Alap-ot és a hozzá tartozó podcastet, az Alap+-t is, hisz mamár az online térben lehet a leggyorsabban eljutni nagy tömegekhez. Éppen ezért a közeljövőben tervezünk egy újabb podcast indítását is, amely a kultúra és a politika kapcsolatát fogja vizsgálni zenéken, filmeken, színházon keresztül. Minden munka feltétele azonban valamilyen jellegű támogatási rendszer kiépítése. Mivel teljesen független szervezet vagyunk, ezért az elsődleges fókuszunkban jelenleg az van, hogy önállóan, támogatóink segítségével fent tudjuk tartani a működésünket és minőségi anyagokat tudjunk gyártani nekik.

 Ha szeretnétek még több érdekességet megtudni az Intézetről, akkor látogassatok el a honlapjukra, vagy kövessétek őket facebookon, instagramon és youtubeon.


COVID-19 árnya a társadalomban: merre tart a COVID...
Jó gyakorlatok és kreatív megoldások a Kapcsoltam ...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. szeptember 29. péntek