3 perc olvasási idő (685 szó)

Hogyan tovább sportegyesületek? A civil szféra első áldozatai.

Lassan egy hónapja annak, hogy piciny hazánkba is betört a koronavírus, megbénítva a gazdaságot és az emberek mindennapjait. Bezártak az Egyetemek, majd a közoktatási intézmények. Számos gyár felfüggesztette tevékenységét, majd a szórakoztató egységek, kávézók, éttermek, ruházati boltoknak is le kellett húzni a rolót. Több százezer ember maradt munka nélkül, vagy éppen került bizonytalan helyzetbe. Na de kik voltak az első vesztesei a kialakult helyzetnek?  

Talán meglepően hangzik, de nem a diákok és a tanárok, hanem a civil szféra legnépesebb alcsoportja a sportegyesületek. Még javában tartott az oktatás, az iskolák folyosóin gyermek léptek dübörögtek, miközben az egyesületek foglalkozásai egyre kisebb létszámnak örülhettek. Az edzők elvesztették munkájukat, az egyesületek működése pedig veszélybe került. Ilyenkor legyint az ember, hogy: Áh ugyan! Sportegyesületek veszélyben? Magyarországon? Orbán Viktor fémjelezte országban, ahol a sport kiemelt fontosságú gazdasági ágazatnak számít? Lehetetlen! Kedves olvasó, el kell oszlassam a kételyeidet, ugyanis nem, hogy lehetséges, de bizony létező jelenség. A sportegyesületek nagyon kis százalékának tevékenysége tartozik a kiemelt sportágak kategóriájába, így a legtöbb egyesület számára a TAO-rendszer és az állami támogatás csak hallásból ismert fogalmak. Ezek az egyesületek az éves és a havi tagdíjakból, valamint az adó 1%-os felajánlásokból tartják fenn magukat, fedezik terem és egyéb költségeiket, szereznek be eszközöket, támogatják versenyzőiket és szerveznek sporteseményeket, táborokat. Mivel, hogy ezen sportegyesületek nagy része szolgáltatásait általános és középiskolák tornatermében nyújtja, így március 16-ával ők is kénytelenek voltak beszüntetni foglalkozásaikat, ezzel pedig sportegyesületenként hozzávetőlegesen nyolc-tíz edző maradt bevétel és megélhetés nélkül, azonban nem ez a legnagyobb probléma, amellyel az oktatóknak és a sportegyesületeknek meg kell birkózniuk. Az igazi nehézség az a helyzet szülte bizonytalanság! Felmerül több tucat kérdés és eshetőség, amelyre senki sem tud választ adni: Vajon mikor lehet újra kezdeni az edzéseket? A hosszú szünet alatt hány gyermeknek megy el a kedve az adott sportágtól? Marad egyáltalán tanítvány, akinek lehet edzést tartani? Hogyan lehet őket bent tartani a sportban? Hogyan lehetne fenntartani a lelkesedésüket? Hogyan tovább?

Mivel minden sportegyesület tartópillére a tagsága, az edzők munkáját pedig a tanítványok adják ezért nem lehet más a cél, mint valamilyen formában megtartani a növendékeket. Ahogy az iskolák, úgy a legtöbb sportegyesület és edző is átállt az online oktatásra, edzéstartásra. Ez több szempontból előnyös, mivel egyrészről megvan a kontaktus a tanítványokkal, fent lehet tartani az érdeklődésüket és bizakodni lehet abban, hogy az meg is marad amíg a helyére nem kerülnek a dolgok. Másrészről az edzőket is fejlődésre sarkallja, mivel folyamatosan új módszereket kell kidolgozniuk, nem tudják alkalmazni a már jól bevált feladatok, gyakorlatok nagy részét mivel csak verbális módon van lehetőség kijavítani a végrehajtás közben megjelenő hibákat, így azok felmerülésének lehetőségét a lehető legminimálisabbra kell redukálni. Ugyanakkor ez még önmagában nem jelent megoldást az edzők és sportegyesületek helyzetét tekintve. Egy jó és valamire való edző nem a pénz és a javak miatt választotta ezt a hivatást magának, hanem a sport és tanítás szeretete miatt. Azonban, mint mindenkinek úgy nekik is fent kell magukat tartani, éppen ezért ezeknek az online edzéseknek is kell, hogy legyen egy havidíja és ezzel el is érkeztünk egy újabb dilemmához, amivel minden sportegyesület és edző szembesül. Hol húzzuk meg a határt és milyen módon? A legtöbb esetben ezeknek az online edzéseknek az ára jóval a normál tagdíj alatt van és karitatív jellegű. A fogyasztó nincs kötelezve a havidíj befizetésére, úgymond becsületkassza jelleggel támogatja az edző és az egyesület munkáját belátásának megfelelően.

Na és te kedves olvasó mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ezek a sportegyesületek folytathassák tevékenységüket miként tudnád támogatni az edzők munkáját? Abban az esetben, ha te magad, vagy gyermeked valamely sportegyesület tagja és megteheted csatlakozzatok be az online edzésekbe és támogasd saját egyesületed, instruktorod. Ha pedig nem tartozol egyetlen sportegyesület kötelékébe sem és nem is szeretnél ezen változtatni, de mégis segítenél, akkor mindenképp tájékozódj! Nézz körbe a lakhelyed környékén milyen egyesületek vannak. Válaszd ki azt a sportot amelyik számodra szimpatikus, keress egy egyesületet és ajánld fel adód 1%-át, hidd el óriási segítség ez számukra. Sok kicsi sokra megy! Végül de nem utolsó sorban azzal is segíthetsz ha ezt a cikket megosztod, hogy minél több emberhez eljusson, hátha ezzel másokat is cselekvésre sarkallsz! 


kiemelt kép forrása: pixabay.com


Emberi jogi történetmesélés az Amnesty-vel!
Minden percet hasznosan?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 31. vasárnap