2 perc olvasási idő (443 szó)

Civilek a segítségnyújtás élén - a veszprémi példa

Túl dogmatikus lenne, ha azt írnám, hogy "nehéz napokat élünk", de valóban így van. A járványhelyzet és a rendkívüli állapot miatt ami eddig biztos volt, az most határozatlan időre bizonytalanná válik. Mégis rengetegen vannak, akikben az első kérdés, ami megfogalmazódik, hogy "Én hogy tudok segíteni?". Veszprémiként külön öröm látni azt, hogy egyre több civil szervezet és önszerveződő csoport áll a segítés élére.

​A városban évek óta a fiatalokért dolgozó Lélektér Alapítvány (a korábban velük készített interjú itt olvasható) az elúlt időszakban kialakult veszélyhelyzet miatt kénytelen volt bezárni a közösségi terét, csak úgy, mint számos más civil szervezet. A munka azonban nem áll le, a körülmények ugyanis arra késztették az Alapítványt, hogy egy egészen más területen bizonyítsanak. Mint minden városban, Veszprémben is nagy hangsúlyt fektetnek a kiemelten veszélyeztetett korosztály, vagyis az idősek megsegítésére. Nagyon fontos, hogy a járvány időszaka alatt a lehető legkevesebb időt töltsék kint az idősebb emberek az utcákon és a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a személyes kontaktusokat. Ez természetesen számos nehézséggel is jár a számukra (bevásárlás, ügyintézés stb.), de a város önkéntesek bevonásával kívánja megadni a lehető legtöbb segítséget. Veszprémben a Lélektér Alapítvány fogja koordinálni azokat az önkénteseket, akik segítenek az élelmiszer, vagy gyógyszertári bevásárlásban, a postai, vagy egyéb ügyintézésben illetve mentális segítségnyújtásban. A szervezet együttműködik az idősekért felelős Veszprém MJV. Egyesített Szociális Intézményével is, valamint szigorú protokoll alkalmazásával készítik elő a rendszer zökkenőmentességét.

​Mindemellett egy önszerveződő, aktív csoport is létrejött a városban, amelynek célja, hogy a veszélhelyzet alatt segítséget nyújtsanak mindenkinek, akinek ez a rendkívüli állapot valamilyen nehézséget okoz. A Szolidaritási Akciócsoport Veszprém olyan 16 és 49 év közötti önkéntes segítők jelentkezését várja, akik a következő teendőkben tudnak segíteni:
-idős, vírusveszélynek fokozottan kitett személyeknek segítség a bevásárlásban
-családoknak gyermekük felügyeletében napközben
-diákoknak, akik nehezen tudnak haladni online a tananyaggal.

Egy létrehozott facebook csoportban gyűjtik össze a segítők felajánlásait, nagyon rövid idő alatt rengetegen csatlakoztak a csoporthoz, amely azt is jelzi, hogy sokan vannak, akik készek segíteni ilyen időkben is. A tegnapi nap folyamán, egy nagylelkű felajánlónak köszönhetően máris átadtak egy laptopot egy helyi általános iskolás diáknak, aki így társaival együtt részt tud venni a digitális tanulásban. 

Nagyon fontosnak tartom, hogy minden körülmények között megmaradjunk embernek! Segítsünk egymásnak és figyeljünk a társainkra. Tudom, hogy ahogyan Veszprémben, úgy más városokban is példanélküli összefogás és segítségnyújtás kezdődött el, amiért mindenki nagyon hálás. EZ UGYANIS NEM POLITIKA, EZ CIVILSÉG! 

Online folytatódik tovább a TIA Game Cave
ADAKOZÁSTÓL A KÖZÖS STRATÉGIAALKOTÁSIG – ÜZLETI V...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 20. szombat