3 perc olvasási idő (572 szó)

Mi a közös Benned és egy fűszálban?- Az egzisztenciális pszichológia és hatása kapcsolatainkra

Amint megszületünk, kapaszkodót keresünk. Gondoljunk csak a Moro-reflexre: ha meginog körülöttünk a világ, belecsimpaszkodunk a hozzánk legközelebb álló személybe. Bár maga a reflex pár hónap után eltűnik, magát az ösztönt, mely embertársainkhoz béklyóz minket, sosem hagyjuk el. Szépen jellemzi az emberi psziché egyik legnagyobb igényét: a kötődést, különösen vészhelyzetben.

De milyen vészhelyzetben? Az előző cikkünkben (Nem esik messze az alma a hullától- avagy mit tesz velünk a konstans haláltudat) a haláltól való félelmet és a memóriát vizsgáltuk meg. Bár az utóbbiról nem sok szó fog esni a cikkben, a halálfélelem annál inkább az egzisztenciális pszichológia – és a kapcsolataink- témájához tartozik. Vészhelyzet tehát ilyen formán lehet a halálfélelem- ez márpedig állandó az emberekben, olykor tudatosan, de legtöbbször tudattalanul.

Mi köze ennek a kapcsolatainkhoz? A korábban bemutatott terrormenedzsment elmélet szerint nem csupán tudatosítani és elfogadni kell a félelmünket, de uralkodni is kell rajta. Mindezt pedig úgy, hogy megerősítjük a világképet, az ideálokat, amiben hiszünk (legyen az egy igazságos világ, a karma vagy éppen Isten) és saját önbecsülésünket. Ismét biztos támaszt, kapaszkodót keresünk a világban. Ismerős, nemde? A válasz ezen problémánkra tehát a kötődés.

A kötődés meglehetősen steril szónak hangzik, amikor egy olyan mindent elsöprő érzelmi kavalkádról beszélünk, mint a szerelem. A valóságban azonban nem csak a tüzes szenvedélyek terelhetik el gondolatainkat az egzisztenciális dilemmáinkról. A szeretet sok helyen jelen lehet az életünkben, és ennek csupán egy oldala az az érzés, amin – szerencsés esetben- társunkkal osztozunk.

A bar-ilan-i egyetem (Izrael) kutatói igazán érdekes tanulmányt állítottak össze. A cím szerint „bevezették a halált a szerelem tudományába" – és bizony nem tévedtek. Ha az előző cikkből rémlik az a bizonyos szókiegésztős kísérlet, melyben a vizsgálati személyek, ha előtte szóba került a halál, azzal kapcsolatos szavakat hoztak létre, akkor minden bizonyára itt de ja vu-je lesz az olvasónak. A kutatók ugyanis itt is hasonló módszerekkel dolgoztak: a kapcsolataikról kérdezgették a delikvenseket, néhol emlékeztetve őket az élet rövidségére. Azt találták, hogy felértékelik a kapcsolataikat, és néhol még a távkapcsolatokról alkotott véleményt is befolyásolta. Érdekes azonban, hogy az elköteleződést nem befolyásolta, mennyire hatotta meg őket a haláltudat- úgy tűnhet, a kötődés és a kapcsolat igénye nem feltétlenül esik egybe a hosszú távon tervezéssel. Hiszen az élet rövid, nemde?

 A tanulmány a szerelem, és egyáltalán a romantika pozitív hatásaira is kitért. Ugye sokat hallottuk már azt, hogy ez a sok lövöldözős és véres film agresszívvé tesz minket? Jonathan Freedman, a michigan-i egyetem professzora egy egész könyvet szentelt ezen mítosz felszámolásának. Úgy tűnik azonban, ha hosszú távon nem is vezet agresszióhoz az erőszakos mozi, rövid távon befolyásolhatja a gondolkodásunkat. A fent említett izraeli tanulmány részeként ugyanis azt vizsgálták, változik-e az agresszióra való hajlandóság akkor, ha halállal kapcsolatos filmeket nézünk, illetve akkor, ha romantikát látunk a képernyőn. A válasz nem hinném, hogy bárkit is meglepett: a romantika jelentősen csökkentette az agresszív megnyilvánulásokat, még akkor is, ha előtte ugyanazt a negatív végkimenetelű videót látták a résztvevők. Bizony, a szeretet mindent legyőz, néha még a haláltudatot és az agressziót is.

És hogy mi a közös Benned és a fűszálban? Az, mint minden élőlényben: hogy egy nap meghalunk. Azzal pedig, hogy ezt eszedbe juttattam, akár benned is felszínre tört a haláltudat. Van viszont egy jó hírem: ezen a szeretteid nagy eséllyel enyhíteni tudnak. Ne legyünk tehát puhányok kimutatni az érzéseinket, és azt, hogy mennyire szükségünk van a kötődésre, de legfőképpen rájuk: az emberekre, akiket szeretünk. 

 képek forrása: pixabay.com

Hagyomány kontra technológia: A mozik sorsa
Hogyan torzítanak a túlélők?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2022. január 20. csütörtök