3 perc olvasási idő (626 szó)

Tippek, a legkritikusabb filmekre/sorozatokra a karantén idején - 2. rész

A kijárási korlátozások, az egyhangú home-office és a folyamatos ZH-k időszakában muszáj szakítanunk egy kis időt a kikapcsolódásra is, magunk mögött hagyva a szürke hétköznapokat. Erre legidőszerűbb egy társadalmi témájú sorozat vagy film, ami nem csak leköt, de el is gondolkodtat. Ebben a cikkben bemutatok nektek öt olyan kivételes tartalmat, amelyek a legsötétebb társadalmi témákat járják körbe. 


1. Social Dilemma

A Social Dilemma, a Netflix egyik legfelkapotabb dokumentumfilmje jelenleg. A social média legsötétebb oldalát mutatja meg nekünk. A filmet szakérük szemüvegén keresztül látjuk, akik egykor olyan cégeknek dolgoztak, mint például a Google vagy a Facebook. A film összefoglalja, hogy mennyit változtak ezek a média platformok a kezdetektől fogva és milyen irányt vettek most. A film megpróbálja lemodellezni, hogy mi is történik akkor, amikor egy közösségi tartalmat megnyitunk, vagy éppen csak elolvasunk. A Social Dilemma erősen koncentrál az egyén szerepére és a társadalmi megmozdulásokra. 


2. Fekete Tükör (Black Mirror)

A filmkritikus Fekete Tükör című sorozat sem maradhat ki a listából. A fekete tükör, mint cím már maga az ellentétességet és az összeférhetetlenséget tükrözi. A Fekete Tükör különböző történeteken keresztül mutatja be, hogy a jövő technológiája milyen veszélyeket rejthet, és hol vagyunk benne mi, emberek. A történetek teljesen spontán követik egymást. Semmilyen kapcsolat sincsen a sorozatrészek között. A Fekete Tükör alapvetően egy olyan világot varázsol elénk, amelyet jövőként és jelenként is értelmezhetünk. A történetek számos hatását közvetett vagy közvetlen módon már tapasztaltuk. A sorozat egy tükröt tár elénk, egy távlatot, ahol a világ talán torznak tűnhet akár a közeljövőben.3. A Szolgálólány Meséje

Az HBO GO-n futó Szolgálólány Meséje már három teljes éve töretlen sikert arat. A sorozat adaptációja Margarett Atwood világsikerű könyve alapján készült. A sorozat az Egyesült Államokban játszódik, amelynek északi részében egy totalitárius diktatúrát építettek ki. Az adaptáció egy hierarchikus rendszerben játszódik, ahol a nőknek csupán egyetlen feladatuk van, a gyermekszülés. Az elöregedő társadalom egy olyan ideológiát hozott létre, amely mindenkit egy csoport rendszer alapján osztályoz. Az osztályzás döntő pontja az emberi reprodukciós képesség. A legfontosabb feladat a szolgálólányokra hárul, akiknek brutális elnyomása és a rendszeren belül folyó harcuk bontakozik ki. A sorozat egy figyelmeztetés, arra, hogy mi történhet, ha az emberi jogok és a méltóság háttérbe szorul. 


4. A Család (The Family)

A Család, a Netflix minisorozataként vált ismertté. A sorozat egy kutatás formájában dolgoz fel egy összeesküvési elméleten alapuló témát. Egy híres amerikai újságíró, Jeff Sharlet mesél saját gyerekkori tapasztalatairól egy keresztény családi szektában. Sok feltételezés és kutatás létezik bizonyos uralkodó családokkal kapcsolatban. A leginkább elterjedtebb modell, hogy három család irányítja az egész világot. Ez a sorozat éppen ennek a feltételezésnek kedvez. Jeff Sharlet megfigyelőként vett részt egy férfiak által alkotott keresztény szektában, ahol ezek a férfiak számos hatalmi vezetőtől kaptak tanácsokat, hogy hogyan váljanak a jövőben ők a világ vezetőivé. 


5. Kártyavár (House of Cards)

A Kártyavár az egyik leghíresebb politikai dráma sorozat, amely Frank Underwood és felesége, Clair útján mutatja be egészen a Fehér Házig. Frank Underwood politikusként tevékenykedik a Szenátusban, reménykedve, hogy ő kapja meg a hőn áhított alelnöki pozíciót. Azonban, egy politikai cselszövés áldozatául esik. Ennek hatására egy politikai bosszú hadjáratba kezd. A sorozat a politika legsötétebb bugyrait fedi fel. Politikai játszmák, gyilkosságok, töménytelen hazugságok és folyamatos cselszövések uralják a sorozat hangulatát. 

 


Az első film/sorozatajánlónkat itt olvashatjátok. Ha nektek is van a témához kapcsolódóan olyan sorozat, vagy film, amit ajánlanátok, akkor osszátok meg velünk! 

...

Mit nézzünk otthon a veszélyhelyzet alatt? - Tőled Hallottam Blog

A koronavírus miatti szigorítások végett ismét bezártak a mozik, ami pedig azt jelenti, hogy ha valami kikapcsolódásra vágyunk a képernyő előtt, azt otthon kell kivitelezzük. Mikor is lehetne aktuálisabb egy jó kis történelmi/politikai/társadalm
Önkéntesség Spanyolországban 1. rész - Kezdetek
„Az új politikai igazság”- Avagy az amerikai elnök...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. január 15. péntek