2 perc olvasási idő (469 szó)

„Az új politikai igazság”- Avagy az amerikai elnökválasztás legégetőbb kérdései 2. rész

Az elmúlt hetekben már ténylegesen sikerült bebizonyítani, hogy Joe Biden, az USA új elnöke, azonban az elnökválasztásnak még továbbra sincs vége. Donald Trump ugyanis azzal vádolja a demokratákat, hogy elcsalták a választásokat Biden részére. Az idei botrányosnak nevezhető elnökválasztás számos fordulatot hozott. Függetlenül Joe Biden győzelmétől és az elmúlt hetek civil megmozdulásaitól, ez a választás más volt, mint a többi. Vagy még sem? Hányszor hallottuk Donald Trump-tól hogy csalás lesz? Hányszor hallottuk tőle a „fake news" kifejezést? Hányszor hangzott el az „algoritmus" szó az elmúlt 4 év során? 

Donald Trump még mindig reménykedhet, hiszen folyamatosak az újra számolások, azonban a veszteségek is a volt elnök részére. Ha visszatekintünk egy kicsit az elmúlt 4 évbe mire is emlékszünk? Folyamatos tagadásokra, nevetséges kijelentésekre, szankciókra, stratégiákra és a „fake news"-ra.

A fake news az elmúlt évek egyik legjelentősebb kifejezésévé vált nem csupán az amerikai elnök által, hanem globálisan az egész világon. A kifejezés alapvetően egy olyan sajtótermékre vagy kijelentésre utal, amely nem megbízható, azaz félrevezető információn alapul. A fake news, vagy dezinformáció, azért veszélyes, mert nincs mögötte politikai korrekció. Gyakorlatilag bármikor, bármilyen helyzetben használható kifejezés, hiszen nincsen mögötte kontroll. A Trump adminisztráció ideje alatt mainstream fogalommá vált a kifejezés. Gyakorlatilag mindent hamis információként kezel, ami nem egyezik a saját nézeteivel.

A US Press Freedom Tracker (Az USA szabadság nyomkövetője) szerint Donald Trump, az elmúlt 4 év során 900 alkalommal használta a fake News kifejezést a legtöbb alkalommal a médiában megjelent tartalmakra reagálva. A választások idején szintén számtalan alkalommal osztott meg pontatlan eredményeket a szavazat állásával kapcsolatban. Ez a dezinformációs forradalom azért veszélyes, mert ezekkel a kijelentésekkel a független médiafogyásztást nagyban korlátozza. Azáltal, hogy folyamatosan megnyomja a fake news gombot, az USA demokratikus alapjait sérti meg és gyengíti azokat. Például, a választások előtt hónapokkal már mindenkit figyelmeztetett, hogy a demokraták el fogják csalni a levélben történő szavazást, holott erre, semmilyen bizonyítéka sem volt. Ezzel számos amerikai állampolgárt összezavart és meggyengítette a hitüket más sajtóorgánumokkal szemben, amelyek nem értettek egyet a volt elnök kijelentésével.

Donald Trump kijelentéseire nem csak Amerika, hanem az egész világ figyel. Számos politikus kezdett el dezinformációra hivatkozva megvádolni az ellenzéki sajtót és ellehetetleníteni azokat. Ezzel háttérbe szorítva az alapvető jogokat és a demokrácia értékeit. A dezinformáció széleskörű politikai reprezentációja az autoriter rezsimek egyik kedvelt eleme, így nem meglepő, hogy főképp ezekben az országokban terjedt el „az új politikai igazság".

Donald Trump kijelentéseinek és tetteinek fontos szerepe van a nemzetközi politikában. A Trump adminisztrációban egyértelműen megfigyelhető volt az autoriter törekvés. Akár, ha az abortusz törvény korlátozására vagy a média korlátozására gondolunk. Ez a trend terjed egészen Oroszországtól Magyarországig. A kialakult helyzet sajnos reflektálja a demokratikus rendszerek elgyengülését. A szabad sajtó eltűnését és a véleményformálás válságát. Azonban, Amerika számára és (talán) a világ számára is új lehetőségek nyílnak Joe Biden elnöksége idején. 

​kép forrása: pexels.com

Tippek, a legkritikusabb filmekre/sorozatokra a k...
A Budapest Pride felajánlja segítségét a Fidesznek...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 04. hétfő