2 perc olvasási idő (477 szó)

Az autoriter rendszerek és az abortuszkérdés sötét kettősége

A nemzetközi trendekben is felfigyelhetünk az autoriter rendszerek felemelkedésére, amelyek előszeretettel terjesztik a nacionalista perspektívát, mint gazdasági és politikai alapon. Nincs ez másképpen az abortuszkérdésben sem. Itt nem arról van szó, hogy morál-etikai kérdésben mi az abortusz, vagy túlnépesedés van-e vagy túlzott nacionalizmus. Az autoriter rendszerek egyik legnagyobb akadálya a túlzott állami ellenőrzés, amely háttérbe szorítja az emberi jogokat, beleértve a nők jogait is. 

Az autoriter rendszerek jellemzője egy rejtett hatalmi központosulás, amely korlátozza az egyéi szabadságot és a szabad véleménynyilvánítást. Ezek a rendszerek jellemzően egy személy vagy elitista csoport kezébe összpontosulnak. Világszerte megjelentek olyan hatalmi törekvések, amelyek nyomaiban autoriter jellegeket tartalmaznak. Ilyen például Törökország vagy Lengyelország. Az autoriter rezsimekben nagy hangsúlyt kap a nemzeti érdek, amely korlátozza az emberi jogokat. A célja a hatalom fenntartása a nemzet alapkövei címszó alatt.

Az abortusz egy rendkívül megosztó morál-etikai kérdés, amellyel kapcsolatban nehéz bármilyen konszenzust meglépni. Nincsen releváns megoldás ezzel kapcsolatban. Általánosságban elmondható, hogy azokban a jellemzően autoriter rendszerekben, ahol a vallásnak és a nacionalizmusnak fontos ideológiai támpontjai vannak, az abortusz alkalmazása végső esetekben vagy egyáltalán nem alkalmazható.

Az Egyesült Államok nem régiben aláírta a Genfi Konszenzus Nyilatkozatát, amely erőteljesen abortuszellenes törekvéseket rejt magában. A megegyezés célként tűzte ki a nők egészségvédelmét, a magzat védelmét és annak emberi életté nyilvánítását, a családi egység fontosságában növelését és a szuverenitás védelmét a globális politikai szintéren. Az aláírók között Magyarország, Fehéroroszország és Lengyelország is szerepel. Az Egyezmény létrejötte után Lengyelországban módosult az abortusz törvény, amely szinte csak a legsúlyosabb esetekben alkalmazza az abortuszt. Az új törvénymódosítás által ugyanis csak akkor él az abortusz lehetősége, hogyha a magzat fogyatékossággal vagy súlyos betegséggel küzd. Habár, fogyatékosság esetén alkalmazott abortusz, sérti az alkotmányt, így gyakorlatilag az abortusz törvény ezen része sem alkalmazható. Ugyan a kormány a tömeges megmozdulások végett későbbre módosította az új törvény bevezetését, azonban ez sem változtatott a helyzeten.

A nemzeti identitás és a vallás orientáltság meghatározó az abortusz törvény legitimálásban vagy tiltásában. 2019-ben Észak-Írországban újra törvényessé tették az terhességmegszakítást, amely egy nagy előrelépésnek számított. Észak-Írországban a vallásnak nagy a befolyása a szociálpolitikai és emberi jogi törekvésekre.

Az Egyesült Államok esetében is identitásbeli változásokról beszélhetünk. A nemzeti értékeket valló, republikánus párt hatalma Amy Coney Berett megválasztásával tovább erősödött. Így az amerikai elnökválasztás eredményeitől függetlenül nagy hangsúlyt fog kapni az abortusz törvény korlátozása.

A Genfi Konszenzusban vagy a Lengyelországban történt eseményekben nem maga az abortuszkérdés a lényeges, inkább a mögötte húzódó emberi jog megsértése. Az abortusz teljes vagy nagyon súlyos betiltása elveszi a nők döntési jogát. A törvény további korlátozásai még inkább veszélyeztetik a demokrácia meglétét és még több lehetőséget biztosítanak az autoriter rezsimek teljes felemelkedésére. 


Küzdelem az egyetemi autonómiáért - EKINT Akadémi...
Lehet, hogy az egyetemfoglalás befejeződik, a szol...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. január 22. péntek