6 perc olvasási idő (1215 szó)

"Számos fiatal visszajár és több alkalommal is velünk táborozik" - interjú a Középiskolások Szabadegyeteme Egyesületével

Több, mint 10 éve kerül évről évre megrendezésre az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Középiskolások Szabadegyeteme. Az esemény főszervezői, Debreceni Luca és Kisszabó Dóra meséltek nekünk az Egyesület létrejöttéről, a táborokról, a programokról és a jövőbeli tervekről.

Mikor és milyen céllal jött létre a szervezet?

Tizenkettedik éve rendezzük meg a Középiskolások Szabadegyetemét, melynek célja a kezdetek óta az, hogy tábori keretek között segítsük a középiskolások pályaválasztását.

Ebben fontos szerepe van az egyetemista szervezőcsapatnak, így a táborozóink szinte kortárs közegben hallhatnak az érettségi utáni lehetséges utakról. A rövid szakmai előadásoknak köszönhetően saját tapasztalatot szerezhetnek az egyes szakok jellemzőivel és tartalmával kapcsolatban. Az egyhetes program alatt pedig a diákok bármikor feltehetik a felmerülő kérdéseiket.

A tábornak mindig is célja volt, hogy a tartalmi elemek mellett az egyetemi hétköznapokra vonatkozó információkkal is el tudjuk látni a táborozóinkat: mind az egyetemi jelentkezésüket megelőzően, mind a felvételt követően. Utóbbi időszakra fókuszál a Szabadegyetem Plusz nevű második táborunk, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre, és a programtípusokat tekintve el is tér a Középiskolások Szabadegyetemétől. A Plusz a középiskolát már befejezett táborozóknak segít abban, hogy az új élethelyzetükben is minél felkészültebben és tájékozottabban lehessenek jelen.

Mindkét táborunknak fontos részei a közösségi programok; komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy az új ismeretségek, a kialakuló barátságok és a tábori hangulat legalább akkora élmény legyen a diákok számára, mint egy szimpatikus szak felfedezésével járó „aha-élmény". Talán ennek is köszönhető, hogy számos fiatal visszajár és több alkalommal is velünk táborozik.

Kik alkotják az egyesület tagjait?

Az Egyesület tagjai többségében tanulmányaik és jövőbeli hivatásuk iránt elkötelezett egyetemi hallgatók – de az sem ritka, hogy valaki egyetemi tanulmányait követően is folytatja a szervezői munkát. A szervezet megalakulása az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, azon belül is az Illyés Sándor Szakkollégiumhoz köthető, amelyhez hamarosan a Bibó István Szakkollégium is csatlakozott. Kezdetben így főként pszichológia- és joghallgatók alkották a szervezők körét. Mára ez a paletta jóval színesebb: Mérnökhallgatók, orvosok, gyógyszerészek, gyógypedagógusok, gazdaságtudományi szakok hallgatói, leendő pedagógusok és még sokan mások csatlakoztak az Egyesülethez. A szervezet évenkénti bővítésekor mindig kiemelten törekszünk arra, hogy a lehető legszínesebb szakmai kínálatot tudjuk nyújtani táborainkban, és mindezt elhivatott, felkészült előadók hitelesen prezentálják a középiskolásoknak.

Hogyan épülnek fel a tábori programjaitok?

Középiskolások Szabadegyeteme táborunk első napján nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megismerjék egymást a táborozók, összekovácsolódjanak a hét-nyolcfős csapatok. A táborozók az egész hét folyamán ilyen csoportokra vannak osztva, ahol csapat- és közösségépítő, illetve részben önismereti jellegű foglalkozásokon vesznek részt. A 2-6. napokon délelőtt előadásokat, délután szemináriumokat, este pedig közösségi programokat tartunk. Egy idősávban több óra közül lehet választani, ezek egymással párhuzamosan folynak. Az órarendet minél vegyesebben próbáljuk meg összeállítani, hogy minden sávban többféle tudományterülethez kapcsolódó előadás szerepeljen. A Szabadegyetem Plusz táborunk programjában ezzel szemben kiscsoportos foglalkozások helyett egyéni mentorálás, pályaválasztási fókuszú előadás helyett az egyetemi élet különböző aspektusaira felkészítő workshopok és tréningek kaptak helyet. Ezen kívül a két tábor közösségi kerete hasonló: Ezek a programok rendszerint este, a vacsora után kezdődnek. Szervezett keretek között zajlanak; van egy jól kialakult struktúránk arra, hogy a hét során minél jobban összehozzuk a táborozói közösséget. Az állomásos játék során például a csapatoknak állomásokon kell végighaladniuk, ahol a szervezők különböző csapatépítő játékokat szerveznek. A konspirációs játék során egy fiktív gyilkossági ügyet kell a csapatoknak felgöngyölíteniük. A hét közepén szokott lenni olyan két nap, amikor a Harry Potterből átvett, kicsit kevésbé varázslatos módon játszott kviddics van terítéken, ez tulajdonképpen egy játékos sportvetélkedő.

Az egyik estén pedig megidézzük a hagyományos pályaorientációs események hangulatát: Mi, szervezők különböző asztalokhoz ülünk le aszerint, hogy milyen szakon tanulunk, a táborozók pedig szabadon vándorolhatnak, bárkihez leülhetnek, és bármit kérdezhetnek tőlünk. Ez a Plusz során élőkönyvtári formává módosult, így sokkal fókuszáltabban tudnak utánajárni a saját szakjuk és egyetemük praktikus információinak a táborozóink.

Milyen fiatalok jelentkezését várjátok a táborokba?

Középiskolások Szabadegyeteme táborunkba 9-11. osztályos tanulók jelentkezését várjuk, akik szeretnének belekóstolni abba, milyen témákról lehet tanulni egyes egyetemi szakokon, illetve milyen munkakörökben lehet elhelyezkedni az adott szakon megszerzett tudással. Célunk mindezt a frontális oktatás módszereit mellőzve, interaktív, párbeszédre épülő módon nyújtani, lehetőséget adva a középiskolásoknak arra, hogy ténylegesen ki is próbálják magukat az adott tudományterület gondolkodási és vizsgálódási módjában barangolva.

Szabadegyetem Plusz táborunkat ezzel szemben olyan, 12. osztályt már elvégzett de még egyetemi tanulmányaik előtt álló fiataloknak ajánljuk, akik szeretnének egy tudatosabb, fókuszáltabb módon felkészülni az egyetemi tanulmányokra és életmódra. Mindezt egyrészt intenzív önismereti tréningek és érzékenyítő foglalkozások, másrészt olyan ismeretterjesztő workshopok útján kívánjuk elérni, mint például az Időbeosztás és stresszkezelés, vagy a Prezentációkészítés és előadástechnika.

Mik a visszajelzések a résztvevő középiskolásoktól?

Táboraink mind a szakmai, a pályaválasztáshoz, illetve az egyetemi életre való felkészüléshez kapcsolódó aspektust, mind a közösségi programokat tekintve nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak az évek során. Táborozóink rendszerint nemcsak a konkrét pályaválasztásban kapott segítségről, de egyéb, emberi és társadalmi kérdések mélyebb megismeréséről, valamint egyedülálló közösségi élményről számolnak be. Korábbi táborozónk, Anna 2017-es visszajelzése e téren magáért beszél: „A Szabadegyetem indított el a felnőtté válás felé vezető úton: Az előadásai felnyitották a szememet és a legkülönbözőbb szociális problémákra tettek érzékennyé, utat mutattak a tudományok megismerhetetlen világában, és általuk ráeszméltem arra is, hogy az, ami felé a szívem húz, a hivatásom is lehet. A közösségi programok pedig eddigi életem legmélyebb kapcsolatainak kiépítését alapozták meg."

 A táborokon kívül milyen évközi programokat szerveztek?

Rendszeres évközi programjaink, elsősorban a korábban már velünk táborozó diákok számára, az augusztusi Szabadegyetem After és a decemberi alumnitalálkozó. Mindkét esemény lehetőséget nyújt arra, hogy táborozóink újra találkozhassanak egymással, és kellemes időt tölthessünk együtt a táborból már ismerős játékokkal, társasozással, beszélgetéssel.

Évközi szakmai programunk a Pályaorientáció 90', ami egy osztályoknak szóló, a pályaválasztásról való gondolkodást segítő foglalkozás.

Mindezek mellett természetesen törekszünk arra is, hogy a szervezői közösség minél összetartóbb és inspirálóbb közeg legyen és maradjon; ennek érdekében rendszeresen szervezünk közösségi, csapatépítő programokat.

Mennyire írta át a működéseteket a COVID berobbanása?

A 2020-as táborainkat szerencsére meg tudtuk tartani a szokásos formájukban, így egyelőre inkább az évközi eseményeink kapcsán kellett ezzel a változással szembenéznünk: A decemberi alumnitalálkozónk online zajlott, illetve az elmúlt hónapokban készült a Pályaorientáció 90' foglalkozásunk online változata, amely azóta több iskolában is járt.

A szervezési folyamatok jelenleg teljesen a virtuális térbe kerültek át, és az elmúlt egy év folyamán az élőben tartott megbeszéléseink is hibridizálódtak.

Ami pedig talán az egyik legmeghatározóbb változás ilyen téren, az a folyamatos bizonytalanság: Korábban el sem tudtuk volna képzelni azt a pillanatot, ahol kérdésessé válik, hogy vajon lehet-e majd nyáron tábort tartani. Most pedig ez a második tavasz, ahol ez egy időről-időre feltett kérdés, egy olyan dolog, amiért szurkolni kell.

Mik a hosszútávú terveitek?

Mivel egy változó összetételű csapat vagyunk, nehéz ilyesmit megfogalmazni, mert lehet, hogy amit mi most mondunk, azt a három évvel későbbi szervezők már egészen máshogy látják majd.

A jelenlegi közösség konkrét céljai között szerepel – a hagyományos programjaink és küldetésünk fenntartása mellett – táboraink további népszerűsítése, így különösen a Szabadegyetem Plusz táborozói létszámának növelése. Ez jelenleg is viszonylag új tábornak mondható, így azt érezzük, még van hova nőnie. Ezen kívül örökös célunk, hogy a szervezet szakmai palettáját tovább bővítsük, így minél több érdeklődő, motivált egyetemistát vonjunk be a táboroztatásba a legkülönfélébb tudományterületekről.

Még sok-sok évig szeretnénk, ha a Szabadegyetem táborai egyszerre jó hangulatú és hasznos eseményekként élnének a köztudatban!

​Ha szeretnétek még többet megtudni a szervezetről, akkor kövessétek őket facebookon és instán, vagy látogassatok el a honlapjukra.


képek forrása: Középiskolások Szabadegyeteme facebook oldal


Veszélyes-e az „asszonyság”? – a digitális gyűlöle...
Online Vox Pop Vitadélután a DIA-val

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 04. hétfő