2 perc olvasási idő (493 szó)

A fiataloknak nem elég az, hogy megkérdezzük egy adott témáról, hogy „mi a véleményed?” – interjú a Fiatalok a Részvételért Egyesülettel

A Civil Körkép rovatunk legújabb vendége Pécsvárad egyik legaktívabb, fiatalokkal foglalkozó civil szervezete, a Fiatalok a Részvételért Egyesület (FIRE). László Miklóssal, a szervezet elnökével beszélgettünk az Egyesület tevékenységéről, a pécsváradi fiatalokról, a COVID helyzetről, valamint a hazai civil szektorról.

Milyen céllal jött létre a FIRE?

Egyesületünk fő célja, hogy a Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzatnak gesztor szervezetként hátteret biztosítsunk a pályázatokhoz és segítsük munkájukat. Fontos célunk, hogy segítsük őket az utánpótlás megtalálásában, valamint, hogy a helyi fiataloknak lehetőséget biztosítsunk a szabadidejük hasznos eltöltésére.

Régi vágyunk, hogy a környező településeken is segítsük az ifjúsági munka beindítását, ami – szerencsére - az utóbbi egy évben már tényleges együttműködéseket is létrehozott.

Hogyan tudnád jellemezni a pécsváradi fiatalokat? Mennyire nyitottak a társadalmi ügyekre?

Ez nagyon változó. A fiataloknak nem elég az, hogy megkérdezzük egy adott témáról, hogy „mi a véleményed?". Hosszú folyamat mire meg tudják fogalmazni a véleményüket. A 20 év feletti korosztálynál jön elő az igény arra, hogy véleményt akarnak formálni az őket érintő dolgokban, és ők a korosztályi sajátosságoknak megfelelően ezt már meg is teszik az ifjúsági önkormányzaton keresztül.

Milyen eszközökkel tudjátok segíteni és támogatni a helyi fiatalokat Pécsváradon? Milyen programokat nyújtotok a célcsoportotoknak?

A hátteret biztosítjuk nekik. A fiataloknak szóló programokat az ifjúsági önkormányzat tagjai találják ki és valósítják meg. Ezekhez próbálunk minden hátteret, akár pénzügyi, akár eszköz vagy információ terén biztosítani.

Tagjai vagytok bármilyen hazai vagy nemzetközi hálózatnak?

Jelenleg csak az Eurodesk hálózatnak vagyunk tagja. Több partnerrel már régebb óta együttműködünk, de ténylegesen tagok és egyből régiós koordinátorok csak 2019 őszén lettünk.

Szerinted mi Magyarországon a civil szervezetek legjelentősebb problémája?

Véleményem szerint jelenleg két nagyobb problémával küzd a szektor. Egyrészt a közvélemény nem feltétlenül pozitívan gondol a civil szervezetekre, másrészt a fenttarthatóság. Nagyon sokan olyan hiánypótló tevékenységekbe vágnak bele, amikre kevés a pályázati forrás, sok helyen nincs olyan cég vagy önkormányzat, aki mögéjük állna, illetve a többség nem olyan szolgáltatást nyújt, ami a fizetőképes réteget szólítja meg.

Hogy sikerült átvészelnetek a vírus első hullámát? Fel tudtok készülni a második hullámra?

Szerencsére nem unatkoztunk. Első körben az adminisztrációs elmaradásokat pótoltuk, majd utána kezdtünk el az online eszközökkel ismerkedni. Alapvetően offline a tevékenységünk, így ezeknek csak a kis részét használtuk eddig, de szerencsére olyan kezdeményezésünk is született, mint egy civil szervezeteket, kezdeményezéseket bemutató podcast(Mutass Be!), ami a nyári szünet után hamarosan újra indul, valamint aktív szervezői voltunk az otthONline beszélgetés sorozatnak.

Reményeink szerint a második hullámban nem lesznek olyan korlátozások, mint tavasszal, így a kisebb közösségeket érintő projektjeink biztosítanak elfoglaltságot.

Ha szeretnétek még több érdekességet megtudni a Fiatalok a Részvételért Egyesületről, akkor kövessétek őket facebookon vagy látogassátok meg a honlapjukat. Emellett pedig arra bíztatunk mindenkit, hogy a szervezet által patronált Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzat munkáját is kövessétek nyomon!

képek forrása: firepecsvarad.hu


Önkéntességért Díj 2020
Jótékonykodás egy világválságban – miért adunk, ha...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. június 02. péntek