2 perc olvasási idő (308 szó)

Civil-Szótár I. rész

„Civil-Szótár" sorozatunkban, 1 hónapon keresztül, heti egy cikkel jelentkezünk, amelyben a harmadik szektor szakzsargonjait vesszük nagyító alá. Minden héten 5-5 olyan fogalommal ismerkedhetnek meg az olvasók, amelyek később érthetővé és könnyebben befogadhatóvá teszik az írásainkat. Az első részben a szektor legalapvetőbb fogalmaira térünk rá.

Civil társadalom: A civil társadalom, vagy másnéven a harmadik szektor a hárompólusú társadalomfelosztás (állami – gazdasági – nonprofit) egyik alappillére. Akkor beszélhetünk klasszikus civil társadalomról, ha annak középpontjában a közpolgár áll, aki a társadalmi párbeszédre nyitott, autonóm és önszerveződő. Folyamatos viták képezik azt, hogy hol húzódik a civil társadalom határa, valamint, hogy miként kell értelmezni azt. Emiatt koronként más-más definíciót alkalmazhatunk rá.

Társadalmi mozgalmak: A társadalmi mozgalmak olyan sajátos kollektív társadalmi cselekvések, amiket alapvető társadalmi strukturális válság kelt életre és meghatározott céllal szerveződik meg. A társadalmi mozgalmaknak nincsen formalizált keretei, de teleologikusak, cél-racionalizált felépítésük van, és megfigyelhető bennük az intézményesedés bizonyos formái.

Nonprofit szervezetek: A civil társadalom intézményesülései során jönnek létre a civil, vagy másnéven nonprofit szervezetek. Ezen szervezetek bejegyzett, jogilag szabályozott módon jönnek létre és tevékenykednek. Jogszabályi szinten az Alaptörvény, a Civil Törvény, valamint a Polgári Törvénykönyv foglalkozik a civil szervezetekkel. A két legismertebb típus az egyesület, valamint az alapítvány, de ide tartoznak a nonprofit kft-k, a civil társulások, valamint még a szakszervezetek is.

Egyesület: Az egyesület a tagok közös, tartós, alapszabályban meghatározott céljának folyamatos megvalósítására létesített, nyilvántartott tagsággal rendelkező jogi személy. Az egyesület az egyesületi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult. Az egyesület vagyonát céljának megfelelően használhatja, vagyonát nem oszthatja fel tagjai között, és a tagok részére nyereséget nem juttathat.

Alapítvány: Az alapítvány olyan jogi személy, amely javára a célja megvalósításához szükséges vagyont kell rendelni. Az alapítvány az alapító által az alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására létrehozott jogi személy. Az alapító az alapító okiratban meghatározza az alapítványnak juttatott vagyont és az alapítvány szervezetét.


TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSSAL A KISZOLGÁLTATOT...
A.I. - Mesterséges értelem - TIA online filmklub

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 28. csütörtök