4 perc olvasási idő (854 szó)

Ki kapja idén a SZABAD-Díjat?

A Társaság a Szabadságjogokért idén is átadja a SZABAD-díjakat azoknak a hétköznapi hősöknek, akik a legtöbbet teszik azért, hogy Magyarország szabadabb hely legyen. A TASZ célja, hogy megtalálják és megismertessék velünk azokat az embereket, akik azért küzdenek nap, mint nap, hogy egy szabad országban élhessünk.

A díjat 2020 decemberében adják át, a SZABAD-díj szakmai díjáról zsűri dönt, míg a közönségdíj sorsa a mi kezünkben van! Idén 9 jelölt közül kerül ki a közönségdíjas, akikre november 30-ig szavazhatunk. Szavazatunkat a marie claire oldalán adhatjuk le.

A SZABAD-díj 2020. évi jelöltjei:

  • Benkő Balázs, a pécsi polgárőrA 22 éves Balázs igazi hétköznapi hős. A pécsi polgárőr nem akart híres lenni és nem akarta megváltani a világot, mindössze annyit tett, amit nagyon sokan megtehetnénk a mindennapi életünkben – segített egy kiszolgáltatott embernek. Balázs nem tudta tétlenül nézni, hogy egy pécsi hajléktalan férfi elveszítse a viskóját, neki köszönhetően Jánosnak azóta otthona és munkája is lett. Nem utolsósorban pedig egy új barátja Balázs személyében.
  • Kunetz Zsombor2020 fájón megmutatta, hogy mennyire igaza van Kunetz Zsombornak, amikor évek óta küzd az egészségügyi ellátás reformjáért. Az eredetileg mentőorvosként dolgozó Kunetz bátran megtörte a hallgatást, és nyíltan beszélt a rendszer visszásságairól, köztük a hálapénzről. Ezzel szembekerült saját kollégáival is, az élet azonban őt igazolta, és az orvostársadalomban is egyre többen vannak olyanok, akik hozzá hasonlóan egy átláthatóbb, hatékonyabb egészségügyért emelnek szót.
  • L. László JánosHatalmas elszántság kell ahhoz, amit L. László János szabadidejében csinál. Megalapította és évek óta szerkeszti a Nyomtass te is! lapot úgy, hogy ezért cserébe semmiféle pénzt és elismerést nem kap. Viszont hajtja a lelkesedés és a hit, hogy a fontos híreknek el kell jutniuk az olyan kistelepülésekre is, ahol most csak állami forrásokból tájékozódhatnak az emberek. Célja, hogy az év végére ezer településen legyen elérhető a közösségi terjesztésre épülő Nyomtass te is!.
  • Orosz BernadettAki látta, soha nem fogja elfelejteni Orosz Bernadett fényképét, amit azután tett közzé, hogy volt barátja brutálisan bántalmazta őt – már a sokadik alkalommal. A bátor poszttal rengeteg sorstársa nevében szólalt fel, akik azóta is rendre megkeresik őt. Emellett kitartó, önzetlen, bátor, munkájával felhívta a társadalom figyelmét, hogy nézzünk szembe a családon belüli erőszak problémájával, amiről szeretünk inkább megfeledkezni. Orosz Bernadett kálváriája még nem ért véget, mert bántalmazója pert indított ellene, de ő továbbra is elszántan harcol az igazáét, és már egyesületet is alapított a bántalmazott emberekért.
  • Tasi RolandA favágóként dolgozó Tasi Roland 2019-ben olyan feladatot kapott, amiről úgy gondolta, bűn lenne végrehajtani. Egy óriási, öreg platánfát akartak vele kivágatni, de ő inkább a nyilvánossághoz fordult, hogy megvédje a hatalmas eszmei értéket képviselő fát. Nemcsak a platánt sikerült megmentenie, hanem azóta szinte mozgalommá szervezte a fák védelmét. Több értékes fa elpusztításával szemben is fellépett, és másokat is arra buzdít, hogy védjék a természet csodálatos értékeit, mert szerinte a változás mindig kicsinek tűnő dolgokkal kezdődik.
  • Fridays for Future2019 sok szempontból a klímatudatosság éve volt. Greta Thunberg és a hozzá hasonló bátor aktivisták tettek róla, hogy mindenki értesüljön a hatalmas veszélyről, ami bolygónkat és ezzel közös jövőnket fenyegeti. Magyarországon is fiatalok álltak a klímamozgalmak élére, többek közt a Thunberg által életre hívott Fridays for Future tagjai, akikről minden generáció példát vehet elszántságból és akaraterőből. Mikor azt tapasztalták, hogy szavukat nem akarják meghallani a fontos emberek, legyőzték a szerepléstől való félelmüket, és dühüket cselekvésre váltották.
  • Lakatos János Attila: Lakatos János Attilának sikerült az, ami rajta kívül sajnos csak nagyon kevés fiatalnak sikerülhet ma Magyarországon. Állami gondozásban felnőve, romaként jutott be az egyetemre, azonban kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a sztereotípiákat nem tudja maga mögött hagyni. Származása miatt most is folyamatosan tapasztalja a megkülönböztetést, például amikor rendszeresen igazoltatják a rendőrök az utcán, de sosem hagyja annyiban a dolgot. Eljárásokat indít a jogsértések miatt, és már Brüsszelben is felszólalt a kirekesztő gyakorlatok ellen.
  • Kovácsné dr. Nagy EmeseKovácsné dr. Nagy Emese rendületlenül hisz az oktatás erejében, és ezzel a hittel sikerült neki az, amire általában nem képes a magyar közoktatás. Igazgató egy iskolában, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek sikerrel tanulnak együtt szerencsésebb sorsú társaikkal. Hejőkeresztúron egy speciális oktatási program segítségével, kiscsoportos foglalkozásokon kompenzálják a szociális helyzetből fakadó különbségeket. A programot Magyarországon ők vezették be elsőként.
  • Gulyás Márton és a PartizánA Partizán története meglepő sikertörténet. Az aktivistaként ismertté váló Gulyás Márton akkor hozott létre egy egyre inkább online tévévé váló YouTube-csatornát, amikor egyre-másra lehetetlenülnek el a nyilvánosság csatornái. A Partizán ráadásul a minőségi, kifejezetten sok munkát és odafigyelést igénylő tartalmakra specializálódott, ami nem könnyen megtérülő befektetés. Az idő azonban őket igazolta, hiszen a Partizánnak mára komoly rajongótábora lett, Gulyás Márton pedig magányos aktivistából egy elszánt csapat tagjává vált.

És ez még nem minden! Idén a hétköznapi hősök történeteit kilenc kortárs író tollából ismerhetjük meg: Al Ghaoui Hesna, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Nemes Anna, Nyáry Luca, Péterfy Gergely, Seres Lili Hanna, Tompa Andrea. A történetek elmesélik, hogy a jelöltek miket tesznek azért, hogy egy szabadabb országban élhessünk. A történetek ide kattintva érhetők el.


Választási csalás vagy politikai stratégia? - Avag...
Kövesd velünk pontról pontra Az Emberi Jogok Egyet...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. május 06. csütörtök