3 perc olvasási idő (546 szó)

Választási csalás vagy politikai stratégia? - Avagy az amerikai elnökválasztás legégetőbb kérdései 1. rész

Az elmúlt hetekben már ténylegesen sikerült bebizonyítani, hogy Joe Biden az USA új elnöke, azonban az elnökválasztásnak még továbbra sincs vége. Donald Trump ugyanis azzal vádolja a demokratákat, hogy elcsalták a választásokat Biden részére. Az idei botrányosnak nevezhető elnökválasztás számos fordulatot hozott. Függetlenül Joe Biden győzelmétől és az elmúlt hetek civil megmozdulásaitól, ez a választás más volt, mint a többi. Vagy még sem? Hányszor hallottuk Donald Trump-tól hogy csalás lesz? Hányszor hallottuk tőle a „fake news" kifejezést? Hányszor hangzott el az „algoritmus" szó az elmúlt 4 év során? 

Joe Biden győzelme után végre helyreállt a „demokrata béke". Az USA végre visszatérhet demokratikus értékeihez, előtérbe helyezve az emberi jogokat és az emberi életeket- gondolják ezt sokan. A valóságban ez inkább tűnik egy távoli reménynek. A választási eredmények ugyan rekord mennyiségű többséget jeleznek Joe Biden részére, azonban számos államban szinte fej-fej mellett haladt a két elnök. Ez pedig folyamatos social-média botrányokat eredményezett. A kétértelmű eredmények és az ennek ellentmondó posztoknak köszönhetően, az idei választások a vártnál nagyobb társadalmi megmozdulásokat eredményeztek.

A koronavírus erőteljes terjedése idején kezdett Donald Trump biztos győzelme fakulni. Trump pont ebben az időszakban figyelmeztetett mindenkit, hogy a demokraták valószínűleg megpróbálják majd elcsalni a választásokat. Ez a kijelentés ismerős lehet a 2016-os választások idejéről. A demokraták ekkor pontosan ugyanezzel vádolták meg Donald Trump elnököt, akinek bűnösségét nem sikerült bebizonyítani. A vádak éveken keresztül újra és újra szárnyra kaptak. Néhány demokrata orosz befolyásra is gyanakodott.


forrás: 270 to win

Donald Trump most hasonló lapokkal játszik, hogy visszaszerezze az Egyesült Államok elnökséget. Továbbra is kitartóan állítja, hogy ő lett az USA törvényes elnöke, ugyanis a demokraták elcsalták a szavazást. A volt elnök ezért jogi eljárást indított Pennsylvaniában, Arizonában, Michiganban, Georgiában, Nevadában és Wisconsinban kisebb-nagyobb sikerrel. A jogi eljárással kapcsolatban több probléma is adódhat. A Pennsylvaniában benyújtott perben jelen állás szerint Trump vesztésre áll. Ahhoz, hogy 270 db szavazatot szerezzen, szüksége lenne Pennsylvaniára és ezen kívül még két államra, enélkül szinte esélytelen a győzelem. További nehézség, hogy a republikánusok által benyújtott peres eljárások nem tartalmaznak elég bizonyítékot, ahhoz, hogy egyáltalán bíróságra lehessen vinni az ügyet. A levél-szavazás átszámolását feltételező csalásokat a bíróság több államban is visszautasította bizonyíték hiányában. A szavazólapok eljuttatásával kapcsolatban is több pert indított Trump, amelyeknek kimenetele még nem meghatározható. Ugyanis 73 db szavazólap csak az összeszámolást követően érkezett meg a helyszínre, amely Trump kampánystábja szerint már bizonyítéka magának a csalásnak.

A kialakult helyzet több színtéren is aggodalomra ad okot. Donald Trump nagy eséllyel elveszíti ezeket a pereket, amely csak olaj tűzre. A választások eredményeit várva tízezrek vonultak utcára. Számos helyszínen egymásnak feszültek a Trump és Biden szimpatizáns csoportok. Minél tovább tartja Trump a szavazóiban a lelket és minél inkább közvetíti a demokraták iránti gyűlöletkeltést és a választási csalások gondolatait, annál erőteljesebb tüntetésekre és megmozdulásokra számíthat a Biden kormány. A Black Lives Matter, a koronavírus elleni védekezés sikertelensége, az abortusz törvény betiltásának szele már önmagában egy erős demonstrációs megmozdulási hullámot indított el, amely a Trump adminisztráció bukását és az általános társadalmi elégtelenséget is jelképezi.

Az amerikai választások után kialakult közhangulat egy társadalmi reflexió azokra a félelem- és gyűlöletkampányokra, amelyek jelenleg is folynak akár Európára, akár a világ más országaira gondolunk. Amerika jövője kétséges, de talán még megmenthető. 


kép forrása: pexels.com

Kultúra a kultúrában vagy önálló képződmény? - A s...
Ki kapja idén a SZABAD-Díjat?

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. március 30. csütörtök