3 perc olvasási idő (629 szó)

Mit nézzünk otthon a veszélyhelyzet alatt?

A koronavírus miatti szigorítások végett ismét bezártak a mozik, ami pedig azt jelenti, hogy ha valami kikapcsolódásra vágyunk a képernyő előtt, azt otthon kell kivitelezzük. Mikor is lehetne aktuálisabb egy jó kis történelmi/politikai/társadalmi film- és sorozatajánló, mint a kijárási korlátozások közepette. Ennek okán bemutatok nektek öt kiváló alkotást, amelyek mind-mind különböző társadalmi témákat és kérdéseket járnak körül. 


1. Mrs. America

 2020. áprilisában mutatta be az HBO azt a 9 részes minisorozatot, amelynek a középpontjában a női egyenjogúság áll. A történet az 1970-es években játszódik, amikor is napirenden van az USA-ban az alkotmány módosítása a nők és a férfiak egyenlő jogainak biztosítása miatt. A sorozatban betekintést nyerhetünk a törvénymódosítás, vagyis az Equal Rights Amendment (ERA) támogatóinak és ellenzőinek csatározásába. Kétségkívül a történet legizgalmasabb és egyben legmegosztóbb karaktere Phyllis Schlafly (Cate Blanchett), aki egykori szépségkirálynőként, hatgyerekes családanyaként, és az Amerika és a Szovjetunió között zajló fegyverkezési verseny szakértőjeként lép fel az ERA ellen és válik az ellenzők mozgalmának vezetőjévé. A sorozat számos társadalmi kérdést érint az egyenlőségen túl is, többek között a feminizmust, a melegek elfogadását vagy éppen a férfi tekintélyének megkérdőjelezését.


2
. Eszmélet (The Sleepers)

Az Eszmélet az HBO Europe saját gyártású sorozata. A 6 részből álló cseh dráma az 1980-as évek végéhez, a Bársonyos forradalom előestéjéhez repít minket, ahol is belecsöppenhetünk a Csehszlovák Kommunista Párt, a cseh civil szervezetek, illetve a Szovjetunió és az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak harcába. A történet középen Marie Skálová áll, aki a férjével együtt visszautazik Angliából Prágába. Egy szerencsétlen baleset következtében Marie férje eltűnik, a lány pedig megpróbálja kideríteni, hogy ki állhat az emberrablás mögött. A sorozat nagyon jól idézi vissza a rendszerváltás korabeli pillanatokat és a színészekre sem lehet panasz. A történetben előkerül az erkölcs és a lojalitás dilemmája, valamint számos politikai kérdés is.

Enter your text here ...


3. Összeesküvés Amerika ellen (Plot Against America)

​Philip Roth 2004-ben megjelent regénye alapján készített egy 6 epizódos sorozatot az HBO, amely egy alternatív amerikai történelmet dolgoz fel. A történet szerint F.D. Roosevelt elveszíti az 1940-es választást, helyét pedig az európai háborúba való beavatkozást radikálisan ellenző Charles A. Lindbergh veszi át – a világhírű pilóta, az amerikaiak nemzeti hőse és a náci eszmék szimpatizánsa. Egy New Jersey-i zsidó család szemszögéből nézhetjük végig, hogyan köt egyezséget az új elnök Hitlerrel Amerika semlegességéről és hogy hogyan jelennek meg a szélsőséges eszmék és a náci diktatúra terrorjának árnyéka az amerikai társadalomban. Félelmetes kidolgozottsággal tárják a sorozat készítői a nézők elé azt az alternatív múltat, ahol is zsidó családok százai veszik az irányt Kanada felé, ugyanis hazájukban már nincsenek biztonságban.


4. Van rá magyarázat: A szavazás (Whose Vote Counts, Explained)

Ugyannnyit ér az én szavazatom, mint a tiéd? Attól függ, hogy hol vagyunk. A szavazáshoz való jog az amerikai demokrácia egyik alapköve. A Netflix saját gyártású sorozatában ezt a témát járja körbe. Egyrészt végig veszi a szavazati jog kialakulását és az azért való mozgalmak küzdelmeit, másrészt a választási rendszer egyes területeit segít megértetni. A dokumentumsorozat olyan kérdéseket is érint, mint hogy lehet-e szavazatokat vásárolni, és hogy kik is számolják valójában őket. A nemrégiben lezajlott amerikai elnökválasztás tükrében most még inkább aktuális ez a téma!


5. A házzal szemben (Knock down the House)

 A Netflix 2019-ben mutatta be a saját gyártású filmjét, amely a 2018-as kongresszusi választásokon induló négy jelölt kampányát mutatja be. Az Alexandria Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush és Paula Jean Swearengin jelöltjeinek alulról építkező kampányát kíséri végig. A film a közösségi kampány erejét és a személyes kapcsolatok hangsúlyozását helyezi fókuszba. Bemutatja azt a progresszív lendületet, amellyel a sikerült végig vinniük a küzdelmet az ellenfeleik ellen. A film bepillantást enged a jelenlegi amerikai politikai folyamatokba és a társadalomban rejlő törésvonalakba. Akit érdekel a politikai kampányszervezés és szívesen foglalkozik közösségszervezéssel, neki egész biztosan rejt számos izgalmat a film.


Civil szervezetek együtt állnak ki a gyermekek jog...
Mi nem akarjuk megmondani senkinek, hogy miként go...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. július 31. szombat