3 perc olvasási idő (541 szó)

Amerika jövője a legfelsőbb bíróság kezében?

Már csak néhány hét választ el minket az amerikai elnökválasztásokig. Mégis, ez az időszak inkább botrányokat és tragikusok eseményeket hordott maga után. A legfelsőbb bíróságban (Supreme Court) egy republikánus váltás következett be, amelynek a jövőben fontos hatásai lehetnek nem csupán az amerikai választásokra, hanem a legkritikusabb társadalmi kérdésekre és azoknak végrehajtására.

Az amerikai legfelsőbb bíróság (Supreme Court) kezébe összpontosul, minden olyan bírósági eljárás kérvényezett kivizsgálása , amely már egy alsóbb bíróságon korábban végbe ment. A legfelsőbb bíróság nem csak a társadalomra irányuló jogi eljárásokat vizsgálja, hanem ítéletet hoz a föderális, az állami, illetve a helyi kormány döntései fölött is. Ha a legfelsőbb bíróság úgy találja, hogy egy törvény nem felel meg az alkotmánynak, felülvizsgálhatja azt. A legfelsőbb bíróság vezetői az elnök választja ki, de a kongresszusnak előzőleg ezt természetesen meg kell szavaznia.

Mi köze van ennek az amerikai elnökválasztáshoz?

Pár hete hunyt el a legfelsőbb bíróság tagja, Ruth Bader Ginsburg. Ginsberg halála előtt azt kérte, hogy ne válasszanak helyére új jelöltet a választások lezárásáig. Ezzel szemben, Donald Trump más döntést hozott és jelöltette Amy Coney Barett republikánus, amerikai bírót. Ez által republikánus többség lett a legfelsőbb bíróságban, amely Donald Trump előnyére válhat a választás során.

Mekkora hatása van a legfelsőbb bíráságnak az amerikai elnökválasztásra?

Alegfelsőbb bíróság szerepe leginkább a választási törvények és azoknak ellenőrzésére koncentrálódik. Azonban, előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor a legfelsőbb bíróság rákényszerül, hogy aktívan részt vegyen a választásokban. Jó példa erre, a 2000-es választás. Al Gore (demokrata jelölt) és George W. Bush (republikánus jelölt) indult az elnöki pozícióért. A legfelsőbb bíróság elrendelte az elektronikus szavazat számlálás helyett, a kézi számlálást. Az engedély végül kudarca fulladt, ugyanis számos politikai visszaélést tapasztaltak. Így a legfelsőbb bíróságnak törvényt kellett módosítania, amelynek értelmében eltörölte az újra számlálás lehetőségét. 

Mi köze van ennek a társadalomhoz?

Ruth Bader Ginsburg egy kifejezetten liberális bíró volt. Alapító tagja volt többek között a női jogok projektjének (Women's rights project) az amerikai civil szabadságok uniójában (American Civil Liberties Union). Ez a projekt több mint 300 nők elleni diszkriminációs jogi ügyekben vett részt. Többek között általa lett joga a nőknek ténylegesen minden munkaterületen tudást szerezni. A munkahelyen belüli nemi diszkrimináció is nagyon szívügye volt, amely 2008-ban sikeresek törvénybe is lett foglalva. Ginsberg sikerességének egyik kulcspontja a jó időzítés és a jó nézőpont volt. A gender specifikus kérdésekben nem nőket képviselt, hanem férfiakat, így bebizonyítva, azt, hogy az USA-nak nem a feltörekvő 70-es években lángra gyúlt feminista mozgalmak miatt kell törvényt módosítania, hanem azért, hogy minden állampolgár számára egyenlő jogokat biztosítson.

Az új jelölt Amy Coney Barett egy erősen katolikus, konzervatív oldalt képvisel, aki Ruth Ginsberggel szemben abortusz ellenes és homoszexualitás ellenes nézeteket vall.

A legfelsőbb bíróság tehát közvetlenül nem szól bele a választásokba, de felügyeli őket. Az új legfelsőbb bíró más alapokra helyezheti a társadalom gondolkodását az abortusszal, vagy éppen a melegekkel kapcsolatban. Ezzel radikális változások jöhetnek, az így is sarkalatos abortusz kérdéssel kapcsolatban. A helyzetet még inkább erősíti, hogy a legfelsőbb bíróság tagjai halálukig maradnak pozíciójukban, vagy addig, ameddig fel nem mondanak. Tehát, Barett-et sokáig fogjuk még a legfelsőbb bíróság székében látni. Ennek ugyanúgy nem kihatása lehet a republikánus párt irányvonalára az elkövetkezendő években. 


Alapjövedelmet? Miért ne?
Hogyan lehet jó közössége építeni egy középiskolá...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. december 10. vasárnap