3 perc olvasási idő (695 szó)

Készülj a Gradussal az érettségire!

A Gradus ad Facultatem egy olyan, egyetemi hallgatókból álló, önszerveződő társaság, amely évről évre készíti fel a gimnazista diákokat az emelt szintű érettségire. A közelmúltban már évente összesen 200-240 érettségiző tanulmányait segítette. A tanulni vágyó végzősöknek már 2011 óta van lehetőségük barátságos környezetben felkészülni az érettségire a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának a falai között. A tanárok különlegessége viszont az, hogy ők maguk is hallgatók, így baráti, jól érthető, interaktív órák keretében, ideális környezetben folyhat a tanulás. A tanító fiatalok a Jog- és Államtudományi Kar hallgatói közül egy többlépcsős, szigorú kiválasztási folyamatot követően válnak a szervezet teljes jogú tagjaivá. Ezen felül minden tag részt vesz egy, az egyetemi tanárok által tartott féléves tanárképzésen, ezáltal is megteremtve számukra a folyamatos szakmai fejlődés lehetőségét. A Gradus különlegessége, hogy a hallgatók jól felkészült, válogatott csoportja mellett az egyetemi tanárok, professzorok, vendégelőadók, illetve egy-egy téma szaktekintélyei is oktatnak az órákon, ezáltal is biztosítva, hogy az ide járó diákok a legmagasabb szintű oktatásban részesüljenek.

A szervezet legfőbb célja, hogy a képzésen résztvevő végzős vagy alsóbb éves fiataloknak elérhető áron segítsék a felkészülését az emelt szintű történelem-, illetve magyarérettségi szóbeli és írásbeli vizsgáira, valamint hozzájáruljanak a sikeres egyetemi felvételihez. Emellett az egyetemi légkörbe való bepillantás által zökkenőmentesebbé igyekeznek tenni a leendő felsőoktatási intézményekbe való beilleszkedést; és az egyetemi, jogászi világról szerzett tapasztalataik átadásával is törekednek hozzájárulni a diákok fejlődéséhez.

A tanfolyam részletei:

A tanfolyam hetente, szombatonként kerül megrendezésre – az egyik héten történelem, a másik héten pedig magyarórák kerülnek megtartásra. Lehetséges csupán az egyik, de akár mindkét tárgyra is járni. A tanfolyam magában foglalja a négyéves középiskolai tananyagot. Különös figyelmet fordítanak az összefüggések feltárására; valamint igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni azokra a témakörökre, háttérinformációkra, amelyek a középiskolás tananyagból általában kimaradnak, vagy idő hiányában kevésbé alaposan kerülnek tárgyalásra. Emellett kiemelten foglalkoznak az esszéírás metodikájával, a feladattípusok begyakorlásával, ezzel segítve hozzá diákjaikat a helyes technikák elsajátításához.

Az ide jelentkezők bepillantást nyerhetnek az egyetemi élet légkörébe, különböző programokkal, pl. teaestekkel, múzeumlátogatásokkal színesítik a tanfolyamot.

A felkészítés az emelt szintű érettségi követelményeinek megfelelően zajlik, de természetesen szeretettel várják a középszintre készülő középiskolásokat is.

A magyarérettségi-előkészítő 2020. október 10-én indul és várhatóan 2021 áprilisáig tart; egy csoportban zajlik, 10:00-14:00-ig. A kurzust az igényeknek megfelelően úgy alakították ki, hogy a középszinten is gyakran felmerülő témákat magasabb szinten tanítják. Ezen kívül külön feladatokkal segítik az emelt és a középszintre készülőket, így annak is érdemes ide járnia, aki magyarból nem szeretne emelt szintű érettségi vizsgát tenni.

A tanfolyam ára egy kurzus esetén 20.000,- Ft, a két kurzus együttes ára pedig 25.000,- Ft, mely árak az áfát tartalmazzák. Ez az oktatás mellett tartalmazza a tanárok által kiadott jegyzetkönyv árát is, melyben az adott tanév összes emelt szintű érettségi szóbeli tétele kidolgozásra kerül magyarból és történelemből, továbbá egy munkafüzetet érettségi típusú feladatok begyakorlására, valamint a tavasszal megrendezett táborukban írásbeli és szóbeli próbaérettségi letételének lehetőségét, további esetleges segédanyagokat.

A tavaszi tábor minden év tavaszán, az érettségi előtt nagyjából egy hónappal kerül megrendezésre. Ez egy négynapos, rendkívül intenzív felkészítőtábor, ahol az első három nap reggeltől estig előadások, foglalkozások tartásával vesszük át az érettségi anyagát történelemből vagy magyarból, majd a negyedik napon teljes körű írásbeli- és szóbeliérettségi-szimulációt tartanak a szervezet által összeállított feladatsor, valamint a központi tételsor alapján. A tábor ára az oktatáson és a próbaérettségin túl szintén tartalmazza az említett kidolgozott tételeket tömörítő jegyzetkönyvet és az érettségi típusú feladatokat tartalmazó munkafüzetet. Az éves tanfolyam résztvevői kedvezményesen vehetnek részt a tavaszi táborban.

Sajnálatos módon a járvány felborította a 2020-as tavaszi menetrendet, azonban a jövőt tekintve, amennyiben a járványügyi helyzet és a hatályos szabályozás indokolja, a személyes oktatást online videóórákkal és távkommunikációval váltják fel a 2020/21-es tanév során. Így a felsőoktatásban már bevált Microsoft Teams felület használatával biztonságos környezetben kerülhet kiváltásra a személyes óra, a szoftver lehetőségeinek lehető legjobb kihasználásával pedig nem kell lemondani az interaktív jellegről sem. A távoktatásban is tervezik megőrizni a megszokott fiatalos közeget, és kreatív alternatívákkal pótolni a közösségi élményeket.

Ha még több információt szeretnél megtudni a tanfolyamról és a jelentkezés módjáró, akkor kattints ide


MÁSODIK HULLÁM - Az Ökotárs Alapítvány pályázati f...
A vaspillangók szárnyalása, avagy a hogyan segítik...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2022. október 01. szombat