2 perc olvasási idő (342 szó)

"A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük"

​Augusztus elején látott napvilágot egy nyílt levél, amelyben több civil szervezet és mozgalom is arra kéri Budapest önkormányztait, hogy rendeletben korlátozzák a lakások turisztikai célú kiadásait. A Város Mindenkié, a Jövő Egyesület, a Szikra Mozgalom (Szabad Budapest Fórum), a Táncsics Radikális Balpárt, az Utcáról Lakásba Egyesület és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom által jegyzett írásban kifejtik, hogy a helyi lakosságra nézva óriási hátrányai vannak a rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadásnak. A legsúlyosabb probléma, hogy csökkenti, hogy a folyamat csökkenti a bérlakás-állományt, ezzel párhuzamosan pedig növeli a lakbéreket. Mint írják a lakbérek növekedése nemcsak a belső kerületeket érintheti, ahol a turizmus miatt népszerűbb a turisztikai célú lakáskiadás, hanem a bérlők onnan való kiszorulása következtében a külsőbb városrészeket is. 

A szervezetek hangsúlyozzák, hogy  a lakhatás alapjog, nem árucikk. A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük. 

"A kerületi önkormányzatoknak abban kell döntést hozniuk, hogy a lakások turisztikai célú hasznosításával szemben a hosszú távra kiadott, megfizethető lakhatást részesítik-e előnyben, amivel rengeteg budapestinek javíthatnának az életminőségén. Ennek érdekében olyan szabályozást kell alkalmazni, amely legfeljebb az év egy kisebbik részében teszi csak lehetővé a lakások – lényegében – szállodaként való üzemeltetését." - olvasható a nyílt levélben. Az aláírók azt kérik az önkormányzatoktól, hogy a lakások turisztikai célú hasznosítását legfeljebb évi 30 napig engedélyezzék. Ez a korlátozás még lehetőséget adna arra, hogy egy lakástulajdonos egy esetleges hosszabb utazás alkalmával vagy nyáron a nem fővárosi és a tanév idején albérletben élő egyetemisták hazautazása idejére átmenetileg magánszálláshelyként üzemeltesse az ingatlanát, ugyanakkor hozzájárulna a fővárosi lakhatási válság enyhítéséhez. A levél teljes egészében itt olvasható el. 

A nyílt levél közzététele után, most újabb akcióba kezdtek a szervezetek, olvasható a mérce.hu oldalán. Nyilvános listát készítenének azokról a politikusokról, pártállástól függetlenül, akik rövidtávú lakáskiadással foglalkoznak turisztikai célból annak ellenére, hogy nekik kellen szabályozni azt.  Ennek célja, hogy a szervezetek kiderítsék, kik azok a helyi vagy országos, választott politikusok, akiknek a lakások turisztikai hasznosításában bármilyen érdekeltségük van. Ezen politikusoktól pedig azt várják el, hogy egy, a vagyonnyilatkozathoz hasonló, magánszálláshelyként vagy egyéb szálláshelyként működő vagy ekként hasznosított, rövidtávú lakáskiadásról szóló nyilatkozatot visszaküldve töltsék ki.(kiemelt kép: unsplash.com)


A szomszéd kertje is csak a kerítéstől zöldebb- av...
Mi lesz ma a Pride Fesztiválon? Augusztus - 22.

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 20. szombat