2 perc olvasási idő (354 szó)

Mi lett volna, ha…? – könyvajánló

Közel egy éve már velünk van a koronavírus. A jelenlegi korlátozások értelmében pedig este 8 után nem igen lehetünk kint. Ez azonban lehetőséget nyit arra is, hogy elmélyedjünk egy-egy könyvbe, ami, ha le nem is győzi a vírust, de kicsit kikapcsol minket. Most két klasszikus könyvet hoztunk el nektek ajánlóként, amelyek mind beleillenek abba a kérdésbe, hogy mi lett volna, ha…?

Philip K. Dick: Az ember a fellegvárban (The man in the high castle)

Philip K. Dick korának egyik legnagyszerűbb sci-fi írója. Az ember a fellegvárban című írásában megismerkedhetünk egy olyan világgal, amiben a második világháborút nem a szövetségesek, hanem a Náci Birodalom és Japán nyerte meg. Az Egyesület Államokat megszállja a két hatalom és felosztja egymás között, az emberek pedig már-már beletörődtek, hogy az egykori szabad országuk semmivé vált. De mi történik akkor, hogy ha abban a világban létezik egy könyv, ami a mi valóságunkat írja le, amiben Amerika győztesként fejezi be a háborút? P. Dick nagyszerű pontossággal köti össze a történetben a szálakat és részleteibe menően írja le a hátborzongató világ mindennapjait. A könyvből többek között megtudhatjuk, hogy az író anno 1962-ben, hogyan képzelte el azt a világot, ahol az amerikai zsidóknak bujkálniuk kellett, valamint ahol a nyugati parti államokban az evőpálcika a mindennapok részét képezi. Az Amazon Prime Video 2015-ben egy négyévados sorozatot is forgatott a könyv alapján ugyanezzel a címmel. 


George Orwell: 1984

Orwell klasszikusát, az 1984 című könyvet nem hiszem, hogy sok mindenkinek be kellene mutatni, ugyanis, ha máshonnan nem, a híres idézeteiből sokan idéznek. Orwell műve egy olyan világba kalauzol el minket, ahol három nagy hatalom harcol folyamatosan egymással. Ebből a háromból pedig egybe, Óceániába enged bepillantást nyerni, ahol a Párt irányít mindent és mindenkit. A párt élén álló Nagy Testvér a hatalom igazi megtestesítője és múltat a jelen érdekében kényükre kedvükre igazítják. A történetben egy egyszerű minisztériumi dolgozó Winston Smith szemén keresztül mutatja be az író azt a borzalmas világot, ahol a Gondolatrendőrség bárkire bárhol lecsaphat és ahol a „Béke-minisztérium háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium kínzással, s a Bőség-minisztérium éheztetéssel".


Sajtóközlemény a civil szervezetek átláthatóságáró...
A Magyar Helsinki Bizottság kapta idén az Európai ...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2022. november 30. szerda