2 perc olvasási idő (491 szó)

A Fiatalok jövője a TÉT - Az ISZOSZ állásfoglalása

Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetségének (ISZOSZ) egy állásfoglalást adott ki, melyben a döntéshozók, a fenntartók és a szakmai szervek figyelmét szeretnék felhívni, a vírushelyzet miatt végbement változásokra az ifjúsági munkában. Az állás foglalást változtatás nélkül közöljük. Az eredeti nyilatkozat megtekinthető az ISZOSZ facebook oldalán.

 A fiatalok jövője a TÉT!
Állásfoglalás

Az ISZOSZ - Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége - a kialakult járványügyi helyzet kapcsán az alábbi állásfoglalást adja ki a döntéshozók, a fenntartók, illetve a szakmai szervezetek felé: 

 Az online térben végzett ifjúsági munka átmenetileg helyettesíteni képes - de teljesen kiváltani nem tudja - a személyes jelenlétet igénylő szakfeladat ellátást, továbbá a már meglévő közösségek összetartását, megőrzését segítheti elő.
Az ifjúságszakmai szakfeladat speciális eszközökkel jelenleg is ellátható


Az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a hazai ifjúsági szolgáltatókat (klubok, ifjúsági házak, központok, közösségi terek stb.), s azok minőségfejlesztési folyamatait biztosítsa tudásmegosztás, multiplikálás által.
Ifjúsági szakfeladat ellátás alatt értjük a bármilyen 12-35 éves korosztályt érintő szociális és vagy segítő munkát, függetlenül annak elsődleges célrendszerétől (ide értendő pl. az utcai-lakótelepi ifjúsági szociális munka, ifjúsági közösség fenntartása, ifjúsági cserék, ifjúsági felkereső munka, ifjúsági érdekképviseleti tevékenység, öntevékeny ifjúsági csoportok támogatása, információs és tanácsadó tevékenység biztosítása stb.)

Magyarországon az ifjúsági szolgáltatások közel 30 éves múltra tekintenek vissza, amelyben voltak könnyebb és nehezebb időszakok, de a szakemberek felkészültségének köszönhetően minden eddigi akadály áthidalásra, megoldásra került. Így van ez most is. Az ifjúságügyi szakfeladat ellátás folyamatos, a XXI. század adta minden lehetőségét felhasználva zajlik az online térben.

A COVID-19 járványhelyzet okozta változásoknak köszönhetően az ifjúsági szakfeladat ellátás is - ahogy az iskola és a munkavégzés nagy része - áthelyeződött a digitális, online térbe.
Fontos, hogy a már megkezdett folyamatok nem állnak meg, a már meglévő közösségeknek szüksége van támogatásra a bezárt ajtók, intézmények ellenére is. Kiemelten most, amikor a személyes találkozások háttérbe szorultak. A fiatalok problémái nem szűnnek meg, ugyanolyan tanácstalanok, mint bárki más ebben a nem mindennapi élethelyzetben. Így igen nagy szükség van azokra a szakemberekre, akik egész évben az ifjúságért dolgoznak. Bizalom, elfogadás, segítségnyújtás, hiteles információ szolgáltatás, tanácsadás a legfontosabb ebben az időszakban, hiszen:
  • a fiatalok problémái adottak, azokra válaszolni, reagálni kell;
  • a közösségek számára fontos az online kapcsolattartás, hogy átvészeljék ezt, a személyes találkozások nélküli időszakot;
  • a fiatalok igénylik a különböző programokat, amelyek értékes szabadidő eltöltési lehetőséget biztosítanak a számukra, új lehetőségeket nyitnak meg nekik;
  • a szülők számára folyamatos információ szolgáltatás biztosítása a COVID-19 által létrejött helyzettel kapcsolatban (pl.: oktatási helyzet, érettségi folyamata, stb.).

A fenti állásfoglalásunk alapján kérjük a döntéshozókat, a fenntartókat, hogy a kialakult járványügyi helyzetben fogadják el, hogy az ifjúsági szakfeladat ellátás átmenetileg nem kézzelfogható helyszínen, hanem virtuális felületeken zajlik. Kérjük, hogy fenntartóként/ támogatóként ne hozzanak olyan döntéseket, amik az ifjúsági szolgáltatást és annak jövőjét veszélyeztetik.

 2020. május 20.

Kósa András Csaba
Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége
Elnök


Finnországi lehetőségek a legjobbaktól
Oknyomozó újságírói mentorprogram a Transparency-v...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. március 04. csütörtök