2 perc olvasási idő (353 szó)

A nap, amikor beiktatják az USA első női alelnökét

Kétségkívül az eddigi talán legindulatosabb amerikai elnökválasztásnak lehettünk tanúi mi is, akik egy kontinenssel odébbról figyeltük az eseményeket. Ember legyen a talpán, aki követni tudta az előválasztásoktól egészen mostanáig, beleértve a Capitolium ostromát, a történéseket és a folyamatokat. (hozzá kell tennem, aki mondjuk csak a hazai közszolgálati televízióból tájékozódik, az egy egészen más valóságot kap kézhez… tisztára, mint Az ember a fellegvárban).

Úgy néz ki azonban, hogy vége. Legalább is abban az értelemben biztosan, hogy ma, január 20-án beiktatják az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Biden-t, vele együtt pedig az Államok első női alelnökét Kamala Harris-t. Ez pedig nagy szó, nagyon nagy szó. Ez az üzenet azonban nem csak az amerikaiaknak szól, hanem mindenkinek a világon. Igen is ugyanannyira helyük van a nőknek a politikában, mint a férfiaknak, ugyanannyira képesek ők is képviselni társadalmi csoportokat, ügyeket, mint a másik nem tagjai.

Na de ki is Kamala Harris?

Miután jogi végzettséget szerzett a Kaliforniai Egyetemen, helyettes ügyészként dolgozott a Kalifornia államában, San Francisco Bay Area keleti részén fekvő Alameda megyében 1990 és 1998 között. Ezt követően egészen 2011-ig a San Francisco-i ügyészségen dolgozott, ahol egyre több komolyabb megbízást kapott. Már ekkor sem állt messze Harris-től a politika, 2011 és 2016 között ő volt Kalifornia állam külügyminisztere. 2016-ban, a sikeres szenátusi választást követően Kalifornia állam képviselőjeként bekerült a Szentusba. Bár Harris is elindult a Demokrata párton belüli elnökjelölti előválasztáson, azonban nem tudta végig vinni a folyamatot. Miután Joe Biden megnyerte az előválasztást, bejelentette, hogy Kamala Harris-szel vág bele a kampányba, ezzel pedig Harris lett az első színesbőrű női alaelnökjelölt. 

Bízom benne, hamarosan már itthon sem kell azt hallgatni, hogy a nők fogadják el, hogy kevesebbet keresnek, mint a férfiak, vagy, hogy nem kell, hogy közügyekkel foglalkozzanak. Egy sokszínű társadalomban mindenkinek helye van annál az asztalnál, ahol a döntéseket meghozzák, nemtől függetlenül. Remélem Kamala Harris sokaknak jó példaként fog a szemük előtt lebegni, amikor a társadalom egyes tagjai azt mondják, hogy nőként ne foglalkozzanak politikával. De, foglalkozzatok és jegyezzétek meg ezt a napot, január 20-t, amikor is a világ egyik vezető hatalmának először női alelnöke lett. 


kép: Kamala Harris facebook oldala

Egyesületi formában folytatják az ellenállási mozg...
Február 15-ig lehet jelölni civil szervezeteket a ...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. szeptember 29. péntek