4 perc olvasási idő (809 szó)

„A mai fiatalok nyitottan és nagy érdeklődéssel fordulnak a pszichológia felé” – interjú a KAPSZLI-val

A Civil Körkép rovatunk egyik célja, hogy minél változtatosabb területen tevékenykedő szervezeteket mutassunk be olvasóinknak. Mostani interjúnkban egy több, mint 15 éve működő diákszervezetetet ismerhettek meg, a pszichológiát népszerüsítő Kapszli-t.

Mikor és milyen céllal jött létre a szervezet?

A Kapszlit a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatói alapították 2004-ben. A szervezet célja a pszichológia széleskörű, hiteles forrásból való népszerűsítése. Ezen kívül céljaink között van a pszichológia szakos hallgatók segítése is a Képzéskatalóguson keresztül, mely a pszichológusképzés rendszerének leírását foglalja magában, valamint az ehhez kapcsolódó szakképzések és módszerspecifikus képzések részletes ismertetését is tartalmazza.

Hogy néz ki a Kapszli élete? Kik alkotják a szervezetet?

Ahogy korábban már említettük, alapvetően károlis pszichológia hallgatók alkotják az egyesületünket, azonban, ha valamelyik tag a későbbiekben másik egyetemre megy tovább (például MA képzésre), természetesen, ha szeretne, maradhat Kapszli tag.

A Kapszli tevékenységei a tanévekhez hasonlóan működnek. Szeptemberben toborzás és az új tagok felvétele történik, majd október-november környékén ezzel az új csapattal kezdjük el az adott év munkálatait. Lelkimorzsákat szervezünk, amelyek általában havonta megrendezett előadások, ezen kívül pedig készülünk az egyesület legnagyobb, három napos konferenciájára, a Kapszli Pszichológiai Napokra, ami áprilisban kerül megrendezésre. A tanév második felében is szoktunk Lelkimorzsákat tartani, a vizsgaidőszak után viszont mi is pihenőt tartunk. Ilyenkor inkább a csapatra koncentrálunk még több közös programmal, valamint a zárógyűlést augusztus környékén tartjuk meg, ahol elbúcsúzunk a leköszönő tagoktól, és az új elnököt is ilyenkor választjuk meg.

kép forrása: Kapszli facebook oldala

Milyen programokat szerveztek csak a tagságnak és mik azok, amik mindenki számára elérhetők?

Csapatunk minden évben megrendezi a már korábban említett Kapszli Pszichológiai Napokat, ami Magyarország legnagyobb ingyenes pszichológiai konferenciája. Ezek az események lehetőséget nyújtanak arra, hogy a pszichológia legismertebb személyiségei mellett a pályakezdő pszichológusok és pszichológus hallgatók is megmutathassák tudásukat az érdeklődők számára. Emellett több kisebb rendezvényt is szoktunk szervezni a tanév során, így például a havonta megrendezett Lelkimorzsa is ilyen, ami egy 1 órás előadást jelent, mindig más-más meghívott előadókkal. 2019-ben pedig a Premier Kult Café együttműködésével filmklubokat is rendeztünk. Az előadásoktól független, viszont annál fontosabb tevékenységünk pedig a Képzéskatalógus elkészítése, és folyamatos frissítése.

Ezen programok megszervezéséhez természetesen elengedhetetlen, hogy kis csapatunk ne csak munkaként tekintsen a szervezetre. A komoly szervezkedés mellett barátok vagyunk, és sok csapatépítőt, esti összegyűlést is szoktunk tartani, ahol a munkát félretesszük, és csak élvezzük az egyetemi éveinket.

Ha ki kellene emelnetek egy KPN-t az évek során, ami valami oknál fogva különösen izgalmas és érdekes volt, akkor az melyik lenne?

Mivel egyetemi szervezet vagyunk, minden évben egy újfajta csapat áll össze; valakik mennek, valakik jönnek. Emiatt a jelenlegi csapattal csak azokból tudunk kiemelni, amiken mi is részt vettünk, viszont korábbi tagok biztosan saját konferenciájukat emelnék ki. 2017-ben a Társas Játékaink című konferenciánk egy lánykérés miatt volt nagyon meghatározó, és a sok új, elismert pszichológus miatt, akik elfogadták meghívásunkat. 2018-ban a Zárt ajtók mögött témájú KPN-en egy megnyert támogatás miatt több lehetőség nyílt ki előttünk, így azért említenénk meg különlegesnek, mivel a szervezésre ezáltal több energiát tudtunk fordítani. A pszichológia tabutémáira tértünk ki, ami talán a legizgalmasabb és legsokszínűbb témákat vonzotta magával. 2019-ben a Sikersztori című konferenciánk után talán a korábbiaknál még több rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ami mindig biztosít minket arról, hogy megéri folytatni ezen előadások szervezését. A 2020-as konferenciát pedig a sok akadály miatt említeném meg, amiket az új csapattal sikeresen átléptünk közös erővel, és megszerveztük a Kapszli történetének első online konferenciáját. Összességében minden KPN teljesen újat hoz magával. Talán ebben rejlik a szépsége is.

Általánosságban hogyan jellemezhető a mai fiatalok érdeklődése és tudása a pszichológiáról?

Szerencsére úgy vettük észre, hogy a mai fiatalok nyitottan és nagy érdeklődéssel fordulnak a pszichológia felé, aminek rendkívül örülünk. Mindig jó fiatalokat látni az előadásokon és a különböző platformjainkon. Többek között ezért is próbálunk terjeszkedni az előadások szervezésén kívül más tartalmak felé is, mint például az Instagram oldalunkra készített segítő, tanácsokat adó képes posztjainkkal, vagy a Kapszli honlapján olvasható pszichológiai témájú cikkekkel.

A fiatalok érdeklődését talán az is mutatja, hogy rajtunk kívül is sok projekt van, aminek célja könnyedebb, feldolgozhatóbb formában megjelenített pszichológiai tartalmak átadása az ifjú közönségnek.

Vannak kapcsolataitok más diákszervezetekkel, esetleg hasonló területen működő civil szervezettel?

Ahogy már korábban is említettük, volt együttműködésünk a Premier Kult Café csapatával, de dolgoztunk már együtt az Alexandra Kiadóval, a 0. kerület stábjával, károli BTK HÖK csapatával, a Nyitott Akadémiával, akik mindig sokat támogatnak és segítenek minket, valamint a Corvinus Egyetem egyik diákszervezetével, az SPM-mel is.

Főbb együttműködéseinken kívül viszont meg kell említenünk, hogy non-profit, önkéntes egyesület révén nagyon sok szponzor segíti tevékenységünket, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik.

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve is tovább tevékenykedünk, amit leginkább online formában tudunk megoldani, de reméljük, minél hamarabb tudunk ismét személyes keretek között előadásokat szervezni.

​Ha szeretnétek még többet megtudni a Kapszliról, akkor köveesétek őket facebookon és instagramon is. További érdekességekért pedig érdemes ellátogatni a honlapjukra.


„A kompetenciákra épülő tanulás és tanítás egyik l...
„Ha másoknak nincs lehetőségük, egy idő után lehet...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. március 04. hétfő