3 perc olvasási idő (601 szó)

Nem eladósít, mégis bank. Mi az?

Ahogy a járványügyi helyzet hatására minden nap tömegek vesztik el munkájukat, úgy lesznek egyre fontosabbak ezeknek az embereknek az életében az élelmiszerbankok. Mik ezek az intézmények és miért fontosak számunkra? Hogy akadályozhatják a társadalmi egyenlőtlenségek további mélyülését? Miért éri meg őket támogatni?

Az élelmiszerbankok nonprofit alapon működő szervezetek. Funkciójuk, hogy közvetítő szerepet játszanak az adományozni kívánó személyek és az élelmiszerfelesleggel rendelkező vállalatok között. Ez több dimenzióban is hasznos, hisz nem csak a társadalom leghátrányosabb helyzetű tagjai közt csökkenti az élelmiszerszegénység mértékét, de segít abban is, hogy redukáljuk az élelmiszerpazarlást.

Háromféle élelmiszerbank-modellt különböztethetünk meg. Az amerikait, az európait és a német Tafel szervezet által követett utat. Ezek közül az amerikai alakult ki elsőnek, 1967-óta működik élelmiszerbank az Egyesült Államokban. A három modell számos közös vonással rendelkezik (főként önkéntesek munkájával működik, nonprofit), azonban működésük több ponton eltér. Különbségek lehetnek az élelmiszerosztás kedvezményezettjeiben (a Tafelnél közvetlenül a rászorulóknak segítenek, az amerikai és európai bankok a karitatív szervezeteknek) vagy a beszerzés módjában (az Egyesült Államokban közvetlen élelmiszervásárlással is bővíti készleteit egy intézmény, míg a másik két típusban kizárólag adományok útján történik mindez).

Magyarországon vannak hasonló, szintén az élelmiszerszegénység kezelésére létrejött szervezetek, illetve élelmiszerbank is. Meg kell említeni a Gyermekétkeztetési Alapítványt, ami elsősorban a leghátrányosabb helyzetű családok gyermekein segít napi étkeztetéssel és iskolán túli képzésekkel. A GYEA az élelmiszert közvetlenül a rászorulóknak adja (bizonyos esetekben az étel mellé pénzt is kapnak) és vásárlás útján szerzik meg, amit később szétosztanak a rászorulók közt. A pazarlás megszüntetését célként kitűző hasonló kezdeményezés a Szatyor bevásárló közösség. A Szatyor-modell lényege, hogy a vásárlók előre leadják rendelésüket, tehát csak a szükséges mennyiséget szállítják le, azt is csak 70 km-es körzetből. A pazarlás megszüntetésével és rövid szállítási távokkal a piaci árnál olcsóbban tudják árulni az élelmiszereket.

A Magyar Élelmiszerbankot 2005-ben alapították. A banknak 4 főállású alkalmazottja van. Évente kb. 4000 önkéntest foglalkoztatnak, akik jellemzően valamilyen alkalmi tevékenységben vesznek részt (raktározás, áruházi gyűjtés stb.). Az Élelmiszerbankot élelmiszer-, pénz- (amit teljes egészében az infrastruktúra fejlesztésére és működtetésére fordítanak) és szolgáltatásadományokkal (szállítás, raktározás, médiamegjelenés) lehet támogatni, valamint önkéntesség vállalásával. A támogatásból a segítséget nyújtó vállalatok is profitálhatnak, hisz olcsóbb az eladhatatlan termékeket eladományozni, mint megsemmisíteni, valamint adókedvezményeket is biztosít nekik az állam, lévén az Élelmiszerbank közhasznú egyesület. Támogatók nem csak cégek, de magánszemélyek is lehetnek, például az adó 1%-on keresztül, valamint az EU Élelmiszersegély programja is segíti a bank működését

Az Élelmiszerbank közvetítő szerepet tölt be, azaz a megszerzett élelmiszeradományt nem közvetlenül a hátrányos helyzetűeknek juttatja, ezt a munkát a karitatív szervezetekre bízza. A bank nekik juttatja el az élelmiszereket, ők pedig elsősorban a szállítást, a tárolást és minőségellenőrzést végzik.

Ezeken az alaptevékenységeken kívül az Élelmiszerbank ellát egyéb feladatokat is. Ilyen lehet az áruházi gyűjtés, ahol a vásárlóknál szorgalmazzák, hogy vásároljanak plusz élelmiszert és adományozzák a bank helyszínen gyűjtő önkénteseinek. Ezen túl a bank folytat figyelemfelhívó akciókat, szegény településeken értéknövelő hozzájárulást, ami segít, hogy egyes alapvető élelmiszereket maguk tudjanak előállítani a helyiek, valamint mobil konyhákat, jótékonysági büféket is üzemeltetnek.

Az Élelmiszerbank logisztikai működése a következő: az adományokat elszállítják a raktáraikba. Itt tárolják, és a kedvezményezett szervezetek itt tudják átvenni ezeket. Azért, hogy az élelmiszerek mindenképp a rászorulókhoz jussanak a bank gyakran végez helyszíni ellenőrzést, akár a rászorulókat is megkérdezik, hogy megkapták-e a nekik járó élelmiszercsomagot. Ezt úgy tudják kivitelezni, hogy minden csomagot regisztrálnak és követik az útjukat.

Az élelmiszerbankok és így a Magyar Élelmiszerbank is kardinális társadalmi munkát végeznek, melyek nem csak az élelmiszerszegénység felszámolásához vezető lépéseket, de a pazarlás és az egyes erőforrások túlhasználatának csökkenéséhez vezetnek. Az élelmiszerbankok azzal a támogatással, amivel leghátrányosabb helyzetű embertársainkat segítik lényegében meggátolják, hogy kiszakadjanak a társadalom szövetéből.


kiemelt kép forrása: entescom.hu


„Azt hiszed nyugaton vagy, de tévedsz”- Magyarorsz...
A közjóért való cselekvés - nyílt levél az Európai...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. május 28. csütörtök