2 perc olvasási idő (408 szó)

8. alkalommal szervezi meg az Amnesty Magyarország az Összpontot

Idén nyolcadik alkalommal rendezi meg az Amnesty a februártól májusig tartó emberi jogi diákversenyét középiskolás diákok számára, az Összpontot. A verseny során kreatív feladatokon keresztül tanulhatnak meg a résztvevők kiállni saját és mások jogaiért. Kipróbálhatják magukat kampányok tervezésében, érvelhetnek a saját álláspontjuk mellett, és kidolgozhatják saját emberi jogi projektjeiket, melyek közül a legjobbak az Amnesty támogatásával valósulhatnak majd meg.

A versenyen való részvétel ingyenes, és kizárólag az online térben zajlik. Amennyiben a koronavírus-járvány miatti korlátozások engedik, úgy az utolsó forduló végén személyesen is lehetőség nyílna találkozni egy záróalkalmon május végén Budapesten. Az Összpont idei dobogósai az Amnesty szakmai és anyagi támogatása mellett valósíthatják meg emberi jogi projektjüket. 

A verseny menetrendje 

 • Regisztráció határideje: 2021. február 7. 23:59 

 • Összpont megnyitó és eligazítás (online): 2021. február 9 vagy 10. (délután) (Két választható időpontban) 

 • 1. forduló: 2021. február 11-28.
  - Online, írásbeli feladatsor 5 témában: oktatáshoz való jog, gyermekjogok, nemek közti egyenlőség, jogállamiság, diszkrimináció. Az öt témából kettőt kell választani.
  - Kreatív feladat: Ennek során elmélyülhetnek a résztvevők az általuk leginkább preferált témák valamelyikében, és ehhez kapcsolódóan kell készíteniük egy ezt bemutató alkotást.
  - Eredményekről legkésőbb március 8-ig értesítenek mindenkit. 

 • 2. forduló: 2021. március 14 - április 14.
  - Ebben a fordulóban a résztvevőknek választott témákban petíciót kell készíteniük, illetve kampányolni az ügyük mellett, amelyben az Amnesty mentorainak támogatására is számíthatnak.
  - Március 14-én egy egésznapos online workshop keretében nyújtanak segítséget a feladat megvalósításához az Amnesty mentorai, amelyen minden csapatból számítanak legalább egy fő részvételére.
  - A döntőbe jutásról legkésőbb április 23-ig tájékoztatnak mindenkit.

 • 3. forduló - 2021. május 2-30.
  -  A döntőbe jutott csapatok részére május 2-án ismét eligazítást tartanak a forduló menetéről.
  - Miután az első fordulóban feltérképezték a csapatok a saját ügyüket, és a másodikban felhívták ennek fontosságára mások figyelmét is, most közvetlenül tehetnek valamit a helyzet megváltoztatásáért. Ki kell dolgozni egy projektet, amivel előre mozdíthatják a számukra fontos emberi jogi kérdés alakulását!
  - A fordulóban ezentúl lehetőségük lesz a csapatoknak kipróbálni az emberi jogi párbeszéd módszerét is, mely arra tanít, hogy hogyan védjék meg úgy az álláspontjukat, hogy közben a másikéra is odafigyelnek, és törekszenek arra, hogy megértsék azt.

 • Összpont Záró: Amennyiben a járványhelyzet engedi, úgy május 30-án  a szervezők szeretnék élőben zárni a versenyt Budapesten. (Az utazás költségét, az Amnesty téríti).

Február 7-ig lehet jelentkezni az Összpontra. A jelentkezés további mentéről ITT olvashattok.​ Kedvcsinálónak pedig érdemes megnézni az Amnesty videóját a versenyről: 


kép forrása: Amensty International Magyarország facebook oldal


„Ha másoknak nincs lehetőségük, egy idő után lehet...
Vegyél részt te is a TIA legújabb kutatásában - Pr...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. december 10. vasárnap