3 perc olvasási idő (682 szó)

Szabad ország, szabad tudomány! - Szolidaritás az MTA mellett

„Élőlánc a Tudományért" elnevezéssel szervezett demonstrációt a mai napon az Akadémiai Dolgozók Fóruma, melyen mi is ott jártunk. Több mint ezerötszáz ember gyűlt össze kicsivel egy óra után a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téri főépülete előtt abból a célból, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az MTA mellett. 

Nem véletlenül a mai napon került megszervezésre a demonstráció, ugyanis ezen a napon dönt arról az MTA elnöksége, hogy aláveti-e magát az újonnan felállt Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) határozatának, amely többek között szól a kutatóintézetek mintegy egymilliárd forintos alaptámogatásának megszűnésével is járó, pályázati alapú finanszírozási rendszerről, valamint szól a kutatóhálózatok intézményről való leválasztásáról. A 2018. júniusa óta húzódó konfliktus egyre inkább szűkíti az Akadémia mozgásterét. A „Palkovics-tervként" elhíresült, tervezett átalakításokra egyre több, aggodalmat kifejező nyilatkozat érkezik, amelynek kiadói között találhatunk számos haza és külföldi egyetemet, különböző tudományos fórumokat, valamint mozgalmakat és civil szervezeteket.

A demonstrációt szervező Akadémia Dolgozók Fórum 6 pontban összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek miatt szerintük a Magyar Tudományos Akadémia jelenleg történetének egyik legnagyobb kihívásával és egyben válságával kell szembenéznie. Ennek tényeit pedig a következőképpen fogalmazták meg:

  • (1) A magyar kormány előzetes érdemi egyeztetés nélkül minisztériumi kezelésbe utalta az MTA függetlenségét jelentő és garantáló állami támogatást.
  • (2) Később az Akadémia elnöke arról értesülhetett, hogy a minisztérium az MTA kutatóintézet-hálózatát egyes intézetek megszüntetésével és mások beolvasztásával szét akarja darabolni.
  • (3) Mindeközben a függetlennek tekintett intézmény vezetése érdemi tájékoztatást az átalakításokról nem kapott, javaslatait a minisztérium különösebb ok és részletes szakmai indoklás nélkül elutasította.
  • (4) Átmenetileg közeledő álláspontok és sikeresnek vélt tárgyalások után a minisztérium váratlanul úgy döntött, hogy az MTA finanszírozásának dologi jellegű kiadásait visszatartja addig, amíg megállapodás nem születik a strukturális átalakításról. A fizetéseket csak 2019. első negyedévére garantálja.
  • (5) A minisztérium a régi támogatási rendszert leállítja, miközben az új támogatási rendszer még nem indult el.
  • (6) A minisztérium egyoldalúan olyan pályázati rendszert vezet be, amely nincs tekintettel sem az éppen hatályos költségvetési törvényekre, sem az MTA javaslataira. (forrás: Akadémiai Dolgozók Fóruma)

A demonstráción összegyűlt tömeg először beszédeket hallhatott, melyen felszólalt Pléh Csaba, Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Kenesei István, magyar nyelvész, professor emeritus, az MTA levelező tagja és Szilágyi Adrienn, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet posztdoktor kutatója. A beszédekben elhangzott, hogy a tudománynak minden politikai lépéstől és tervtől függetlennek kell lennie, és hogy nem lehet veszélyeztetni az Akadémia autonómiáját, az ugyanis nagyon rossz útra vezethet egy országot. Pléh Csaba úgy fogalmazott az átalakításokról, hogy „Az ITM próbálkozása az új rendszer bevezetésére olyan, mintha úgy akarná versenyhelyzetbe kényszeríteni a kutatóintézeteket, hogy közben a forrásmegvonással amputálja a lábukat". Mind a három felszólaló kihangsúlyozta, hogy az MTA olyan nemzeti érték, amelynek függetlenségét minden áron meg kell védeni.

A beszédek után pedig könyvek emelkedtek a magasba. Az esemény szervezői a Facebook-on arra kérték a résztvevőket, hogy mindenki hozzon magával egy olyan könyvet, amely megtestesíti számukra a magyar tudományt. Körbe nézve nem is találhattunk nagyon két ugyan olyan könyvet, de ez tökéletesen szimbolizálta azt, hogy a tudomány milyen sokrétű és mennyi oldala van. Mindeközben zúgott a „Szabad ország, szabad tudomány!"

Ezt követően került sor az élőláncra, amikor is a demonstráció résztvevői körbe ölelték a Magyar Tudományos Akadémia épületét. Akkora ember tömeg gyűlt össze a Széchenyi téren, hogy több soros élőláncot tudtak alkotni a résztvevők az épület körül. A megmozdulás alatt továbbra is szóltak a különböző rigmusok, melyek középpontjában az Akadémia függetlensége állt, de előkerültek a zászlók és a transzparensek is.

A demonstráción minden korosztály képviseltette magát, rengeteg fiatal ment ki és fejezte ki szolidaritását az MTA dolgozói mellett. A mai nap az élőlánccal és a könyvekkel együtt megmutatta, hogy mit jelent az emberek számára a Magyar Tudományos Akadémia. Mi pedig bízunk abban, hogy hamarosan megoldódik ez a kihívással teli válság az MTA életében és továbbra is autonóm módon folytathatja kutatásait, hiszen ez az ország érdeke is. Zárásképpen pedig álljon itt a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István gondolata arról, hogy mit is jelent valójában a tudomány: „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma."

Szerző és képek forrása: Szalóki Viktor

Kölcsönlakás-kölcsönfilm
A poszttraumás halász és a virtuális tenger
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. április 06. hétfő