3 perc olvasási idő (613 szó)

Hogyan építheted fel magadat is a kockákkal együtt? - Avagy társasjáték és fejlődés

Fiatalok által kezdeményezett esemény? Sok idő munkájának eredménye? Legújabb ötletek bemutatása? Hát persze, hogy a Tudatos Ifjúságért Alapítvány által szervezett, 24 órás ErasmusDays: PlayIn'clusive eseményről van szó, ami 2019. október 11-én Budapesten, a Szöviben kerül megrendezésre.

Milyen fajta társasjátékokat ismerünk?

Most, hogy újra itt vannak a hosszú őszi és téli esték, gyakrabban üthetjük el az időt játékkal. A klasszikus játékokon túl már egyre kreatívabbak is megjelennek. Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne próbálta volna a Ki nevet a végén? vagy a Gazdálkodj okosan! nevű, sokak által kedvelt társas tevékenységet, és valószínúleg kevés olyan személyt ismerünk, aki még ne sakkozott volna életében. A Malom, a magyar és a francia kártya, és a póker múltja is régre nyúlik vissza, ám nincs okunk panaszra, hiszen egyre újabb és kreatívak játékok is a piacra kerülnek, mint a Make 'n Break, Halli Galli, Dobble, Hanabi, Identity, vagy a Bang!

Mi a közös ezekben?

Mindegy, hogy egy modern vagy egy klasszikus játékról van szó, néhány dolog igaz rájuk: nagy szerepük van mind az önismeret, mind a kooperációs képességek fejlesztésében. Társasjátékozás közben a gondolkodásunk és a társas viszonyaink is működésben vannak egészen sajátos formában: a cselekvés során nem úgy gondolunk önmagunkra vagy a partnerre, hogy a személyiségét vesszük figyelembe, hanem csapattársként vagy ellenfélként produkált stílusát, gondolkodásmódját, viselkedését vesszük figyelembe. Ám ezekkel akaratlanul is rengeteg dolgot elárulunk a személyiségünkről, nem hiába egyre népszerűbb a különböző játékok oktatás céljából történő használata.

Az időtöltés közben új világ nyílik meg előttünk: átadhatjuk magunkat a szituációnak: az ellenfél bábuját könnyedén leüthetjük, vagy éppen győzelemhez segíthetjük, ha azzal a csapatunk kerül kedvezőbb helyzetbe. Megtanulunk együttműködni másokkal úgy, hogy észre sem vesszük, mennyit fejlődünk ezen a területen. Vagy éppen a másik rezzenéseinek tanulmányozásával próbáljuk bejósolni a szándékait a következő kört illetően.

Nem hiába vannak kedvenc játékaink sem: minél többet használjuk őket, annál többet tudunk meg a győzelemhez hozzásegítő gondolati mechanizmusokhoz. Ám minden játék egy újabb kihívás is egyben, hiszen még ha azonos partnerrel játszunk is eltérő kimenetelei lesznek a mérkőzésnek. Ezen kívül minden személy más logikai útvonalakat preferál, így értelemszerűen a számára legkedveltebbeket fogja begyakorolni, így ezeket is fejleszti fel leginkább. Ezen kívül az elfoglaltság során a képességeken túl a környezetünkről is megtudhatunk kevésbé ismert információkat: számos játék rendelkezik valamilyen tematikával, esetleg a tudás kerül megmérettetésre.

Nyersz vagy veszítesz?

Természetes, hogy igyekszünk pozitív dologgal kitűnni, és a legjobbnak lenni, hogy bizonyítsunk magunknak, vagy a környezetünknek. Ez a kisgyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt jelen van, ám közel sem mindegy, milyen formában jelenik meg. A kisgyerekeknél gyakran előfordul, hogy dühösek lesznek, esetleg a veszteségből fakadó csalódottság következtében agresszívvé válnak. A felnőttek ezt már viszonylag ritkán engedik meg maguknak, pláne a játékok területén, ám náluk is igaz, hogy egyéni módon kezelik a győzelmet vagy vereséget.

Míg kisgyermekkorban a győzelem jutalomélményként, a vereség pedig csalódásként hathat, valójában a negatív kimenetel segíti hozzá a gyermeket ahhoz, hogy megtapasztalja: bizony néha a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem úgy alakul az életünk, ahogy szeretnénk. Idősebben már túl vagyunk néhány nagyobb akadály leküzdésén is, tehát kevésbé vesszük magunkra a játék kimenetelét, ami néha a győzelemhez kapcsolódó örömérzet csekélységével is jár. A játék eredménye szinte mindegy: új kihívások mindig akadnak, amelyből tanulni lehet, és feszegetni tudásunk és képességeink határait.

Miért jó ilyen eseményekre menni?

Barátokkal játszani mindig jó elfoglaltságot jelent, pláne egy ilyen rendezvényen, ahol új embereket is megismerhetsz. A programok remek hangulatban telnek, és az új emberekkel való megismerkedés is újabb kihívásokat tartogat a játékstílusokat illetően.

Bővebb információk:

https://www.facebook.com/events/1170089793189532/

Csatlakozz Te is, hogy egy este 6-tól másnap este 6-ig részese lehetsz az élménynek, és az elsők között lehess, akik megismerhetik és kipróbálhatják a projekt eredményeit, és többet megtudhass a spanyol és török partnerprojektekről az Erasmusdays program során!

MEGVADULT TEENAGEREK, ÚTKERESŐ 30-ASOK ÉS A SZÍNÉS...
Fotóriporterek az „esküdtszék” előtt
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. december 10. vasárnap