3 perc olvasási idő (543 szó)

Lángoló társadalom – a hongkongi lázadásba bevonódva

Egyre több hírt hallani a Hongkongban zajló eseményekről. Tüntetések, könnygáz, erőszak, lázadások. Pontosan miért történik mindez? És mi az, amitől egy hasonló hír különösen nagy figyelmet kap? Mégis miért kapjuk fel rá a fejünket? Mi az, ami az embereket megmozgatja, ha lázadásról van szó?

A politika veszélyes játék, és egyben igen erős fegyver. Bizonyos államberendezkedések, és a társadalmat érintő döntések mindenkire kihatnak, akár beleegyezik az illető, akár nem. Ettől függetlenül a tőlünk messzebb lévő országokban zajló események kevéssé érintenek meg minket. Úgy érezzük – hacsak nem él kint rokonunk vagy ismerősünk -, nem vagyunk bevonva, nincs hatással az életünkre az adott dolog.

Hogy rajzolódik ez ki a hongkongi lázadások tükrében?

Hong Kong egy sajátos történelemmel és közigazgatási rendszerrel rendelkező része Kínának, amely igencsak magára vonja a világ szemét. A brit fennhatóság alóli felszabadulás nem hozott elégedettséget. A szinte állambéli állam célja a demokratikus államforma kialakítása és a lehető legnagyobb autonómia volt, amelyben Kína kommunista pártja útját állta. A lakosok ezt nem hagyták annyiban, tüntetések és különböző forrongások alakultak ki, amelyek nem szűntek meg az idő múlásával. Az Umbrella Revolution néven elhíresült lázadás során az ellenállók esernyőkkel védekeztek a rendőrök által rájuk fújt anyagok ellen. A konfliktus nem csökken, s Kína válaszút előtt áll: vagy veszélybe kerül a gazdasága, vagy enyhíti a párt befolyását Hong Kongban, kielégítve ezzel az ottaniak igényeit. 2047 egy újabb fordulópontot jelent majd a területnek, hiszen akkor fog lejárni az ötven évig fennálló egyezmény, mely szerint Hong Kong egy külön rendszer Kínán belül.

Mégis miben érint ez minket?

A saját házunk táján söprögessünk – tartja a mondás. De ki mondja meg, hogy mi számít a sajátunknak? Bár földrajzi viszonylatokban messze van tőlünk a konfliktusos terület, mégis át tudjuk érezni a helyzetet és aktívan követjük a híreket. De mégis miért?

Az „állam az államban"szituáció már önmagában is felkelti érdeklődésünket, hiszen nem egy mindennapi helyzetről van szó. Ráadásul az ötvenéves időtartam is elég korlátot szab a lehetőségre, és annak letelte is fokozatosan egyre nagyobb frusztrációval tölti el az érintetteket. A lázadások és az azokból fakadó erőszak ismét egy olyan téma, amely felkelti az emberek figyelmét, hiszen mind a katasztrófahelyzetek követése, mind a konfliktus kimenetele miatti aggodalom dolgozik az emberekben.

Egy biztos: a bizonytalanság érzése folyamatosan jelen van, és kétségben tartja az érintetteket. Az embereknek általában a mozgástér és szabad döntéshozatal mellett bizonyos korlátokra mégis szüksége van, hiszen csak az adja meg a kellő biztonságérzetet, amelynek – széles – keretein belül tevékenykedhetnek, és egyben biztosítja számukra a szükséges, és megfelelő nagyságú védelmet.

De mi lesz a lázadókkal? Ha a jelenleginél is rosszabb lesz a helyzet, hogyan oldható meg a pusztítás és a harag megszüntetése? Mi vár az ország gazdasági helyzetére, ha nem tudnak egyezségre jutni a felek?

Az életünk lázadása – skandálják a hongkongi tüntetésen résztvevők. Egyszerű dal, ám mégis erős tartalommal rendelkezik. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy mit tesznek. Valószínűleg legtöbbjük tisztában van azzal, hogy kiállásuknak következményei lehetnek, ám mégis vállalják a kockázatot. És hogy rajzolódhat ez ki bennünk? Kiállni a demokráciáért, a szabad véleménynyilvánításért? Őrültséget követni el? Feleslegesen pazarolni az időt? Ezt mindenki döntse el maga.


Források:

Dylan Loh Ming Hui (2015). Hong Kong's political future after the Umbrella Revolution.

Martin M.F. (2007). Hong Kong: Ten Years After the Handover

Kép: Euronews

A gondolkodás ösvényein
Szólíts el otthonról
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. május 18. szombat