3 perc olvasási idő (639 szó)

Ki váltja valóra az álmainkat? - Karmák/Bagázs

Ki váltja valóra az álmainkat? Mi magunk, a sorsunk, vagy valaki külső szemlélő és segítő? Hogyan lehetek stabil lelkivilággal rendelkező gyermek vagy felnőtt, ha körülöttem senki sem az? Hogyan küzdjek olyan hobbiért és álomért, amelyet körülöttem senki sem értékel? Meddig bírom a negatív szavakat, ha iskolába akarok menni, de feleslegesnek tartják, vagy munkát keresve mindenhonnan elküldenek? 

Generációkon átöröklődő problémák ezek, amelyek a szegregált kisfalvakban roma és nem roma fiatalok életkezdését befolyásolják.

Úgy gondolom, azok képesek segíteni a gödörből való kijutásban, akik megértik az ottlétnek az alapvető problémáit. Ilyen a Bagázs Közhasznú Egyesület, akik saját mottójukkal remekül leírható tevékenységet végeznek. ,,Csak esélyt adunk!" Ez az az esély, amely a civil kezdeményezések előtt legtöbbször hiányzott a magyar szociális segítő elképzelésekből. Az egyesület nem pénzzel vagy házzal segíti a telepeken élőket, hanem a gondolkodásuk átformálásával, iskoláztatással, gazdasági alapismeretek tanításával teremtenek lehetőséget a tovább lépésre.

Munkájukat 2011-ben Bagon kezdték meg, lassan építették ki a bizalmat a helyiekkel, akik látva a segítő szándékot és a kedvességet, megnyíltak az önkéntesek előtt. 2017 óta programjukat Dány falura is kiterjesztették és remélik, a jövőben még több helyen tudnak majd jelen lenni.

Róluk és a projekt megálmodójáról Dr. Both Emőkéről készített riportfilmet a Karmák – Hétköznapi hősök elnevezésű, kisfilmeket bemutató Északi Támpont Egyesület. Céljuk felhívni a figyelmet a kisebb kezdeményezésekre, amelyek segítik a társadalomban élő embereket.

A filmben megszólal Emőke, aki elmeséli a kezdeteket és a csapat növekedését. Gyakran végigjárja a helyieket és kivel-kivel különböző ideig (ameddig szükségét érzi) beszélget, építve ezzel a bizalmat és a jó kapcsolatokat. Tanulócsoport is van a településen, ahová bármilyen korosztály járhat, van olyan, aki itt tanul meg írni és olvasni. A gyerekekkel külön is foglalkoznak, szabadidős programokat terveznek. Látszik a kicsiken, mennyire örülnek, hogy velük is foglalkozik valaki, a foci mellett a tanulásban is lelkesen részt vesznek, ahol sikerélményeket szerezhetnek és ezekre az érzésekre már lehet építeni egy álmot és remek táptalaj a szorgalom kialakulásához is.

Több bagi lakos is megszólal, akik maguk is önkéntessé váltak. Egy nő, aki segíti a falu szépülését és intézi ügyes-bajos dolgait, illetve egy férfi, akinek életére nagy hatással volt az egyesület munkája. Arról beszél, mennyire más lett a kapcsolata a családjával, mi változott a gyermeknevelési módszereikben.

NEM TUDTA, HOGY A GYERMEKEIT MEGÖLELNI IS LEHET, ÍGY JELEZVE FELÉJÜK A SZERETETÉT.

Egy nőkből álló csoport példaként hozza fel, milyen pénzgazdálkodási tanácsokat kaptak, meg tudták tanulni, mi a spórolás, hogyan törlesszék hiteleiket vagy írjanak önéletrajzot a munkakeresés során, de találkozhatunk autókereskedőkkel is, akik a legális üzletépítést sajátítják el.

Magyarországon több szervezet és egyesület dolgozik, akik lehetőséget és segítséget szeretnének nyújtani azoknak, akikről mások talán már régen lemondtak, legyenek akár romák, hajléktalanok vagy problémákkal küzdő, teljes életre vágyó emberek. Ők is itt élnek, és van, akinek nehezebb élet jutott osztályrészül és tévesen vélekedik az, aki úgy gondolja, önmagától is ki tud jutni valaki a mélypontról, ha akarja. Az egyén törekvéseihez szükség van a társadalomban élő többi emberre is, hiszen munkát adnia kell valakinek, a lakás és csekkek fizetése sem csak egy emberen múlik. A szociális konvenciók, az állami intézmények mind megannyi szállal kapcsolódnak hozzánk, amelyek ha elszakadnak, az egyén kibillenhet a stabilnak hitt életéből és bekerülhet egy olyan gödörbe, ahonnan nehéz kijutni. Nehéz, mert az oda kerülők már nem érdeklik az államot és a jómódban élő polgárait.

Az államok és a társadalmak azért is alakultak ki a történelem során, hogy a benne élő emberek és vezetők egymást segítve haladjanak a jövő felé. Reméljük ez a jövő szebb és segítőkészebb lesz, mint a múltunk.

A kisfilmet a Verzió, Nemzetközi Emberi jogi Dokumentumfilm Fesztivál vetítette le. Aki otthon szeretné megnézni, az alábbi linken elérheti.

Ajánlom továbbá a többi Karmák filmet is, ahol megismerhetnek további hősöket.

Szerző: Gyurkó Krisztina 

Vacsorázzon Á La Rákosi!
Átadták a 15. Verzió díjait!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. december 10. vasárnap