4 perc olvasási idő (879 szó)

Önfejlesztés a nagyvilágban: Skócia

Szeptember végén a skóciai Forres-ben került megrendezésre a Diverse Media Matters címet viselő Erasmus+ képzés, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a storytelling, mint nemformális módszer rejtelmeibe, valamint a végére járhattak, hogy milyen és mekkora szerepe volt a manipulációnak olyan globális hatással bíró események során, mint az amerikai elnökválasztás, vagy az épp ingoványos talajon álló Brexit referendum megszavazása.

Utazásom több szempontból is megpróbáltató volt, a szó jó és kalandos értelmében egyaránt. Tériszonyom révén már azelőtt kihívással kellett szembenéznem, mielőtt egyáltalán megérkeztem volna a képzésre. Az ott töltött idő alatt viszont olyan érzések és élmények sokasága ért, amivel korábban nem-, vagy csak érintőlegesen találkoztam.

Mi a tökéletes tanulási módszer? Számos lehetőség közül válogathatunk, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk egyről a kettőre lépni. Bemagolt oldalak százai lehetnek úgy a hátunk mögött, hogy az egy számonkérés után olyan gyorsan váljon köddé, mint a gyalogkakukk. Hosszú évek lexikális terrora után a Forres-ben töltött hét ébresztett rá arra, amit eddig is sejtettem, csak még nem tapasztaltam igazán: ha a tanulás élményalapú, akkor milliószor jobban megmarad a fejben, mint a hosszú éjszakákon át bámult könyvek vagy pdf-ek, de mitől lesz élmény az élmény?

Élmény volt, hogy teljesen új, a hazai oktatásban tapasztaltaktól messze eltérő módon aktív résztvevőjévé válhattam bármikor a történéseknek. Úgy hiszem mindent elmond, hogy az alap bemutatkozó alkalmakon túl az érdemi anyag elsajátítása egy az erdőben tett sétával kezdődött, ahol oktatóink megtapasztaltatták velünk azt, ami a végeredménye kívánt lenni a képzésnek, hogy miként néz ki, ha a storytelling eszközeivel kívánunk másokra hatni. A Föld keletkezéséről, annak körülményeiről és évmillióiról beszélni és tanulni nincs jobb helyszín, mint maga az erdő. Ég és föld a különbség a könyvből, memoriter-szerű, átmeneti memóriába erőszakolt adathalmaz és a környezetünkben tett terepszemle során hallott tudás, amiről az információ megszerzésének pillanatában lehetőség volt másokkal beszélni, andalogva filozofálni mindarról, ami körbevesz minket, eggyé válni azzal, aminek mi magunk is részesei vagyunk. Hasonlóan az ottlétünk további ideje alatt a képzések javában workshop jellegűek voltak, ami lehetőséget adott számos gamifikált, csoportos és egyéni gyakorlat megvalósítására, valamint moderált keretek közt az adott téma széleskörű kitárgyalására és az azzal kapcsolatos véleményeink ütköztetésére.

A képzés alapja a storytelling volt, mely lényegében a történetmesélés tudatos, struktúrált használata. Ehhez azonban elengedhetetlen tisztában lenni azzal, hogy milyen emberi értékekre tudunk történetünkkel hatni. Ehhez a Schwarz-féle alapvető érték elmélet biztosítja az alapot. Tudnunk kell, hogy melyik az a csoport, akit meg akarunk szólítani, így annak sajátosságait is figyelembe lehet venni. Történetünk felépítése több struktúrát is használhat, amiből a legjellemzőbb a „Hős útja", a filmipar által is előszeretettel használt formula. 

A történet behatárolt célértékein és célcsoportján, valamint felépítésén túl szükséges egy konklúzió, egy esszenciális üzenet, amire a narratíva elsődlegesen kiélezett. A Brexit kampánynak ilyen volt a „Take back control" valamint Donald Trump kampányának a „Make America great again", vagy hogy ne menjünk messzire, a főpolgármesteri választás során használt „Vegyük vissza Budapestet" szlogen is. Mindegyik esetben a nagyszerűnek aposztrofált, de azóta elbukottnak beállított múlt visszaállítását kommunikálják le a célközönség számára. Ennek eredményessége ma már történelem, hisz a fentiek tudatos alkalmazása sikeresnek bizonyult, persze ennek komplexebb technikai háttere önmagában megérne egy cikket vagy egy mozi estet, ahol a Brexit illetve a Cambridge Analytica című dokumentumfilmek mélyebb betekintést nyújtanak a téma iránt érdeklődőknek arról, hogy egy jól specifikált cél és az ahhoz szükséges eszközök összehangolt használata hogyan valósítható meg igazán.

A tanuláson túl volt lehetőségünk felfedezni a környéket, annak látványosságait, helyi vendéglátóipari egységeit, valamint a tengerpart szépségét is. A helyiek rendkívüli közvetlensége eleinte ijesztően hatott, de arra döbbentett rá, hogy ez az, ami Pesten elképzelhetetlen és mindig is hiányoltam, amivel eddig csak Székelyföldön találkoztam korábban. Az udvariasság és figyelmesség fellegvárában éreztem magam. Olyan volt, mintha kiszakadtam volna a megszokott kerékvágásból és egy idilli, addig csak a fejemben létező világ szereplőjévé válva igazán önmagam lehettem egy hétig. Számos eltérő kultúra képviseltette magát, de ezek a különbözőségek csak arra ösztönöztek mindenkit, hogy még jobban megismerjük egymást. Mintha John Lennon: Imagine című száma elevenedett volna meg. Másik nagy kihívás húsimádóként a vegetáriánus értend kizárólagossága volt, de félelmem teljes mértékben alaptalan volt. Visszagondolva a megszokotthoz képest is erőteljesebbnek és nyugodtabbnak éreztem magam, mintha a szervezetemnek alapvetően jót tett volna egy efféle tisztulás. A hiedelemmel ellentétben szinte minden elkészíthető vegetáriánus módon és meglepően finoman! A vegetáriánus lasagne, gulyás és a színskála több szegmensét felsorakoztató humusz leírhatatlanul finom volt. Persze ha már ott jár az ember egy fish&chips-et mindenképp ki kell próbálni, de összességében kellemesen csalódtam.

Nem is lehetett volna jobb életem első Erasmus+ képzése. Egy örök élmény, ami alapjaiban változtatta meg számos dologról alkotott eddig negatív berögződésemet. Az ott töltött hét során nem csak a tanult anyaghoz, hanem kultúrákhoz, emberekhez és önmagamhoz is sikerült közelebb kerülnöm. Aki korábban az Erasmus fél vagy egy éve miatt elvetette a hosszútávú külföldi tanulás lehetőségét annak bátran ajánlom, hisz amennyire strukturál, legalább annyira rugalmas és nem hosszabb 1-2 hétnél. Rengeteg új, életre szóló kapcsolat, barátság köttetik. Olyan gondolatok, nézőpontok sokaságával találkozhatsz, ami alapjaiban képes megváltoztatni a világról alkotott véleményed. Ezzel csak nyerni lehet! Ha téged is érdekel milyen lehetőségek állnak rendelkezésre érdemes olyan ifjúsági szervezeteknél érdeklődni, mint a Tudatos Ifjúságért Alapítvány, akik segítségemre voltak végig a szervezés és az út során egyaránt. Az ilyen alapítványok segítségével a világ megismerése mindenki számára elérhetővé válik. Innentől csak rajtad áll, hogy igent mondj egy életre szóló kalandra! 

Berögzült szokásaink, és abszurd feloldásaik - A W...
Mi fán terem a klímaváltozás és a klímapolitika?
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. december 10. vasárnap