2 perc olvasási idő (466 szó)

Egymás mellett működés vagy együttműködés?

A Iuvenis Ifjúságszakmai Szakesetek keretében szervezett, „Szinergiák a fővárosi és a kistelepülési ifjúsági munkában" címmel, konferenciát Veresegyházon az Ifjúságszakmai Társaság, az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége és a Támaszpont Mentálhigiénés Oktatási és Prevenciós Közhasznú Alapítvány. Az est célja az volt, hogy válasz találjon arra, mi határozza meg az ifjúsági munkát a nagyvárosokban, az agglomerációban és a kistelepüléseken, valamint, hogy milyen hasonlóságok és különbségek jellenek meg.

A rendezvény mottója, vagyis „Egymás mellett működés vagy együttműködés?" jól példázza az ifjúsági munkában felmerülő problémákat, kihívásokat. Számos településen működnek olyan civil szervezetek, melyeknek elsődleges célja, hogy segítsék a fiatalokat, biztosítsanak számukra egy közösségi teret, programokat és képzéseket szervezzenek számukra, mégis nehezen jönnek létre olyan együttműködések, amelyek valóban egy erős szinergiát alakítanának ki. Az együttműködések természetesen szerteágazó formákban bontakoznak ki, hiszen jelen kell, hogy legyenek a helyi város/kerület vezetéssel és azok intézményeivel, az oktatási intézményekkel, más civil szervezetekkel és nyilvánvaló módon magukkal a fiatalokkal is.

A konferencia megnyitóját követően Radák Tamás, Levél település Gyermekönkormányzatának felnőtt segítője beszélt az elmúlt évtizedek munkájáról, az indulási nehézségekről és a folyamatos fejlődésről. Előadásában elmondta, hogy szerinte a kistelepüléseken elengedhetetlen az önkormányzattal való szakmai együttműködés, amely hosszú távon képes megalapozni egy helyi kezdeményezést. Kiemelte továbbá, hogy nagyon fontosak a fiataloktól, alulról jövő kezdeményezések, azonban fontos, hogy legyen mellettük mindig egy olyan szakembere, aki, ha nem is megmondja a helyes irányt, de mederben tartja a folyamatokat. Továbbá hangsúlyozta, hogy nagyon fontosak azok a fórumok, hálózatok és ernyőszervezetek, ahol az együttműködések magjait el lehet vetni, ugyanis itt tudnak igazán tanulni egymástól, számukra ilyen a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság. Ezt követően egy panelbeszélgetés keretein belül boncolgatták különböző, ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek képviselői az ifjúsági munka sajátosságait. A kerekasztalt Török Tamás ifjúságsegítő vezette, míg a beszélgetőpartnerek között volt Bázsa-Mosó László (H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér), Liptai-Rákosi Aglája (Érdi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda), Maczó József (Támaszpont Mentálhigiénés Oktatási és Prevenciós Közhasznú Alapítvány), Schmidt Richárd (XII. kerületi Ifjúsági Közösségi Tér) és Szentpétery Elemér (Együttható Közösségépítő Egyesület). A beszélgetésben tökéletesen kiütköztek, hogy mik azok a területek, amelyekben különbözik a nagyvárosi ifjúsági munka a kistelepülésitől – akár az infrastruktúra, az intézményi háttér vagy partneri viszonyok tekintetében. Azonban az is jól látható volt, hogy számos pontban a hasonlóságok is felfedezhetők, mint például a kommunikációban, az együttműködési hajlandóságban és a szakmai munka elkötelezettségében.

Végezetül három kijelentést szeretnék tenni, ami a szakestet követően megfogalmazódott bennem. Először is kijelenthető, hogy az ifjúságsegítő képzés megszűnésével egyre nehezebbé válik a valódi ifjúsági munka, és bár még mindig állnak azok a „bástyák", amely szervezetek töretlenül hisznek a hivatásukban, munkájuk napról-napra nehezedik. Másodszor, kijelenthető, hogy szükség van ilyen találkozási fórumokra, ugyanis ezek az alkalmak tudják megalapozni a szinergiák alapjait. Harmadszor pedig kijelenthető, hogy bár kevesen vagyunk, meg kell találnunk egymást a civil-ifjúsági szektoron belül, ugyanis együtt sokkal nagyobb hatást tudunk elérni és sokkal hangosabbak is vagyunk. 

Az 5G, a mesterséges intelligencia és a Dolgok Int...
Elkötelezettek a demokrácia iránt a magyar egyetem...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. február 27. csütörtök